Σύνδρομο Μινχάουζεν: Τι είναι, πώς εκδηλώνεται και τι το προκαλεί

Φεβρουάριος 20, 2022

Το σύνδρομο «Μινχάουζεν» είναι μια ψυχολογική διαταραχή, κατά την οποία κάποιος προσποιείται ότι είναι άρρωστος ή εσκεμμένα προκαλεί συμπτώματα ασθένειας στον εαυτό του.

Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον βαρόνο Μινχάουζεν, έναν αξιωματικό του ρωσικού ιππικού που έζησε τον 18ο αιώνα και αποτέλεσε παράλληλα τον πρωταγωνιστή του γνωστού βιβλίου «Οι περιπέτειες του βαρόνου Μινχάουζεν» του Ροδόλφου Ράσπε, στο οποίο ο βαρόνος παρουσιάζεται ως ένας παθολογικός ψεύτης που καυχιέται για τα δήθεν κατορθώματά του κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κύρια πρόθεση ενός ατόμου που πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν είναι να αναλάβει ψευδώς τον ρόλο του ασθενούς, ώστε ο περίγυρός του να το φροντίζει και το ίδιο να αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής. Τα άτομα αυτά προσποιούνται τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά συμπτώματα, ενώ πολλές φορές προσπαθούν να αρρωστήσουν στ’ αλήθεια – για παράδειγμα, με το να έρχονται επίτηδες σε επαφή με αρρώστους ή μολυσμένα αντικείμενα.

Μερικοί άνθρωποι με το σύνδρομο Μινχάουζεν μπορεί να περάσουν χρόνια πηγαίνοντας από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και προσποιούμενοι ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Όταν ανακαλυφθεί ότι λένε ψέματα, μπορεί να φύγουν ξαφνικά από το εκάστοτε νοσοκομείο, ακόμα και να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, για να συνεχίσουν εκεί την πλάνη τους.

Τα άτομα με σύνδρομο Μινχάουζεν μπορεί να γίνουν πολύ χειριστικά απέναντι στους άλλους και επικίνδυνα για τον εαυτό τους. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποβληθούν ακόμη και σε μια επώδυνη ή επικίνδυνη χειρουργική επέμβαση, παρόλο που γνωρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητη.

 

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν «δι’ αντιπροσώπου»
Το σύνδρομο Μινχάουζεν «δι’ αντιπροσώπου» είναι μια παραλλαγή του συνδρόμου Μινχάουζεν, κατά την οποία ένα άτομο που έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός άλλου προσπαθεί να πείσει άπαντες ότι το προστατευόμενο άτομο νοσεί, ή και να του προκαλέσει επίτηδες ασθένεια. Θύματα αυτής της συμπεριφοράς γίνονται πολύ συχνά τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι ή άλλα άτομα που χρήζουν φροντίδας και επίβλεψης από άλλους.

Ένας φροντιστής με σύνδρομο Μινχάουζεν θα προσπαθήσει συχνά να πει ψέματα για την κατάσταση του ατόμου που έχει υπό την προστασία του, να αλλάξει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του για να αποδείξει ότι το προστατευόμενο άτομο είναι άρρωστο, ακόμα και να βλάψει σωματικά το άτομο, ώστε αυτό να αποκτήσει συμπτώματα.

Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να κάνουν επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά, να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή.

Ένας άνθρωπος με σύνδρομο Μινχάουζεν «δι’ αντιπροσώπου» συχνά έχει ιατρικές δεξιότητες ή εμπειρία και φαίνεται, επιφανειακά, πλήρως αφοσιωμένος στο άτομο που υποτίθεται πως φροντίζει, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Michigan. Ο φροντιστής αναζητά την συμπάθεια και την προσοχή του περίγυρού του, επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με το ιατρικό προσωπικό, θέλει να νιώθει πως έχει τον έλεγχο και δεν βλέπει πραγματικά τη συμπεριφορά του ως ακραία και επιβλαβή.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί το Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, αλλά μπορεί να συνδέεται με προβλήματα κατά την παιδική ηλικία του θύτη. Οι κακοποιητές συχνά νιώθουν ότι η ζωή τους είναι εκτός ελέγχου. Συχνά έχουν, επίσης, χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες ή το άγχος.

Η προσοχή που λαμβάνουν οι φροντιστές, έχοντας έναν «άρρωστο» υπό την προστασία τους, μπορεί να ενθαρρύνει τη συμπεριφορά τους. Οι φροντιστές συχνά τραβούν την προσοχή όχι μόνο από γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και από άλλους στην κοινότητά τους. Για παράδειγμα, οι γείτονες μπορεί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον φροντιστή με πολλούς τρόπους—όπως κάνοντας δουλειές, φέρνοντας γεύματα ή δίνοντάς του χρήματα.

https://eleftherostypos.gr/ygeia-epistimi/905749-syndromo-minxaouzen-ti-einai-pos-ekdilonetai-kai-ti-to-prokalei/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot