arxiki selida

Ο Γ. Κυρίτσης έθεσε θέμα αναθεώρησης των όρων της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας. Εποικοδομητική η πρώτη συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού

Φεβρουάριος 18, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Άνοιξε ο δρόμος για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης της Μαρίνας από τον ΕΟΤ στο Δήμο Κω μετά τη συνάντηση του Δημάρχου Κω κ.Γιώργου Κυρίτση με την Αν.Υπουργό Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν o Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Σιφάκης, ο Πρόεδρος της Μαρίνας κ.Σεβαστιανός Μαραγκός αλλά και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Ντίνα Σβύνου.
Ο Δήμαρχος Κω επισήμενε ότι η Νέα Δημοτική Αρχή της Κω , είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών της Μαρίνας.
Στη συνέχεια έθεσε ευθέως ζήτημα επικαιροποίησης και αναθεώρησης της συμφωνίας παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας, που έχει συναφθεί ανάμεσα στον ΕΟΤ και το Δήμο Κω, με έμφαση στην επέκταση του χρόνου παραχώρησης, το ύψος του μισθώματος αλλά και στα έργα και στις νέες υποδομές.

Στην τοποθέτηση του ο κ.Κυρίτσης τόνισε προς την Υπουργό Τουρισμού:
‘’Αυτή τη στιγμή προκύπτει η ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών και των υπηρεσιών της Μαρίνας.
Η ανάγκη αυτή προϋποθέτει την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση της συμφωνίας παραχώρησης στο Δήμο της Κω. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και επιβάλλουν τη δημιουργία νέων υποδομών ώστε να καταστεί η Μαρίνα ανταγωνιστική και πόλος έλξης για το θαλάσσιο τουρισμό.

Είναι σαφές ότι το μίσθωμα που καταβάλει ο Δήμος Κω θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί , λόγω της κρίσης .
Παράλληλα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο χρόνος παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας, με την προϋπόθεση να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να υλοποιήσει έργα και νέες υποδομές στη χερσαία και λιμενική ζώνη.

Συγκεκριμένα απαιτούνται:
-Η επικαιροποίηση των μελετών αλλά και των έργων της δεύτερης φάσης αλλά και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους από την πλευρά του Δήμου Κω.
-Η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού αλλά και η παροχή υπηρεσιών που αφορούν διαχείμαση, επισκευές και τεχνικές διευκολύνσεις, σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει και με εγγυημένη πιστοποίηση.
-Η δημιουργία δικτύου Μαρινών σε άλλες περιοχές του νησιού, καθώς και στα πέριξ νησιά της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, με τη Μαρίνα της Κω να έχει την κεντρική διαχείριση και διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό η Κως θα αποτελέσει κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο.
-Η μετατροπή της χερσαίας ζώνης σε πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες της Κω με τη δημιουργία εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα έσοδα.
-Μία ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και προώθησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρει η Μαρίνα της Κω,ενταγμένη στη συνολική στρατηγική τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του νησιού.’’
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κω επισήμανε ότι πρέπει να τερμαστιστεί η παραφιλολογία που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να διεκδικεί τη Μαρίνα, τη στιγμή που ο Δήμος Κω έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ και έχει υλοποιήσει σειρά έργων.
Από την πλευρά της Υπουργού συμφωνήθηκε να υπάρξει μια νέα συνάντηση εργασίας ανάμεσα σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και του Δήμου Κω, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να εξεταστεί η πρόταση του Δήμου και όλα τα ζητήματα που έθεσε ο κ.Κυρίτσης.
Ο Δήμαρχος Κω κατέθεσε επίσης και υπόμνημα στην Υπουργό Τουρισμού με προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη και ζητήματα που αφορούν το νησί.

Οι 6 προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στην Αν.Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.’’

Υπόμνημα με 6 σημεία-προτάσεις προς την Υπουργό Τουρισμού κ.Έλενα Κουντουρά , κατέθεσε και ανέπτυξε ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Υπουργείο Τουρισμού.

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης και των προτάσεων του κ.Κυρίτση, έχει ως εξής:


Κυρία Υπουργέ,

Η Κως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς ενώ παράλληλα διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο.
Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρώτη επαφή και συνάντηση μας, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων, να αποτελέσει την αρχή και τη βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας.
Ως Δήμαρχος Κω, σας καταθέτω τα ακόλουθα 6 σημεία-προτάσεις που αντιστοιχούν σε υπαρκτά προβλήματα , που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

1. Η Μαρίνα της Κω και η ανάγκη μιας νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας ανάμεσα στον ΕΟΤ και στο Δήμο, με στόχο την αναβάθμιση της.
Η Μαρίνα της Κω έχει παραχωρηθεί από τον ΕΟΤ στο Δήμο της Κω, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης.
Απαιτούνται όμως νέες υποδομές και υπηρεσίες που ο Δήμος θα μπορέσει να τις υλοποιήσει μόνο μέσα από την αναθεώρηση της υφιστάμενης συμφωνίας και την διαμόρφωση μιας νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας ανάμεσα στον ΕΟΤ και στο Δήμο της Κω. Με μείωση του ετήσιου μισθώματος, επέκταση του χρόνου παραχώρησης και ανάληψη υποχρέωσης από το Δήμο να υλοποιήσει συγκεκριμένα έργα και να προσφέρει νέες υπηρεσίες, δεδομένα που θα περιλαμβάνονται σε ένα ολοκληρωμένο master plan.
Θεωρούμε επίσης ότι πρέπει να τερματιστεί κάθε συζήτηση για την παραχώρηση της Μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ.

2. Η αξιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της Κω, η διασύνδεση της Ιπποκρατικής ιδέας και των ιστορικών μνημείων του νησιού με τον ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό.
Η Κως,όπως επισήμανα διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί στο βαθμό που προσήκει.
Είναι η πατρίδα του Ιπποκράτη διαθέτει το Ασκληπιείο, το οποίο εκτός από ιστορικό μνημείο αποτελεί και τόπο άσκησης πρωτοποριακών μεθόδων για την ιατρική στην αρχαιότητα.
Όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν με τον ιατρικό και συνεδριακό τουρισμό, να αποτελέσουν πόλο έλξης και σημείο αναφοράς για ιατρικά συνέδρια και φοιτητές της ιατρικής ανά τον κόσμο.
Το Υπουργείο Τουρισμού θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Δήμο Κω, για την διοργάνωση και καθιέρωση, σε στήσια βάση, μιας εμβληματικής εορτής επετείου στην οποία θα γίνεται η αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη και παράλληλα θα συνδέεται και με άλλες εκδηλώσεις.
Εκτιμούμε επίσης ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η οδηγία του ΕΟΦ που θέτει εμπόδια στη διοργώνωση ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων στην Κω, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μία ακατανόητη απόφαση που το μόνο που πέτυχε ήταν να στείλει τα συνέδρια στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ή σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

3. Η τουριστική προβολή του νησιού, μέσα από τη παροχή δυνατότητας στο Δήμο να χρηματοδοτεί δράσεις τουριστικής προβολής ή να συμμετέχει σε φορείς με ταυτόσημο σκοπό.
Γνωρίζετε ίσως καλύτερα από όλους ότι οι δαπάνες τουριστικής προβολής από τον ΕΟΤ είναι εξαιρετικά περιορισμένες, λόγω των δημοσιονμικών δεδομένων.
Οι τοπικές κοινωνίες αλλά και η αυτοδιοίκηση σε περιοχές που αποτελούν τουριστικό προορισμό, όπως η Κως, έχουν τη βούληση να αναλάβουν οι ίδιες δαπάνες και δράσεις τουριστικής προβολής και προώθησης.
Χρειαζόμαστε όμως ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, αφού ο Ν.3852/2010 ( Καλλικράτης) θέτει περιορισμούς στους Δήμους , σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση ή τη συμμετοχή τους σε σχήματα και φορείς με σκοπό την τουριστική προβολή του Δήμου.
Ζητούμε τη στήριξη και την προσωπική σας παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου.

4. Η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου.
Η Κως , η πατρίδα του Ιπποκράτη, δικαιωματικά μπορεί να επιλεγεί ως κέντρο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, την παροχή υπηρεσιών υγείας, θεραπείας και αποκατάστασης.
Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο με κανόνες, όρους , προϋποθέσεις αλλά και κίνητρα χρηματοδότησης.
Παράλληλα η επιλογή της Κω , ως κέντρου ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, θα οδηγήσει και στην αναβάθμιση των υποδομών της δημόσιας υγείας.

5. Η διαφοροποίηση του μοντέλου μονοκαλλιέργειας που έχει επιβληθεί μέσα από το all inclusive.
Είναι βέβαιο ότι το all inclusive έχει επιβληθεί από την ίδια την τουριστική αγορά, είναι μια υπηρεσία που ζητά το κοινό.
Δεν μπορεί να καταργηθεί με διοικητικές πράξεις, μπορεί όμως να διαφοροποιηθεί.
Αυτό προϋποθέτει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολιτικών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Η δική μας πρόταση είναι να συνδεθούν οι χαμηλού κόστους αεροπορικές μεταφορές και τα κίνητρα που θα δοθούν στις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες για πτήσεις προς τα ελληνικά αεροδρόμια, με τουριστικές υπηρεσίες διαμονής και εστίασης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης θα πρέπει να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί το all inclusive με την ένταξη σε αυτό υπηρεσιών εστίασης ή παρεμφερών υπηρεσιών στο χώρο του τουρισμού( ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εστίαση, εισητήρια για πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ο.κ)

6. Η διατήρηση στα ίδια επίπεδα του ΦΠΑ που αφορά τον τουρισμό και τη διαμονή στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από το 6,5 στο 13% είναι δεδομένο ότι θα πλήξει την αναταγωνιστικότητα του τουρισμού μας και θα λειτουργήσει ανασχετικά, ως προς τη δυναμική που επιδεικνύει τα 2 τελευταία χρόνια.
Αυτή η εξέλιξη θα ευνοούσε τους ανταγωνιστές μας στις άλλες χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα στις απέναντι όχθες του Αιγαίου.
Επίσης θα δημιουργούσε μεγάλα πρόβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού, πτώση των εσόδων και αύξηση της ανεργίας.
Η διατήρηση στα σημερινά μεγέθη του ΦΠΑ στον τουρισμό αλλά και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας.

Με εκτίμηση

Γιώργος Κυρίτσης

Δήμαρχος Κω

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot