Προβληματισμός επικρατεί στον τουριστικό κλάδο, καθώς παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Πολλοί είναι αυτοί που εξαιτίας της πανδημίας είχαν εγκαταλείψει την ιδέα εργασίας σε εποχιακά καταστήματα και έχουν στραφεί στα ντελίβερι και στα καταστήματα λιανικής, αφήνοντας κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Την ίδια ώρα, οι καταγγελίες για μαύρη εργασία σε τουριστικές επιχειρήσεις πληθαίνουν. Ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων βρίσκουν με το ζόρι εργαζόμενους, παρά τη ζήτηση και τις αυξημένες θέσεις εργασίας που υπάρχουν στον κλάδο.
«Ο κόσμος που έφυγε από τον τουρισμό, στράφηκε σε καταστήματα λιανικής (π.χ. σούπερ μάρκετ, πωλήσεις) και στο ντελίβερι. Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται κατά βάση στα δύο έτη της πανδημίας, με αποτέλεσμα αρκετοί διαθέσιμοι να στραφούν σε άλλες δραστηριότητες. Γίνονται προσπάθειες να λυθεί το συγκεκριμένο θέμα, αλλά σε ειδικότητες όπως οι μάγειρες δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό» αναφέρει στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος Ξενοδόχων Χανίων, Εμμανουήλ Γιαννούλης.
Οι ελλείψεις σε δεκάδες θέσεις εργασίες, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, ωστόσο ο κ. Γιαννούλης ευελπιστεί ότι ο κλάδος θα επανέλθει στην κανονικότητα. «Ουσιαστικά, το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από το 2020. Αρκετοί εργαζόμενοι αποχώρησαν από τον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας, όμως αυτή την περίοδο υπάρχουν πάνω από 50.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας σε δεκάδες ειδικότητες».
Κακοπληρωτές και εξαντλητικοί εργοδότες
Παρόλα αυτά, διαφορετική είναι η γνώμη του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του, Γιώργος Στεφανάκης στο GRTimes.gr πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό άλλαξε κλάδο, γιατί οι ξενοδόχοι «πληρώνουν» τις δικές τους πράξεις. «Οι εργαζόμενοι βρήκαν αλλού δουλειά, με περισσότερα χρήματα και ουσιαστικά με καλύτερους όρους εργασίας. Δεν έχει νόημα να δουλεύεις εφτά μέρες σερί την εβδομάδα για να βγάλεις 9.000 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Με αυτό τον τρόπο κανείς δεν αντέχει, ενώ οι υπάλληλοι εργάζονται 10-12 ώρες… που είναι συνήθης πρακτική στον κλάδο του τουρισμού. Υπάρχει κλαδική σύμβαση, αλλά σε αυτούς τους έξι μήνες δεν εφαρμόζεται πουθενά».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι βάρδιες είναι σκληρές και ανθυγιεινές, χωρίς ρεπό, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.
50.000 θέσεις εργασίας
Τους λόγους για τους οποίους παραμένουν κενές πάνω 50.000 θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν εξήγησε στο ThessToday.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου μετά την ανάρτηση στα social media του προέδρου του ΣΕΤΕ κρούοντας το καμπανάκι κινδύνου για τον ποιοτικό τουρισμό της χώρας.
Η καλοκαιρινή σεζόν στα νησιά έχει ξεκινήσει με τις επαναπροσλήψεις να έχουν αγγίξει μόλις το 10% και με τις καταγγελίες των εποχικά εργαζομένων στην ΠΟΕΕΤ για παραβίαση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας να πέφτουν «βροχή». Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ανδρέας Ανδρεάδης, CEO της Sani/Ikos Group και πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε την τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις και τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα & service) με ακάλυπτες πάνω από 50.000 θέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Χότζογλου σημείωσε στο ThessToday.gr ότι δικαιολογημένα υπάρχουν κενές θέσεις αφού πλέον οι εποχικά εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση των συνθηκών εργασίας που θα αντιμετωπίσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις, στρέφονται σε άλλους κλάδους εργασίας.
Οι περιοχές με έλλειψη προσωπικού
Οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται.
Οι λόγοι
«Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που αποφάσισε να μην ασχοληθεί φέτος με τον τουρισμό, δουλεύει ήδη με 8μηνες συμβάσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με μισθούς 12 μήνες τον χρόνο», τόνισε ο κ. Χότζογλου.
«Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Πρεμιέρα με καταγγελίες στην Κρήτη
Με καταγγελίες και συλλήψεις ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στο Ηράκλειο της Κρήτης αφού ήδη, την πρώτη ημέρα εργασίας, διαπιστώθηκαν πάνω από 30 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. «Δεχόμαστε καθημερινά τέτοιες καταγγελίες εργαζομένων στις τουριστικές περιοχές και απ’ότι φαίνεται θα συνεχιστούν», δήλωσε ο πρόεδρος τονίζοντας την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων τους θερινούς μήνες στα νησιά προκειμένου να καταπολεμηθεί η «μαύρη» εργασία σε αντίξοες συνθήκες.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό ζητά, ταυτόχρονα, να εφαρμοστεί επιτέλους η παράταση του επιδόματος ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους τους χειμερινούς μήνες. Όσες μέρες εργάζονται, δηλαδή το καλοκαίρι, τόσες μέρες να επιδοτούνται και τον χειμώνα ώστε να δοθούν κίνητρα στον εργαζόμενο. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πάμε σαν πρόβατα στη σφαγή για ακόμη μια σεζόν και οι αντιδράσεις μας θα είναι στοχευμένες και δυναμικές», είπε καταλήγοντας.
Πηγή: thesstoday.gr και GrTimes.gr