Τουρισμός: Στοίχημα οι αφίξεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Αύγουστος 30, 2021

Παρότι χάθηκε σχεδόν όλο το πρώτο εξάμηνο για τον τουρισμό (υπενθυμίζεται πως η τουριστική σεζόν άνοιξε μεν για τη χώρα μας στις 15 Μαΐου, εντούτοις οι ροές από το εξωτερικό ξεκίνησαν κυρίως μετά τα μέσα του Ιουνίου), υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση των επιχειρηματιών του χώρου για τον όγκο των αφίξεων που καταγράφηκαν το καλοκαίρι και κατ’ εξακολούθηση υψηλές προσδοκίες για την πορεία των εσόδων.

Ειδικότερα, ο Ιούλιος έφερε έσοδα που κυμάνθηκαν στο 70%-75% των εσόδων του 2019, όταν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ (αναμένονται τα επίσημα στοιχεία από την ΤτΕ). Ο Αύγουστος δεν έχει ακόμη τελειώσει, όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι και πάλι οι ζημιές θα καλυφθούν σε σημαντικό βαθμό, ακόμη και σε ποσοστό 80% σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν (τον Αύγουστο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έναντι 4,104 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019).

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μέχρι στιγμής έχουμε ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου. Τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019. Μάλιστα, τον Ιούλιο για πρώτη φορά η χώρα μας ξεπέρασε την ίδια τη Γαλλία ως αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους και ξεπέρασαν τις 450 χιλιάδες.

Το επόμενο βήμα
Το μεγάλο στοίχημα πλέον, όπως σημειώνουν φορείς του κλάδου, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Η διατήρηση δηλαδή της ταξιδιωτικής ζήτησης τουλάχιστον για όλο τον Σεπτέμβριο και για όσο γίνεται περισσότερο τον Οκτώβριο.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος “η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών”.

Οι προοπτικές μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι καλές όσον αφορά την παράταση της σεζόν. Όμως βάσιμες προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, πρόκειται για μια σεζόν με κρατήσεις last minute, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει. Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις γίνονται μέχρι ακόμη και λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ημερομηνία άφιξης. Ο δεύτερος αφορά στο υγειονομικό σκέλος. Αν και σύμφωνα με την Κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ενός νέου lockdown, η εκτόξευση των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από τεσσερισήμισι χιλιάδες και η μετάλλαξη Δέλτα, προκαλούν εύλογο προβληματισμό για το εάν θα υπάρξει κάποιο αποτύπωμα στον τουρισμό.

Το σίγουρο είναι πως για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις.

Με βάση, πάντως, τις μέχρι τώρα επιδόσεις του τουρισμού, θεωρείται πως στο σύνολο της χρονιά ο τουρισμός θα πετύχει το 50% των 18,2 δισ. ευρώ που έφερε ο τουρισμός το 2019. Οπότε, ποσοτικά, θα πρέπει στο σύνολο να περιμένουμε φέτος πάνω από εννιά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι ακόμη μακρύς. Επιχειρηματίες του τουρισμού αναφέρουν πως θα χρειαστούν ακόμη τρία χρόνια προκειμένου η ταξιδιωτική βιομηχανία να ανακάμψει πλήρως, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως το μέτωπο της πανδημίας θα μπει σε τροχιά ύφεσης.

Καλή αρχή τον Ιούνιο
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αύξηση κατά 851,8% κατέγραψαν τον Ιούνιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 791 εκατ. ευρώ, έναντι 83 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 317,1%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 124,8%.

Τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1.570,9% και διαμορφώθηκαν στα 212 εκατ. ευρώ και αυτές από τη Γαλλία κατά 4.773,9% στα 75 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27, αύξηση κατά 1.838,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 56 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9.853,4% και διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν επίσης αύξηση και διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ.

Στο εξάμηνο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 299,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 486,3% και διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 28,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έφτασαν στα 72 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 29,4% και διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 72,7%, μόλις στα 3 εκατ. ευρώ.

Οι αφίξεις
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 1.069 χιλ. ταξιδιώτες, αυξημένη κατά 317,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 2.845% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2020, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών μειώθηκε κατά 0,7%. Στο εξάμηνο, η κίνηση μειώθηκε κατά 20,4% και διαμορφώθηκε σε 1.733 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 2.178 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Πηγή capital.gr

 

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot