Πολλά λάθη ή «λάθη» στην εντοπιότητα από τους επιτυχόντες των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ διαπιστώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, σε πολλούς φορείς υποδοχής.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένο νησιωτικό δήμο από τους πέντε διοριστέους οι τέσσερις είχαν δηλώσει εντοπιότητα αλλά αποκαλύφθηκε ότι ο τόπος κατοικίας τους ήταν στην… Πελοπόννησο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν αποκαλυφθεί και σε άλλους δήμους της χώρας καθότι, κατά τα φαινόμενα, πολλοί υποψήφιοι είτε από λάθος είτε από σκοπιμότητα τσέκαραν τους κωδικούς 06 και 07 (ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ) της προκήρυξης 3Κ/2018, με βάση τους οποίους ένας υποψήφιος δηλώνει «μόνιμος κάτοικος των δήμων των νομών ή νησιών ή παραμεθορίων περιοχών που επιθυμεί τον διορισμό του σε θέσεις υπηρεσιών του Δημοσίου ή των νομικών προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/ 1994 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στον αντίστοιχο νομό ή νησί ή παραμεθόριο περιοχή και δεσμεύεται να υπηρετήσει σε αυτή επί μία τουλάχιστον δεκαετία», που σημαίνει ότι προηγείται έναντι άλλων ανεξαρτήτως μορίων.
Απόδειξη εντοπιότητας
Να σημειωθεί ότι για την απόδειξη της εντοπιότητας απαιτείται:
– Πιστοποιητικά εντοπιότητας από τον οικείο δήμο που αφορά την εγγραφή του υποψηφίου στα Δημοτολόγια
-Αντίγραφο λογαριασμού Δ.Ε.Κ.Ο ( Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε ή άλλων εταιριών τηλεφωνίας, Ε.Υ.Α.Θ, κινητής τηλεφωνίας) ή αντίγραφο εκκαθαριστικού της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) όπου να αναγράφεται η κατοικία και όχι η επιχείρηση του ενδιαφερόμενου (σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητο το αντίγραφο του Ε1 όπου αναγράφεται η διεύθυνση κατοικίας), ή συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας επικυρωμένο από τη Δ.Ο.Υ. (πρωτότυπο και φωτοτυπία). Ο λογαριασμός ΔΕΚΟ πρέπει να είναι ο τελευταίος, ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει λογαριασμό στο όνομα του, ως αποδεικτικό κατοικίας, μπορεί να προσκομίσει αντίγραφο ισχύοντος ενοικιαστηρίου συμβολαίου θεωρημένο από την Δ.Ο.Υ. και απόδειξη Δ.Ε.Κ.Ο
– Υπεύθυνη στην οποία να αναφέρεται : «Είμαι κάτοικος …………………… και στην οδό…… που ανήκει στα όρια του Δήμου ……………….., είναι η μόνιμη κατοικία και τα στοιχεία μου είναι αληθή και ακριβή». Ωστόσο, η υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοναδικό αποδεικτικό μέσο.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό για το δήμο είναι απλό να ελέγξει την εντοπιότητα ενός διοριστέου και χωρίς να προσκομιστούν τα σχετικά έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, δεν είναι από αυτά που πρέπει να ελεγχθούν. Κι αυτό γιατί ο ίδιος δήμος μπορεί να ελέγξει αν ο διοριστέος είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολογία του, ενώ σε μικρές περιοχές όπως το νησί του παραδείγματός μας, δεν χρειάζεται ούτε καν αυτό καθώς όλοι οι ντόπιοι γνωρίζονται μεταξύ τους!
Στην περίπτωση, λοιπόν, που ένα δήμος διαπιστώσει το λάθος ή «λάθος», τότε ναι μεν δεν μπορεί με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ να μην προσλάβει τον διοριστέο, μπορεί ωστόσο, καθώς, όπως έχει ήδη γράψει η aftodioikisi.gr, με βάση την προκήρυξη είναι στη διακριτική ευχέρεια του αν θα καλέσει ή όχι για εργασία τους διοριστέους των προσωρινών πινάκων, να μην προχωρήσει στην πρόσληψή του αναμένοντας τους οριστικούς πίνακες.