Η έρευνα του ΑΠΘ της οποίας ηγείται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη έχει ταράξει τα νερά με τις προβλέψεις της. Σύμφωνα με την έρευνα τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2.000!
Το Dikaiologitika.News μίλησε με τον Δ.Σαρηγιάννη και τον ρώτησε για όλα όσα αφορούν τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας αυτή τη στιγμή και κυρίως για το τι μπορεί να προκαλέσει το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων.
Για την εικόνα των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή και τι πρέπει να γίνει:
«Τα κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι σαν ένα εκκρεμές σε μεγάλη ταλάντωση. Η διασπορά πανελλαδικά είναι μεγάλη. Είμαστε σαφέστατα στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Όμως αυτό το κύμα που είμαστε τώρα δεν είναι ίδιο με το πρώτο, την περασμένη άνοιξη, γιατί τώρα έχουμε μεγάλα νούμερα μεν, που παραμένουν όμως σταθερά σε καθημερινή βάση και επίσης θα τραβήξουν επί μακρόν.
Το ότι αυτή στη στιγμή δεν πάμε καλά είναι αυταπόδεικτο. Από την άλλη, δεν πάμε ούτε πολύ κακά. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα εύρος τιμών το οποίο θα παραμείνει ίδιο μέχρι 21 Οκτώβρη. Το 150 θα γίνεται 290, ή 260, θα ξαναπέφτει στο 170 κ.ο.κ. Έπειτα θα αρχίσει μια ήπια αύξηση. Στο τέλος του Οκτώβρη θα είμαστε στα 300 και θα έχουμε πια μπει στο στάδιο της εκθετικής, γρήγορης ανάπτυξης, σχεδόν με διπλασιασμό των τιμών.
Εκεί θα πρέπει, αν δεν έχει ήδη γίνει, να εφαρμοστεί εκτεταμένα η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους πανελλαδικά κι η παύση κυκλοφορίας από μια ώρα και έπειτα. Όπως το βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στην επαρχία δηλαδή αλλά εκτεταμένο σε όλη τη χώρα. Απ’ ο, τι φαίνεται πάντως και όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις με το εμβόλιο, σε καθεστώς λιγότερων ή περισσότερων μέτρων, μικρότερων ή μεγαλύτερων lockdown θα είμαστε σίγουρα μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού».
Τι μπορεί να συμβεί με το άνοιγμα σχολείων
«Συντηρητικά μιλώντας είναι λάθος να ανοίξουν τα σχολεία. Το να μην ανοίξουν θα είχε σίγουρα θετική διαφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. Από την άλλη, για μια σειρά από πολλούς λόγους, αυτό δεν είναι εφικτό. Η σωστή ημερομηνία πάντως για εμάς είναι η 14 Σεπτεμβρίου ακόμα κι αν η διαφορά είναι μικρή σε σχέση με την επιλογή της 7/9. Το άνοιγμα των σχολείων θα κάνει σίγουρα κακή διαφορά, λοιπόν, αλλά η εξέλιξη έχει πάρει ήδη την πορεία της. Έχουμε ήδη μεγάλη διασπορά και τα μέτρα αυτή τη στιγμή δεν έχουν καλή απόδοση.
Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών στην τάξη είναι επίσης πολύ λανθασμένη επιλογή και θα έχει επιπτώσεις. Ακόμα κι έτσι, αν μετά το άνοιγμα των σχολείων παρατηρηθεί έξαρση κι επειδή το φαινόμενο είναι δυναμικό θα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ακόμα και μέσα στον Οκτώβρη να πάρουμε τα μέτρα θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα.
Όσο για τη μάσκα, τα παιδιά μπορούν σίγουρα να την κρατήσουν στο πρόσωπο τους για κάποια ώρα και να καλύψουν όπως πρέπει το πρόσωπο. Το μεγάλο ζητούμενο όμως, αυτό που φοβάμαι εγώ, είναι η επιμόλυνση και μιλάμε πολύ λίγο για αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα. Στο διάλειμμα τα παιδιά θα βγάζουν τη μάσκα. Θα τη βγάζουν καλά; Θα καταφέρουν να μην την ακουμπούν από έξω; Που θα την τοποθετούν; Όταν την ξαναφορέσουν θα έχουν πλύνει πρώτα χέρια; Πολύ δύσκολο εγχείρημα. Για αυτό είναι μεγάλο στοίχημα το άνοιγμα των σχολείων.
Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα χρειαστεί αποσυμφόρηση των τάξεων. Μια λύση θα ήταν ομάδες παιδιών να επισκέπτονται μουσεία, ιδρύματα, κτλ ενώ η άλλη ομάδα μένει πίσω στην τάξη. Οι συσκευές απολύμανσης τις οποίες μελετήσαμε από τον περασμένο Μάιο ως τώρα, στο εργαστήριο μας αλλά και στο πεδίο – βλ. ιατρεία, φαρμακεία, χώροι πανεπιστήμιου- , έδειξαν ότι ο καθαρισμός/ φιλτράρισμα του αέρα από το ιικό φορτίο μπορεί να φτάσει μέχρι και 70%. Θα μπορούσαν να μπουν στοχευμένα λοιπόν αυτές οι συσκευές σε τάξεις –το κόστος αγοράς τους είναι κατά μ.ο €1500 με €2000»-.
Τι κάναμε λάθος κι η πανδημία καλπάζει
«Αν ζητάγαμε από την αρχή από τους τουρίστες αυτά που ζητάγαμε στο τέλος για να μπουν στη χώρα μας, δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο που είμαστε τώρα. Αν επίσης κάναμε μαζικά τεστ θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα.
Ανοίξαμε τα χερσαία σύνορα με λάθος τρόπο-κάναμε 400 τεστ για 20.000 τουρίστες που μπήκαν σε μια ημέρα. Εμείς κρατούσαμε το πιστόλι κι οι πολλοί ασυμπτωματικοί τουρίστες που μπήκαν στη χώρα μας το όπλισαν.
Αν όμως είχαμε μείνει μόνο με τον εσωτερικό τουρισμό ακόμα και με τη δική μας χαλάρωση, που αναμφίβολα συνέβη, τα πάρτι, τους γάμους, τα γλέντια και τις βαφτίσεις επειδή το ιϊκό φορτίο στη χώρα εκείνη τη στιγμή ήταν χαμηλό θα είχαμε μικρή διασπορά.
Όσον αφορά στη δική μας συμπεριφορά, η λογική του ‘κερδίσαμε’ και ‘τι καλά που τα πήγαμε’ ήταν επίσης λάθος. Το νικητήριο αφήγημα που υιοθετήθηκε προκάλεσε επανάπαυση. Ενώ εμείς με απλά λόγια έπρεπε να πούμε στον κόσμο΄΄συνεχίζουμε στο ίδιο τέμπο, δεν σταματάμε’. Το μήνυμα έπρεπε να ήταν καθαρό και δεν ήταν.
Ακόμα και τώρα στην επαρχία, η συμπεριφορά του κόσμου δείχνει πολύ λάθος αντίληψη της κατάστασης. Στα τουριστικά νησιά για παράδειγμα, πολλοί λένε πως τώρα που φεύγουν οι πολλοί τουρίστες από τα νησιά τους θα…ξεφορτωθούν και τον κορονοϊό αλλά αυτό είναι εντελώς λανθασμένη αντίληψη γιατί εκεί ο κορονοϊός εκεί θα παραμένει και θα τους επηρεάσει».