Ανοίγουν τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στη Helexpo Αθήνας και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας τον… ρυθμό των ημερήσιων εμβολιασμών, καθώς θα αυξηθούν τα διαθέσιμα ραντεβού.
Η αυριανή είναι, επίσης, η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraΖeneca σε πολίτες που εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 60 και 64 ετών, ενώ μέσα στην εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός και των ηλικιωμένων από 75 έως 79 ετών.
Ο στόχος που έχει τεθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου και αφορά σε 600.000 και πλέον εμβολιασμούς από την αρχή του μήνα δεν μοιάζει ανέφικτος, αφού η χώρα μας συνεχίζει να προχωρά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βάσει προγράμματος και με σταδιακή… επιτάχυνση.
Οπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, έως τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τους 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 270.000 εμβολιασμούς, τον Φεβρουάριο υπολογίζεται να έχουν διενεργηθεί επιπλέον 600.000 και οι υπόλοιποι περίπου 800.000 να είναι μέσα στον Μάρτιο. Από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν δόθηκε το σήμα εκκίνησης της επιχείρησης «Ελευθερία», έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 500.000 εμβολιασμοί.
Δύο ομάδες
Στο τέλος Μαρτίου, συνεπώς, θα έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που το επιθυμούν και είναι άνω των 75 ετών, καθώς και του ηλικιακού γκρουπ 60 – 64 ετών που «τραβήχθηκε» λίγο νωρίτερα λόγω της προσωρινής χορήγησης του εμβολίου της AstraΖeneca σε πολίτες κάτω των 65 ετών, έως ότου συλλεχθεί ο απαραίτητος αριθμός δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του και στα άτομα άνω των 65 ετών – ήδη η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι συνιστάται η χορήγηση του εμβολίου και στους άνω των 65.
Η λειτουργία τμημάτων των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων (συνολικά 80 εμβολιαστικά κέντρα στους δύο χώρους της Helexpo και της ΔΕΘ) θα οδηγήσει στην αύξηση των ημερήσιων ραντεβού και, κατά συνέπεια, στην αύξηση των ημερήσιων εμβολιασμών. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, στους μεγάλους αυτούς χώρους θα «τρέχει» το σύστημα εμβολιασμών με τα εμβόλια Pfizer και Moderna, προς το παρόν, και όχι με την AstraΖeneca, για την οποία υπάρχει άλλο σύστημα, μη διασταυρούμενο με το πρώτο και με διαφορετικά εμβολιαστικά κέντρα.
Εως το Πάσχα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από 60 έως 74 θα έχει εμβολιαστεί, όπως επίσης και τα άτομα με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Πρόκειται για μεταμοσχευμένους, αιμοκαθαιρόμενους, ανοσοκατεσταλμένους, ογκολογικούς ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα.
Εάν το Πάσχα έχουν καλυφθεί οι παραπάνω κατηγορίες, που είναι και οι πλέον ευάλωτες του πληθυσμού, τότε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χώρα μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί η εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιωμένων και όσων πάσχουν από σοβαρά νοσήματα θα σημάνει και μια μεγαλύτερη χαλάρωση των μέτρων, με δεδομένο ότι ο υγιής πληθυσμός και οι νεότεροι δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο για βαριά νόσηση με την Covid-19 και άσχημη κατάληξη.
Χρονίως πάσχοντες
Οι Σύλλογοι και οι Ενώσεις των χρονίως πασχόντων, πάντως, τονίζουν την αναγκαιότητα άμεσου εμβολιασμού των ασθενών. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να κληθούν για εμβολιασμό σ’ αυτήν τη φάση, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους. «Ως γνωστόν, τόσο ο καρκίνος όσο και άλλες χρόνιες παθήσεις καθιστούν τους επιβιώσαντες αυξημένου κινδύνου για βαρύτερη νόσηση από τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 και μεγαλύτερη θνησιμότητα από την Covid-19. Για παράδειγμα, ένας ογκολογικός ασθενής 50 ετών χωρίς σημεία υποτροπής της νόσου που διάγει μια φυσιολογική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο ευάλωτος αν προσβληθεί από τον κορονοϊό, λόγω της επιβάρυνσης που μπορεί να του έχουν προκαλέσει σε διάφορα όργανά του (π.χ. στο καρδιαγγειακό, πνεύμονες) η ίδια η νόσος ή οι θεραπείες στις οποίες είχε υποβληθεί στο παρελθόν», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα εντάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η δεύτερη κατηγορία, όχι των τόσο βαριά πασχόντων όπως οι παραπάνω, αφορά σε όλους όσοι είναι από 18 έως 59 ετών και πάσχουν από διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, ασθένειες ήπατος, νευρολογικές ασθένειες κ.ά. Αυτά τα άτομα θα ακολουθήσουν την ομάδα 60 – 64 στο δεύτερο σύστημα εμβολιασμού που εφαρμόζεται, δηλαδή με το εμβόλιο της AstraΖeneca.
2,6 εκατ. δόσεις
Η χώρα μας έως το τέλος Μαρτίου θα έχει λάβει από την Pfizer 1.415.000 δόσεις. Από την εταιρία Moderna η συμφωνία περιλαμβάνει έως τα τέλη Μαρτίου 240.000 δόσεις, ενώ από την AstraZeneca μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται 410.000 δόσεις και επιπλέον 540.000 δόσεις τον Μάρτιο. Συνολικά, δηλαδή για το πρώτο τρίμηνο ο προγραμματισμός περιλαμβάνει περίπου 2,6 εκατ. δόσεις.