του Χάρη Ντιγριντάκη
Κρύος ιδρώτας λούζει τη μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι σοβαρές τουριστικές εταιρείες οφείλουν πλέον να ανοίξουν δεδομένου ότι δεύτερη χρονιά κλειστή επιχείρηση ελλοχεύει ο κίνδυνος να βγει εκτός αγοράς.
Την αναθέρμανση της υποτονικής μέχρι πρότινος ζήτησης, με αύξηση των κρατήσεων έως και 20% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, σηματοδότησε η σημειολογική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, τη στιγμή που το 20% των ξενοδοχείων πανελλαδικά έχει ήδη επαναλειτουργήσει για την υποδοχή των πρώτων ταξιδιωτών.
Και μπορεί ο Μάιος να θεωρείται ένας χαμένος τουριστικά μήνας και ο Ιούνιος να αναμένεται να κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ωστόσο, οι ξενοδόχοι προσβλέπουν -υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που αποτελούν πηγές ταξιδιωτών για τη χώρα μας- σε επιμήκυνση της φετινής τουριστικής σεζόν μέχρι και τον Νοέμβριο.
Μια επιμήκυνση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουν τη χασούρα του 2020 και να μπουν ξανά σε τροχιά ανάπτυξης.
Μάλιστα, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των τουριστών το αναιμικό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, οι επιχειρηματίες προχωρούν σε προσφορές, μειώνοντας τις τιμές ακόμη και κατά 30%, προσπαθώντας να τονώσουν τη ζήτηση πριν από το «καυτό» τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο μπορεί σε κάποιες περιοχές να καταγραφούν μεγέθη αντίστοιχα με εκείνα του 2019, έτους-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Την ίδια στιγμή, πάντως, μείζον πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων, παρά τη στήριξη της κυβέρνησης, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε λουκέτα πολλά ξενοδοχεία που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.
• Θεσσαλονίκη
Μικρή βελτίωση καταγράφει τις πρώτες ημέρες επανεκκίνησης του τουρισμού η Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργεί αυτή την περίοδο το 50%-60% του συνόλου των ξενοδοχείων, σημειώνοντας πληρότητα έως 15%, με τους Σέρβους και τους Ρουμάνους να δίνουν το «παρών» στη βορειοελλαδίτικη πόλη. «Δεν υπάρχει δυναμική για το διάστημα πριν από τις 15 Ιουνίου. Δεν μπορούμε να κάνουμε σύγκριση με τα μεγέθη του 2019. Αν συνεχιστεί η βελτίωση των τελευταίων ημερών, προσδοκούμε ότι φέτος θα πάμε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι. Το στοίχημα είναι να κρατήσουν δυνάμεις τα αστικά κέντρα και να μη χαθούν οι θέσεις απασχόλησης στον τομέα του τουρισμού», επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως το διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο η εικόνα για τις κρατήσεις διαφαίνεται καλύτερη.
• Ηράκλειο
Με το 10%-15% των ξενοδοχείων μπήκε στο παιχνίδι της επανεκκίνησης του τουρισμού το Ηράκλειο Κρήτης. Μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε επαναλειτουργία όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, ενώ, όπως επισημαίνει ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, «το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου ίσως θυμηθούμε μέρες του 2019». Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι τις 15-20 Νοεμβρίου, δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν εκφράσει αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Condor, για παράταση των δρομολογίων τους. «Κινούμαστε με τιμές του 2019, ωστόσο, πολλοί επιχειρηματίες πραγματοποιούν εκπτώσεις της τάξης του 20%-30% προκειμένου να προσελκύσουν ταξιδιώτες, ειδικά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.
• Χαλκιδική
Στους ταξιδιώτες από τις βαλκανικές χώρες προσβλέπουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής προκειμένου να καταφέρουν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος του 2020 και να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών που κατέγραψαν πέρυσι, ενώ για την ώρα οι κρατήσεις παραμένουν αναιμικές. Για την ώρα μόνο το 10%-15% των ξενοδοχείων λειτουργεί, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν ανοίξει όλες οι μονάδες για να υποδεχτούν τους επισκέπτες τους. «Τα μέτρα που ανακοινώνονται βοηθούν τους επιχειρηματίες να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους. Ευελπιστούμε ότι τελικά θα καταφέρουμε να επιτύχουμε κάτι καλύτερο απ’ ό,τι το 2020», εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, κ. Γρηγόρης Τάσιος.
• Σαντορίνη
Η επιδημιολογική κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που αποτελούν βασικές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνης Ηλιόπουλος. Μέχρι στιγμής, στο κυκλαδίτικο νησί έχει ανοίξει περίπου το 60% των μονάδων, ενώ μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα επαναλειτουργήσουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία. Τον Ιούνιο η πληρότητα αγγίζει το 50%, ενώ ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο, με τον Αντ. Ηλιόπουλο να εκτιμά ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. «Από 15 Ιουνίου καταγράφουμε μια τόνωση της ζήτησης. Ωστόσο, μέχρι τότε οι ξενοδόχοι κάνουν προσφορές για να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των τουριστών», λέει χαρακτηριστικά.
• Χανιά
Με δειλά-δειλά βήματα ξεκινάει η τουριστική σεζόν στα Χανιά, όπου μέχρι σήμερα έχει επαναλειτουργήσει μόλις το 10%-15% των μονάδων. «Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να έχουμε σοβαρές και αξιοσημείωτες πληρότητες. Από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Ιουλίου περιμένουμε να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, κ. Μανώλης Γιαννούλης. «Η ρευστότητα αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά για όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές εδώ και 1,5 χρόνο. Είναι ένα θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες παγκοσμίως», προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, ο οποίος εκτιμά ότι τα Χανιά πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσουν να υποδέχονται τουρίστες μέχρι τα μέσα περίπου του Νοεμβρίου.
• Νάξος
Λίγα ξενοδοχεία που καταγράφουν χαμηλή για την εποχή πληρότητα έχουν ανοίξει στο νησί της Νάξου, με τους επιχειρηματίες να ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να μετριάσουν τις περσινές απώλειες από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και μετά. «Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου καταγράφουμε καλύτερη πληρότητα απ’ ό,τι τώρα, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 40% και να βαίνει αυξανόμενη. Δειλά-δειλά έχουν αρχίσει κι έρχονται και οι πρώτοι ξένοι ταξιδιώτες στο νησί», λέει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Νάξου, κ. Ευάγγελος Κατσαράς, επισημαίνοντας ότι η σεζόν μπορεί να επιμηκυνθεί μέχρι και τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο καταγράφεται ζήτηση από τους ταξιδιώτες που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια με την πρόοδο των εμβολιασμών.
• Κεφαλονιά – Ιθάκη
Την ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Μεγάλης Βρετανίας προσδοκούν το συντομότερο δυνατό οι επιχειρηματίες της Κεφαλονιάς, ενός νησιού το 65%-70% των τουριστών του οποίου είναι Βρετανοί. «Από τον Ιούλιο και έπειτα, αν τα πράγματα πάνε καλά, θα δούμε μία καλύτερη εικόνα, δεδομένου του εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος των ταξιδιωτών. Θα τολμούσα να πω ότι εάν το επιτρέψει ο καιρός, η σεζόν μπορεί να παραταθεί μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού. Ο Μάιος κινείται σε υποτονικά επίπεδα, με τη συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης να μην έχουν ανοίξει και τους επιχειρηματίες να τηρούν στάση αναμονής για να ανοίξουν τα καταλύματά τους.
• Μύκονος
Μπορεί να χαρακτηρίζει τη φετινή σεζόν «ρευστή», ωστόσο, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Μυκόνου, Μαρία Κουσαθανά, ευελπιστεί ότι το νησί θα καταφέρει να επιτύχει το 50%-60% των εσόδων του 2019. Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων σε ποσοστό 20%, με την πληρότητα από τον Ιούλιο και μετά να αγγίζει το 70%. «Η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από τις κρατήσεις του τελευταίου δευτερολέπτου. Είναι μία σεζόν για γερά νεύρα. Οι επιχειρήσεις έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», επισημαίνει η κα Κουσαθανά. Αυτή τη στιγμή στο νησί των Ανέμων λειτουργεί το 20%-25% των ξενοδοχείων, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχει επαναλειτουργήσει η πλειονότητα των μονάδων.
• Πελοπόννησος
Με έμφαση στην υγειονομική ασφάλεια και την παροχή εμπειριών στους ταξιδιώτες υποδέχονται τη νέα σεζόν οι επιχειρηματίες της Πελοποννήσου. Μέχρι τις 10 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα έχουν λειτουργήσει όλα τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς της Πελοποννήσου, με τη Δευτέρα που εορτάζεται το Άγιο Πνεύμα να σηματοδοτεί την αύξηση της τουριστικής κίνησης. Η πληρότητα αυξάνεται με την πάροδο των ημερών, με τη Μεσσηνία, τη νότια Αργολίδα, το Λεωνίδιο, τη Βόρεια Κυνουρία και το Λουτράκι να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. «Για την ώρα η κινητικότητα από τους ξένους είναι περιορισμένη. Εκτιμάμε ότι θα δούμε να έρχονται ξένοι ταξιδιώτες στην Πελοπόννησο κυρίως από τον Αύγουστο και μετά», λέει ο κ. Κώστας Μαρινάκος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Αρκαδίας και του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου.
• Πιερία
Ενίσχυση της ζήτησης καταγράφουν την τελευταία εβδομάδα οι ξενοδόχοι στην Πιερία, το μεγαλύτερο μέρος των ταξιδιωτών της οποίας φτάνει στην περιοχή οδικώς. Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν ήδη στην πόλη της βόρειας Ελλάδας, ενώ μετά τις 10 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ενταθεί περισσότερο η ζήτηση για διακοπές. «Αυτή τη στιγμή σημειώνουμε πληρότητα 20%-25%, όταν μία εβδομάδα πριν καταγράφαμε πληρότητα 10%-15%. Σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα των κρατήσεων», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Πιερίας, κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης. «Η ρευστότητα των επιχειρήσεων βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι πέρυσι. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα θα τη στήριξη των επιχειρήσεων, ωστόσο, πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες γιατί ο ελληνικός τουρισμός δεν υπάρχει χωρίς το ελληνικό ξενοδοχείο», συμπληρώνει ο κ. Τσιτλακίδης. tourismtoday.gr