Τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στα έγκατα της ελληνικής γης – Αντίστροφη μέτρηση για τους διαγωνισμούς στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδος
Κοιτάσματα-μαμούθ βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα οποία, μάλιστα, είναι ακόμα μεγαλύτερα από εκείνα που πρόσφατα βρέθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ).
Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ έφεραν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης, γεγονός που αυτομάτως ενισχύει σημαντικά τις ενεργειακές προοπτικές για τη χώρα μας.
Η μελέτη της εταιρείας Spectrum, με τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα», παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι αν ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου αντί φυσικού αερίου στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!
Στη μελέτη τονίζεται ακόμα ότι εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο, νοτιοδυτικά της Κρήτης κι εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη.
Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ ο ένας εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, που έχει μήκος 10 χλμ.
Τα δυο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από την οριογραμμή της ελληνικής και της λυβικής ΑΟΖ.
Ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια. Η Spectrum διαπίστωσε έκπληκτη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός ύφαλος, συνολικού μήκους 100 χλμ, προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ. Ο όγκος του, μάλιστα, υπολογίζεται περίπου 10 φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος! Μόλις 6 μέτρα ανατολικότερα αυτού του στόχου, οι ερευνητές εντόπισαν και 2ο κοίτασμα, μήκους 80 χλμ!
Η ΕΔΕΥ, η δημόσια εταιρεία που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων παραχώρησης προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας, στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, η εταιρεία επισημαίνει στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων: «Μετά την τεράστια ανακάλυψη αερίου του ΖΟΡ από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, τα μάτια της βιομηχανίας στρέφονται στην ανατολική Μεσόγειο, σε ομοιάζουσες γεωλογικές δομές όπως αυτές των ανθρακικών πετρωμάτων που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο θαλάσσιο μέρος της δυτικής Ελλάδας.
Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντάσσεται επίσης σε αυτό το γενικότερο πλάνο διότι υπάρχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον, παρά τις δυσκολίες των περίπλοκων γεωλογικών δομών», σημειώνει χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενη με τον τρόπο αυτό τις σοβαρές πιθανότητες για την ύπαρξη ενός θησαυρού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις προαναφερόμενες περιοχές.
Αυτή η επίσημη αναφορά της ΕΔΕΥ εξηγεί και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί TOTAL και ExxonMobil, οι οποίοι ζήτησαν από κοινού με την ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» την παραχώρηση των δύο μεγάλων θαλάσσιων οικοπέδων «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες.
Αντίστοιχη κίνηση έκανε και η άλλη ελληνική εταιρεία Energean oil & Gas, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», που βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας και εκτείνεται μέχρι τα βόρεια της Κεφαλονιάς. Η τελευταία μάλιστα διαχειρίζεται και το κοίτασμα του Πρίνου στην Καβάλα.
Ετοιμάζει διαγωνισμό η κυβέρνηση
Ο υπουργός Ενέργεια κ. Γιώργος Σταθάκης ετοίμασε διεθνή διαγωνισμό για τις τρεις εκτάσεις, ο οποίος θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφότου οι όροι του δημοσιοποιηθούν και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Ήδη έχουν βγει τα σχετικά ΦΕΚ.
Οι ερευνητές, λοιπόν, υπογραμμίζουν την ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης, καθώς ο πλούτος της περιοχής θα μείνει ανεκμετάλλευτος, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί.