ΕΟΦ: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων

Μάιος 27, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Τα μέτρα που επιχείρησε να λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μέσω του ΕΟΦ με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών δεν περιόρισαν τις ελλείψεις φαρμάκων και βάζουν σε μεγάλη ταλαιπωρία ή ακόμη και σε κίνδυνο τους ασθενείς

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, σε έλλειψη βρίσκονται από τα ράφια των φαρμακείων, τα νοσοκομεία και τον ΙΦΕΤ, σχεδόν 100 φάρμακα. Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) δείχνουν ότι 98 φάρμακα λείπουν από την ελληνική αγορά, έναντι 92 που έλλειπαν τον μήνα Απρίλιο. Κι αυτό, γιατί στον κατάλογο των ελλείψεων του προηγούμενου μήνα προστέθηκαν και δύο ακόμη σκευάσματα που πωλούνται από φαρμακεία, ένα νοσοκομειακό, αλλά και 5 φάρμακα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ, ενώ δύο ελλείψεις εμβολίων από τον προηγούμενο μήνα τελικά αποκαταστάθηκαν.

Οι θεραπείες, στις οποίες καταγράφεται έλλειψη, είναι :

53 φάρμακα διαφόρων παθήσεων,
21 νοσοκομειακά,
6 εμβόλια,
18 σκευάσματα που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο του ΕΟΦ, με όλα τα φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις ΕΔΩ
Η πλατφόρμα του ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, ενώ καθιέρωσε και το σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης των ελλείψεων από φαρμακοποιούς, φορείς, εταιρείες και Συλλόγους Ασθενών. Σύμφωνα με την απόφαση ένα φάρμακο το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φαρμάκων που εμφανίζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, απαγορεύεται από την εταιρεία που το διακινεί να το εξάγει. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, ωστόσο, παραδέχεται ότι το θέμα είναι σύνθετο:

“Η αποτροπή των ελλείψεων δεν αποτελεί πάντοτε μία ρεαλιστική προσέγγιση, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων είναι ποικίλοι και μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης, παράλληλο εμπόριο, και άλλες παραμέτρους που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν”.

Το Δ.Σ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), ωστόσο, τονίζει την ανάγκη λήψης πιο αποτελεσματικών αποφάσεων σε πολιτικό και ελεγκτικό επίπεδο, ώστε να εξασφαλλιστεί η επάρκεια φαρμάκων για τους έλληνες ασθενείς. Πρόταση του ΠΦΣ είναι να εφαρμοστεί ο νόμος που επιβάλλει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από τις εταιρείες.

Οι ελλείψεις των φαρμάκων, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, πάντως, προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν καθημερινά στα φαρμακεία αναζητώντας μάταια τη θεραπεία τους. Πολύ συχνά αποφασίζουν, μάλιστα, να την αντικαταστήσουν με άλλες θεραπείες, κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Ο ΕΟΦ δέχεται αναφορές για τις ελλείψεις φαρμάκων στο e-mail: pakaep@eof.gr.

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot