arxiki selida

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: "..Να πάψει το νερό να αποτελεί μέσο πολιτικής, αλλά αγαθό ανάγκης.."

Μάρτιος 27, 2020 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ ΚΩΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ 27-03-2020

 

ΠΡΟΣ .. ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΩ

 

Αγαπητοί μου.

Τον τελευταίο καιρό και μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας παρατηρώ μια στείρα αντιπαράθεση κατά την γνώμη μου ,στο θέμα του νερού στην Δημοτική ενότητα ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και κυρίως για την δημοτική ενότητα ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ .

Είμαι από τους ανθρώπους που στο τομέα του νερού εδώ και 35 χρόνια έδωσα μεγάλο αγώνα , και μπορώ να πω ότι έδωσα αρκετά ,απέκτησα όμως τεράστια εμπειρία στα 20 χρόνια που είχα την ευθύνη του θέματος στον τόπο μας.

Έχω 18 χρόνια που έχω φύγει από τα κοινά του τόπου μας, αλλά πιστέψτε το θέμα του νερού πάντα με ακουμπούσε, ίσως γιατί έζησα από τα μέσα την προσπάθεια που κάναμε να φτάνει νερό στο σπίτι του καθενός συμπατριώτη μας το μεγαλύτερο αγαθό που παίρνει ο άνθρωπος από την φύση.

Θεωρώ ότι όλες οι Δημοτικές αρχές που πέρασαν ,με τις υπηρεσίες και το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ έχουν δώσει ότι καλύτερο μπόρεσαν για το νερό τα τελευταία χρόνια. Όλοι έχουν κάνει έργο και έχουν δώσει τον αγώνα τους γιατί πραγματικά πρόκειται για ένα μεγάλο αγώνα , που για μένα η αντιπαράθεση στην περίοδο που ζούμε είναι περιττή .

Το νησί μας είναι πολύ μικρό και ειδικά η περιοχή Ηρακλειδών Όπου δεν υπάρχουν λεκάνες απορροής τέτοιες ώστε να γίνεται υδρομάστευση που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής, αυτό βέβαια προκύπτει και από μια μελέτη ύδρευσης που είχαμε κάνει το Επαρχείο ο Δήμος και οι Κοινότητες του νησιού σε συνεργασία με το ΥΠ Γεωργίας και το ΙΓΜΕ που προκύπτουν τα τότε δεδομένα της κάθε λεκάνης αλλά και οι προβλέψεις , και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα ήταν άσχημα από τότε, καθώς επίσης και η ποιότητα του νερού δεδομένου ότι τα εδάφη στην περιοχή μας είναι ηφαιστειογενή ποικίλα ,και πολύ κοντά στην θάλασσα οι γεωτρήσεις μας.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα της μελέτης αυτής και των προβλέψεων της είχαμε δρομολογήσει και εντάχθηκε στο Γ,ΚΠΣ του Υπουργείου Γεωργίας η κατασκευή του φράγματος ΜΙΑ στην Καρδάμαινα και η λιμνοδεξαμενή ΑΓ ΝΙΚΗΤΑ στην Αντιμάχεια, χωρίς μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει κάτι,( αν και τον τελευταίο καιρό ο κ Κιάρης μου είπε ότι κάτι πάει να κινηθεί για το φράγμα).

Χωρίς να θέλω να αποδώσουμε τυχόν ευθύνες και παραλείψεις ας αποτελέσει η αναφορά μας αυτή αφορμή για μια συλλογική προσπάθεια για την ένταξη αυτών των έργων, παράλληλα με την εξέταση της αφαλάτωσης .

Σήμερα αγαπητοί μου μπροστά στις κρίσεις που συμβαίνουν ,οικονομικέςδημόσιας υγείας κλπ ,ίσως είναι ευκαιρία να δούμε και την κρίση του νερού που έρχεται, δεν είναι δυνατόν στο νησί μας η συμπεριφορά όλων μας στην χρήση του νερού να είναι αντίστοιχη με αυτή των πόλεων που περνάνε ποτάμια δίπλα τους, οι πολίτες έχουν συνεχώς απαιτήσεις, και καλά κάνουν από την Δημ αρχή για πολύ και καλό νερό αλλά δεν μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν καμία ευαισθησία για την αλόγιστη χρήση του, έχουμε όλοι ευθύνη, γιατί είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι λιγότερη κατανάλωση καλύτερη ποιότητα.

Μέσα σε όλα αυτά θέλω να καταθέσω λίγα από την εμπειρία που απέκτησα μαζί με τους συμπατριώτες μου με μοναδικό σκοπό να προβληματίσω και όχι να καταγγείλω.

Α – Ας συνεννοηθούμε όλοι μαζί για πρόταση και ένταξη σε προγράμματα των έργων υδρομάστευσης . Φράγμα ΜΙΑ , λιμνοδεξαμενές, και μικρά φράγματα σε χειμάρρους ,και επιδότηση ιδιωτών για υδρομάστευση ιδιωτικής χρήσεις.

Β - Στροφή προς την λογική της αφαλάτωσης ,σε συνεργασία με ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ,για την σύνταξη σοβαρής μελέτης για μακροχρόνια λύση.

Γ-Σύνταξη μελέτης μείωσης της κατανάλωσης του νερού σε συνεργασία με όλους τους παραγωγικούς φορείς του νησιού , πολίτες ,σχολεία κλπ με την επιβολή αυστηρών μέτρων για την εφαρμογή των προτάσεων της μελέτης.

Δ – Να πάψει το νερό να αποτελεί μέσο πολιτικής, αλλά αγαθό ανάγκης ,με την ένταξη της κοινωνίας προ των ευθυνών της.

Τέλος για το θέμα του νερού μπορούμε να συζητάμε μέρες και ώρες , αλλά πάντα στην βάση της κοινής προσπάθειας , και στην λογική αυτή κατέθεσα και εγώ τις θέσεις, και πιστεύω μέσα στην μεγάλη κρίση της δημόσιας υγείας που περνάμε να ευχηθούμε γρήγορη αποκατάστασης ,και να μην δούμε κρίση νερού αν και πολλοί την περιμένουν.

Με την ελπίδα ότι κάποιοι θα προβληματιστούν σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot