ΠΟΕΔΗΝ: Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω και άλλα πέντε ΚΥ «φαντάσματα»

Αύγουστος 08, 2017

Εγκαταλειμμένα κτίρια και πολύτιμος ιατρικός εξοπλισμός που απαξιώνεται μέσα σε ζελατίνες, αντί να συμβάλλει στο να σώζονται ζωές…

Πλιάτσικο από κλέφτες και παρακμή. Απογοήτευση από τους πολίτες…
Είναι η εικόνα που παρατηρείται σε έξι Κέντρα Υγείας, τα οποία κτίστηκαν, εξοπλίστηκαν, χωρίς να λειτουργήσουν ποτέ.
Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Καρυών Αγίου Όρους, Αντιμάχειας Κω, Αίπειας Μεσσηνίας, Καμένων Βούρλων, Λεβιδίου Αρκαδίας και Μαυροθάλασσας Σερρών.
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, κρίσιμες δομές παραμένουν ανενεργές.
Από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200.
Τα κτίρια – φαντάσματα είναι εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες.
Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας είναι αχρησιμοποίητα, την ώρα που τα νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς βγαίνουν εκτός λειτουργίας.
Τα κτίρια διαθέτουν διαμερίσματα για το προσωπικό, ως κίνητρο προσέλευσης. Τα πάντα, όμως, είναι εγκαταλειμμένα.

Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω
Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω, εγκαινιάστηκε το 2009. Πρόκειται για ένα κτίριο – στολίδι, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και κόστισε 395 εκατομμύρια ευρώ. Απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο.
Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα. Διαθέτει Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιματολογικό και κλίβανο, με τον εξοπλισμό να βρίσκεται άθικτος στα κουτιά. Διαθέτει έξι διαμερίσματα στον πρώτο όροφο για να φιλοξενεί το προσωπικό.
Έχει τέσσερα δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπηρετεί ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 (γενικός παθολόγος ιατρός) και ένας νοσηλευτής μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από τον Μάρτιο.
Στο εσωτερικό του κτιρίου εντοπίστηκαν πρόσφατα ποντίκια και έντομα. Καθαρίστρια δεν υπάρχει. Εθελοντικά έρχεται μία, δύο ώρες την εβδομάδα, από κάποιο σύλλογο.
Δύσκολη είναι η προμήθεια υλικών και συχνά τα αγοράζουν από την τσέπη τους ο γιατρός και ο νοσηλευτής.
Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30 ασθενείς την ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία των τουριστικών γύρω χωριών του Κέντρου Υγείας, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας.

iatronet.gr

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot