Πώς έκλεισε το 2021 για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια | Ποια είναι η εικόνα για τα ελληνικά

Ιανουάριος 25, 2022

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με άνοδο 37% σε σχέση με το 2020, αλλά και πτώση κατά 59% σε σύγκριση με το 2019 ολοκληρώθηκε το 2021 σε επίπεδο επιβατικής κίνησης για τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, σύμφωνα με την έκθεση της ACI EUROPE, στην οποία αποτυπώνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στον κλάδο των αερομεταφορών.

Ο Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικός διευθυντής της ACI EUROPE, δήλωσε: «Μετά την απώλεια 1,72 δισ. επιβατών το 2020, όλοι είχαμε μεγάλες ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αλλά το περασμένο έτος αποδείχθηκε ένα ακόμη δύσκολο έτος, καθώς τα αεροδρόμια της Ευρώπης κατέληξαν να χάσουν άλλα 1,4 δισ. επιβάτες σε σύγκριση έως το 2019. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν υπό μεγάλη πίεση, με συστημική οικονομική αδυναμία σε ολόκληρο τον κλάδο μας».

Αναφερόμενος στο 2022, τόνισε: «Η αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει και περιορίζει την ορατότητα πέρα από λίγους μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. Προς το παρόν, ο αντίκτυπος της «Ομικρον» εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος στον κλάδο, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να αποσύρουν τις πτήσεις και να μειώνουν τη χωρητικότητά τους ως απάντηση στην εξασθενημένη ζήτηση σε μια περίοδο παραδοσιακά χαμηλής ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο τρίμηνο θα είναι απογοητευτικό, αλλά ελπίζουμε ότι θα δούμε την κυκλοφορία να παίρνει καλύτερη τροπή καθώς πλησιάζει η άνοιξη. Το αν αυτό θα συμβεί νωρίτερα εξαρτάται από τον ρυθμό με τον οποίο μπορούν να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, τώρα που επικρατεί η «Ομικρον». Ορισμένες χώρες κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα».
Η επίδραση της «Ομικρον»

Η παραλλαγή «Δέλτα»… ισοπέδωσε την επιβατική κίνηση το πρώτο εξάμηνο του 2021 (-77,7% σε σχέση με το 2019), καθώς τέθηκαν σε εφασρμογή εκ νέου τα lockdown και οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι περισσότερες διηπειρωτικές αγορές παρέμειναν «κλειστές».

Τα εμβόλια σε συνδυασμό με τα Ψηφιακά Πιστοποιητικά της ΕΕ και το άνοιγμα της υπερατλαντικής αγοράς τον Νοέμβριο οδήγησε σε βελτίωση της επιβατικής κίνησης τελικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους (-42,4% έναντι του 2019), αν και η παραλλαγή «Ομικρον» μείωσε αυτή τη δυναμική τον Δεκέμβριο.

Ως εκ τούτου, ενώ η επιβατική κίνηση ήταν σε ανοδική τροχιά μεταξύ Ιουνίου (-66,3%) και Νοεμβρίου (-35,2%) σε σύγκριση με τα επίπεδα προ-πανδημίας (2019), γύρισε σε αρνητική πορεία ξανά τον Δεκέμβριο (-39,2%). Αυτός ο αντίκτυπος της «Ομικρον» επικεντρώθηκε στην αγορά της ΕΕ, όπου τα αεροδρόμια σημείωσαν πτώση της επιβατικής κίνησης κατά -44,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με -38,1% τον Νοέμβριο.

Ο Γιάνκοβετς σχολίασε: «Η σπασμωδική αντίδραση πολλών κυβερνήσεων που αγνόησαν τις οδηγίες του ECDC και έσπευσαν να επιβάλουν εκ νέου ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλους περιορισμούς -συμπεριλαμβανομένων των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών- έχει καθυστερήσει την ανάκαμψή μας. Ωστόσο, αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την εξάπλωση της “Ομικρον”».
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Το 2021, τα αεροδρόμια στην αγορά της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά +29,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στο -64,6% έναντι των επιπέδων πριν από την πανδημία (2019).

Σε σύγκριση με το 2019, τα ισχυρότερα ετήσια αποτελέσματα προήλθαν από τα εξής αεροδρόμια:

Ελλάδα (-46,8%),
Ρουμανία (-52,7%),
Λουξεμβούργο (-53,9%),
Κύπρο (-55,6%),
Βουλγαρία (-55,9%),
Ισπανία (-56,4%) και
Πορτογαλία (-57,9%).

Στον αντίποδα, τα αεροδρόμια της Φινλανδίας (-80,5%), του Ηνωμένου Βασιλείου (-78,1%), της Τσεχικής Δημοκρατίας (-74,8%) και της Ιρλανδίας (-74,4%) κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην επιβατική κίνηση, κυρίως ως αντανάκλαση των αυστηρών περιορισμών στα ταξίδια που επιβάλλονται από αυτές τις χώρες.

Εν τω μεταξύ, τα αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεπέρασαν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με την επιβατική κίνηση να αυξάνεται κατά 59,4% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και να παραμένει μόλις στο -34,4% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα (2019).

Αυτό προέκυψε χάρη στους λιγότερο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στα λιγότερα lockdowns. Σε σύγκριση με το 2019, τα καλύτερα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν από αεροδρόμια στη Ρωσία (-24,4%) και την Αρμενία (-29,3%).
Τα 5 κορυφαία αεροδρόμια

Το 2021 η Κωνσταντινούπολη (-46% σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία) ήταν το πιο «πολυσύχναστο» ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ακολουθούμενη από το Διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβου της Μόσχας (-38%), αλλά το Διεθνές Αεροδρόμιο Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ (-65,6%). Στην 4η θέση βρέθηκε το Άμστερνταμ με το Διεθνές Αεροδρόμιο Σχίπχολ (-64,4%) και την πεντάδα συμπλήρωσε η Μόσχα με το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο (-11,3%).
Η εικόνα στα περιφερειακά αεροδρόμια

Τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια ανακάμπτουν με ταχύτερους ρυθμούς από το περασμένο καλοκαίρι σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι πέρα από τη διατλαντική αγορά, πολλές διηπειρωτικές αγορές παραμένουν de facto κλειστές λόγω των αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών. Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η ανάκαμψη παραμένει σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενη από τα ταξίδια αναψυχής σε ενδοευρωπαϊκές και εγχώριες αγορές.

Το 2021, τα αεροδρόμια με λιγότερους από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως κατέγραψαν μείωση 53,5% σε επίπεδο επιβατών σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία (2019), ενώ τα αεροδρόμια με πάνω από 20 εκατ. επιβάτες ετησίως σημείωσαν μείωση 63,3%.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot