Oι ακραίες και ανεπιτυχείς κυβερνητικές θέσεις της ΝΔ για τον τουρισμό και η τοπική μας κοινωνία

Ιούνιος 12, 2017

Συνηθισμένες κουβέντες στους εμπορικούς δρόμους του νησιού μας: ‘’η αγορά έχει νεκρώσει. Κάντε κάτι! περιμένουμε να βρέχει για να δουλέψουμε’’, γράψε μας ένα κείμενο να μαζέψουμε υπογραφές να το στείλουμε σε Δήμαρχο, Περιφερειάρχη, Βουλευτές και Υπουργούς.!

Η ματαιότητα του διαβήματος είναι προφανής. Όμως ο πνιγμένος… από τα μαλλιά πιάνεται. Ακόμη και οι φανατικοί της ελπίδας έχουν κατεβάσει τα χέρια. Παντού όμως η ίδια κραυγή: ‘’all inclusive φταίει’’!
Β. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό, ο Α. Τσίπρας 09/12/2014 λίγες μέρες πριν γίνει πρωθυπουργός, δήλωνε: ‘’'Οχι στο μοντέλο των all inclusive ξενοδοχείων’’ και συμπλήρωνε:
1. Άρση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επανεξέταση όλων των συμβάσεων για τις δημόσιες εκτάσεις, που παραχωρήθηκαν σε επενδυτές για την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων
2. Αποδυνάμωση του all inclusive. «Δεν συμφωνούμε με την εδραίωση του μοντέλου all-inclusive, ούτε με το μνημονιακό μοντέλο του τουρισμού που προωθεί τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Σκοπός μας είναι να επανασυνδέσουμε την τουριστική ζήτηση με τις τοπικές οικονομίες»
3. Ανάπτυξη του ποιοτικού ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού,
4. Τόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας.
--- 2,5 χρόνια μετά όλα ακολουθουν την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτά που έλεγε κάπου ξεχάστηκαν. Ήταν ψέματα χάριν εκλογών; Είναι ανεφάρμοστα;
Με την ίδια ευκολία των υποσχέσεων ΣΥΡΙΖΑ προ 2015 έρχεται τώρα η ΝΔ (…Κόνσολας μελλοντικός νι…οστός υπουργός τουρισμού;) με το κυβερνητικό της πρόγραμμα (Κέρκυρα, χθες) να μας πει το τι μας περιμένει. Υπόσχονται:
1. Αποκλιμάκωση και μείωση των φόρων: κατάργηση τέλους διανυκτέρευσης, μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις επιχειρήσεις.
2. Αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό με προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και επιμήκυνση τουριστικής περιόδου
3. Προσέλκυση και ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών με επενδύσεις το 2024 να αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ, να επενδυθούν 20 δισ ευρώ στον τουρισμό. Η αύξηση της αρτιότητας οικοπέδων, κίνητρα για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων.
4. Η διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, στην κατεύθυνση της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας. Μετεξέλιξη του all inclusive σε ένα νέο και ελκυστικό προϊόν με ελληνική
5. Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας με στρατηγικό στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε Hub της Ανατολικής Μεσογείου. 5.000 προσεγγίσεις 500.000 επιβάτες μέσω Homeporting, 6.500.000 επιβάτες Transit και 800 εκ. ευρώ έσοδα.
6. Ένα νέο μοντέλο προβολής και προώθησης του τουρισμού μας.
---ΜΑ! Μας τα ξανάπατε κύριοι!!! Τόσα χρόνια διευκολύνσεων στον τουρισμό το μόνο που έφερε είναι την σημερινή κρίση. Όσο για το νεοδημοκρατικό ελκυστικό all inclusive μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται στα αυτιά των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών του κλάδου και της κοινωνίας. Ποιος θα καταβάλλει το πλεόνασμα των 3.5% στους δανειστές (6,5 δις/ετος) όταν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του all inclusive μειώσουν την συνεισφορά τους; Δεν πιστεύουμε στην απαγόρευση του all inclusive άλλα δεν είμαστε και αυτοκαταστροφικοί για να πιστέψουμε στην ευκολία της συνθηματολογίας του χθες και του σήμερα. Μην μιλάτε με την ευκολία του χθες! Είναι ΥΒΡΙΣ! Φτύσιμο στον πολύπαθο Ελληνικό Λαό αυτά τα δύσμοιρα χρόνια.
Γ. Το 2016 σαν αποτέλεσμα μιας πολύχρονης κριτικής προσέγγισης του προβλήματος των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων του all inclusive σε πόλεις των Τουρκικών παραλίων της Μ. Ασίας δημοσιεύτηκε μελέτη συνολικής εκτίμησης των E. ERUL Texas A&M University και M. WOOSNAM University of Georgia, όπου γίνεται μια εκ δεξιών νεοφιλελεύθερη αποτίμηση. Αλλά το ενδιαφέρον είναι που αποδέχεται και συνυπολογίζει το ειδικό τοπικό κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού των all inclusive! Με λίγα λόγια, αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία προτείνει στην Κυβέρνηση της χώρας αντισταθμιστικά τοπικά μέτρα και προγράμματα ανάπτυξης και στην πλευρά των μάνατζερ, των σχεδιαστών, των επιχειρήσεων, των πρακτόρων τουρισμού προτείνει ‘’μέτρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης’’. Έτσι η εμφάνιση των τουριστικών πόλεων της Τουρκίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την οικονομική στήριξη σχολείων, γυμναστήριων, πάρκων, πλατειών, δασικών εγκαταστάσεων, περιβαλλοντικά προστατευμένων περιοχών κλπ και την υποχρέωση προσφοράς εργασίας σε ποσοστό σε κατοίκους της περιοχής τους, αποδεικνύοντας την συμμετοχή τους στα τοπικά πράγματα και οικοδομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης τοπικού πληθυσμού-περιβάλλοντος-επιχειρήσεων! Πως μπορούν οι επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν σε ένα τοπικό εξαθλιωμένο και χερικό κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον;
Δ. Αυτά για τους ακραίους νεοφιλελευθέρους της ΝΔ (όπως οι κκ Μητσοτάκης-Κόνσολας) είναι ανύπαρκτα θέματα. Δυστυχώς και για τους 3 τοπικούς (φιλελεύθερους) κυβερνητικούς βουλευτές. Απλα θα βρουν μπροστά τους τις εξεγέρσεις των εξαθλιωμένων γηγενών που πάμε θα …έρθουν.
Ν. Μυλωνάς (δημοτικός σύμβουλος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot