O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση που εξέδωσε Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί δεν έχουν «παγώσει» εξάλλου με την κ.Θεοδωρίδου να έχει ήδη ξεκαθαρίσει από χτες 16/3 ότι τα σωτήρια «τσιμπήματα» συνεχίζονται κανονικά. Την ίδια ώρα το πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα με την ΕΕ να δίνει το σύνθημα για τον σχεδιασμό τους.
Η επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ: Tα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων
Ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca COVID-19 ως προληπτικό μέτρο βάσει αναφορών σπάνιων διαταραχών πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Άλλες χώρες της ΕΕ - έχοντας εξετάσει τις ίδιες πληροφορίες - αποφάσισαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στα προγράμματα εμβολιασμού τους.
Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες. Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος παγκοσμίως.
Σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού, είναι ρουτίνα οι χώρες να επισημαίνουν πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συμβάντα συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό, αλλά είναι καλή πρακτική η διερεύνησή τους. Δείχνει επίσης ότι λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Εμβολίων αξιολογεί προσεκτικά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο AstraZeneca. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα στο κοινό.
Προς το παρόν, η ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα
Κανονικά θα γίνουν οι εμβολιασμοί με Astrazeneca στην Ελλάδα όπως ξεκαθάρισε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας την Τρίτη 16/3 αλλά και για την πορεία των εμβολιασμών. Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα.
Όπως είπε η κ.Θεοδωρίδου: «Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».
H κυρία Θεοδωρίδου τόνισε χαρακτηριστικά πάντως ότι «Λείπουν οι αποδείξεις για να να ενοχοποιήσουν ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο».
Υπενθύμισε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων, με χρόνια νοσήματα.
Οι ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα:
Άτομα με μεταμόσχευση
Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
Άτομα με κυστική ίνωση
Καρκίνος υπό αγωγή
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
Σοβαρή καρδιακή νόσος
Σοβαρή ηπατική νόσος
To πιστοποιητικό εμβολιασμού γίνεται πραγματικότητα - Τι πρότεινε η Φον Ντερ Λάιεν
Τη δημιουργία ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού για τη διευκόλυνση της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα είναι απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή ανάρρωσε από τη νόσο COVID-19. Θα είναι δωρεάν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας του πιστοποιητικού.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη για να διασφαλίσει ότι όλα τα πιστοποιητικά μπορούν να επαληθευτούν σε ολόκληρη την ΕΕ και να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην τεχνική εφαρμογή των πιστοποιητικών. Τα κράτη μέλη παραμένουν υπεύθυνα να αποφασίσουν ποιοι περιορισμοί στη δημόσια υγεία μπορούν να αρθούν από τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουν την άρση με τον ίδιο τρόπο σε ταξιδιώτες που διαθέτουν ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.
Βασικά στοιχεία του κανονισμού που προτείνει σήμερα η Επιτροπή:
1. Προσβάσιμα και ασφαλή πιστοποιητικά για όλους τους πολίτες της ΕΕ:
· Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιητικών – πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ (τεστ NAAT / RT-PCR ή rapid test αντιγόνου) και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
· Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί. Και οι δύο θα έχουν έναν κωδικό QR που περιέχει τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες καθώς και μια ψηφιακή υπογραφή για να βεβαιώνει ότι το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.
· Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη λογισμικού που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επαληθεύσουν όλες τις υπογραφές πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό στοιχείο των κατόχων πιστοποιητικών δεν περνά από την πύλη ή διατηρείται από το κράτος μέλος επαλήθευσης.
· Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν και στην επίσημη γλώσσα ή γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
2. Μη διάκριση:
· Όλοι οι πολίτες – εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι – πρέπει να επωφελούνται από ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ. Για να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία όχι μόνο ενός διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και πιστοποιητικών τεστ COVID-19 και πιστοποιητικών για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
· Το ίδιο δικαίωμα για τους ταξιδιώτες με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό – όπου τα κράτη μέλη αποδέχονται την απόδειξη εμβολιασμού για να αρθούν περισμοί δημόσιας υγείας , όπως τεστ ή καραντίνα, θα πρέπει να αποδεχθούν, υπό τους ίδιους όρους, πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται βάσει του Συστήματος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού. Αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια.
· Κοινοποίηση άλλων μέτρων – εάν ένα κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να τεθεί σε καραντίνα ή να υποβληθεί σε τεστ, πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγήσει τους λόγους αυτών των μέτρων.
3. Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή προσωπικά δεδομένα:
Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα είναι ανοιχτό για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία καθώς και την Ελβετία. Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό πρέπει να εκδίδεται σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Θα πρέπει επίσης να χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν στην ΕΕ και σε επισκέπτες που έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν σε άλλα κράτη μέλη.
Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από τη νόσο COVID-19.
Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Παράλληλα, τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν το πλαίσιο εμπιστοσύνης και τα τεχνικά πρότυπα, που έχουν συμφωνηθεί στο δίκτυο eHealth, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη εφαρμογή του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, τη διαλειτουργικότητά τους και την πλήρη συμμόρφωση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τεχνική εργασία και η πρόταση τους επόμενους μήνες.
Υποστήριξη της ανάκαμψης και ταξίδια με ασφάλεια
«Με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, ακολουθούμε έναν κοινό ευρωπαϊκό δρόμο για ασφαλές και συνεχές άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Το κλειδί για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι η πιστοποίηση – όχι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Τα πιστοποιητικά δεν θα οδηγήσουν σε διακρίσεις» τόνισε ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς .
Επισήμανε ότι «για τους πολίτες μας, πρόκειται για μια γρήγορη και ασφαλή επιστροφή στην ομαλότητα, γιατί για τις επιχειρήσεις μας το να μη χάσουν τη θερινή περίοδο είναι μια ζήτημα επιβίωσης».
Η Βέρα Γιούροβα ανέφερε ότι «το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό προσφέρει μια πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ επωφελούνται από ένα εναρμονισμένο ψηφιακό εργαλείο για την υποστήριξη της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα καλό μήνυμα για την υποστήριξη της ανάκαμψης. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να προσφέρουμε ένα εύχρηστο, χωρίς διακρίσεις και ασφαλές εργαλείο που σέβεται πλήρως την προστασία των δεδομένων. Και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για διεθνή σύγκλιση με άλλους εταίρους».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, σημείωσε ότι «με το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, ακολουθούμε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη της οικογένειάς τους θα μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και με ελάχιστους περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι.
Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία και δεν θα κάνει καμία διάκριση με κανέναν τρόπο. Μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ όχι μόνο θα μας βοηθήσει να αποκαταστήσουμε σταδιακά την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ αλλά και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επηρεάσει τα παγκόσμια πρότυπα και να οδηγήσει με το παράδειγμα με βάση τις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η προστασία δεδομένων».
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης με το «πράσινο φως» από ΕΕ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως με ανάρτηση του έδειξε ικανοποιημένος απο την εξέλιξη για τη δημιουργία ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού γράφοντας οτι ότι η Ευρώπη «υιοθετεί» την πρόταση της Ελλάδας σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσον αφορά την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρώπη προχωράει μπροστά με την πρότασή μας. Η εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού είναι σε καλό δρόμο για εφαρμογή. Αυτή είναι μία απόφαση η οποία θα διευκολύνει σημαντικά τη μετακίνηση των πολιτών και θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και των οικονομιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό αυτόν», έγραψε (στα αγγλικά) ο πρωθυπουργός στο twitter, κάνοντας retweet την ανάρτηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.
«Ικανοποιημένος» και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ
"Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υιοθετήσει την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το "Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό", ανοίγει τον δρόμο για ασφαλή και "ελεύθερα" ταξίδια εντός της ΕΕ, σημειώνει ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, με αφορμή την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν και τονίζει:
"Το πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του covid-19, έχει υποβληθεί σε αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη νόσο. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή και έντυπη μορφή και θα περιλαμβάνει ένα QR code με εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του. Αξιοποιώντας την ελληνική πρόταση, η Ευρώπη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, διευκολύνοντας σημαντικά την μετακίνηση των πολιτών και συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας. Ο δρόμος για το ασφαλές και έγκαιρο άνοιγμα του τουρισμού μας, γίνεται πλέον πιο βατός", υπογραμμίζει ο κ. Φραγκάκης.
Θεοχάρης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αποτελεί μια αναγκαία και ορθολογική λύση
Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκης Επιτροπής για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, εκφράζει σε δήλωσή του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια αναγκαία και ορθολογική λύση».
«Με μεγάλη ικανοποίηση για τη δικαίωση των επίμονων προσπαθειών μας, χαιρετίζω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην καθιέρωση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.
Υιοθετώντας την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ενωμένη Ευρώπη κάνει άλμα προς τα εμπρός. Το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού αποτελεί μια αναγκαία και ορθολογική λύση.
Με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα συμβάλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση του τουρισμού.
Και θα επιταχύνει τη διαδικασία επανόδου της ζωής όλων μας στην κανονικότητα».https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/335319/nai-sto-emvolio-me-astrazeneca-apo-pou-prasino-fos-kai-gia-pistopoiitiko-emvoliasmoy-apo-komision