Πιέσεις κρατών για επιχειρήσεις «έκτακτης ανάγκης» (RABIT) στην Ελλάδα

Σεπτέμβριος 24, 2015

Πίεση στην Ελλάδα να υποβάλει αίτημα στη Frontex για ενεργοποίηση επιχειρήσεων «έκτακτης ανάγκης», γνωστών με κωδική ονομασία RAΒIT (Rapid Border Intervention Teams), φέρονται να ασκούν κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να αναπτυχθεί άμεσα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χερσαία δύναμη Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων που θα ανακόψει τη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Επιχείρηση RABIT είχε πραγματοποιηθεί και στα τέλη του 2010 στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο, κατόπιν αιτήματος της τότε ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αποδέκτες εισηγήσεων – πιέσεων για να αναπτυχθούν εκ νέου RABITS στα βόρεια σύνορα της χώρας φέρονται να έχουν γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα Ελληνες αξιωματούχοι που μετείχαν στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Αναφορά στο θέμα της ενίσχυσης των επιχειρήσεων «έκτακτης ανάγκης» της Frontex γίνεται, εξάλλου, στα τελικά κείμενα συμπερασμάτων που συντάχθηκαν μετά τα δύο πρόσφατα Συμβούλια Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην «Κ» ότι η συνδρομή με προσωπικό και μέσα των κρατών – μελών στις επιχειρήσεις RABITS είναι υποχρεωτική, αντίθετα με ό,τι ισχύει στην περίπτωση της επιχείρησης «Ποσειδώνας» (πραγματοποιείται στο Αιγαίο), η οικειοθελής συμμετοχή στην οποία κρίνεται απογοητευτική. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι για την ενεργοποίηση των RABITS (έχουν μέγιστη διάρκεια τέσσερις μήνες) απαιτείται η υποβολή στην ηγεσία της Frontex αιτήματος από κράτος – μέλος και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη κοινή άσκηση ΕΛ.ΑΣ. και Frontex στον Εβρο με κωδική ονομασία RABIT Excercise 2015. Στόχος της άσκησης, στην οποία μετέχουν περίπου 40 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, είναι να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε η αναστολή της επιχείρησης «Ασπίδα» εξαιτίας έλλειψης κονδυλίων. Πάντως, τόσο η προοπτική επανενεργοποίησης επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης της Frontex, όσο και η πρόταση – συζήτηση για δημιουργία μόνιμης δύναμης συνοριακών φυλάκων που θα αναλάβουν την αστυνόμευση των εξωτερικών συνόρων της χώρας, προκαλούν αντιδράσεις μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης. Εκφράζονται απόψεις σύμφωνα με τις οποίες η παρουσία κοινοτικών συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα της χώρας συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Χθες, εξάλλου, κατεγράφη και η πρώτη παραφωνία στελεχών της νέας κυβέρνησης. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει με τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις να παράσχουν την υποστήριξή τους, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης. Την ίδια, πάντως, στιγμή, ο κ. Πάνος Καμμένος, που επέστρεψε στο πόστο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, τόνιζε ότι «ανεξαρτήτως της όποιας πολιτικής ασκηθεί, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στο μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο γνωρίζετε πως έκανα τα πάντα προκειμένου να μην εμπλακούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική, παρέχοντας, βεβαίως, οτιδήποτε χρειαστεί για να διευκολύνουμε την κυβέρνηση».

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot