arxiki selida

Ν. Μυλωνάς: Σχόλιο για τους διορισμούς διοικητή στο Hotspot και γραμματέα Δήμου Κω

Μάρτιος 31, 2020 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

1. Είναι άξιο σχολιασμού το κείμενο της Δ.Α. με αφορμή τον διορισμό του νέου διοικητή του Hotspot ν. Κω σε συνδιασμό με την πρόσληψη της γραμματέως του Δήμου, πρώην διοικητού του Hotspot.

Με οξύτητα καταγγέλλει τους διορισμούς αυτούς ως «εξόφληση γραμματίων» της νέας τοπικής δημοτικής εξουσίας. Εδώ όμως το κύριο πολιτικό ζήτημα δεν είναι οι γνωστές πελατειακές λογικές που ο κ. Κυρίτσης ως παλιός πασόκος γνωρίζει πολύ καλά! Σχέσεις που και ο ίδιος έχει υπηρετήσει με …συνέπεια! Το πολιτικό ζήτημα είναι με ποια κριτήρια και ποιες διαφανείς διαδικασίες έγιναν αυτοί οι διορισμοί, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ισοπολιτεία, η διαφάνεια και η ανοικτή δημοκρατική πρακτική. Στις προηγμένες δημοκρατίες υπάρχουν αυτές οι δικλείδες και επί πλέον υπάρχουν σταδιακού έλεγχοι της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των προσώπων που επιλέγονται, οι οποίοι εκτός του βιογραφικού τους καταθέτουν και σχέδιο δράσης που θα ακολουθήσουν. Βλέπετε, εδώ είμαστε εκτός πλαισίου κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ και κατά επέκταση ο κ. Νικηταράς ακολουθούν την πεπατημένη του «ημετερισμού», όπου τους «παίρνει»! Όμως και ο κ. Κυρίτσης το ίδιο έκανε στα χρόνια του! Δυστυχώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι διαφορετικό! Έτσι τα χρόνια περνούν, οι κακές συνήθειες βασιλεύουν, και εμείς …βουλιάζουμε! Κάποτε αυτός ο παλαιοκομματισμός και η υποκρισία πρέπει να παραχωρήσουν την θέση τους στην λογική της εκδημοκρατισμένης κοινωνίας!

2. Το δεύτερο βασικό και πολύ δύσκολο πρόβλημα είναι η δημόσια κριτική της ποιότητας διαχείρισης των διορισμένων σε υψηλόμισθες κατά το πλείστον πολιτικές θέσεις προσώπων. Στην περίπτωση μας η πρώην διοικητής του Hotspot την πολύ δύσκολη περίοδο που υπηρέτησε, εκ του αποτελέσματος, συγκρίνοντας το με τα γεγονότα των άλλων 4 κέντρων και το αρνητικό κλίμα που δημιουργούσε η τότε δημοτική αρχή πρέπει να πούμε ότι τα κατάφερε! Δεν γνωρίζουμε τι σκοπεύει να προσφέρει στον Δήμο πέρα από τα τυπικά. Η θέση της είναι το «δεξί χέρι» του δημάρχου που την προσέλαβε, ο Δήμαρχος δεν έχει εκφράσει άποψη στο γιατί του χρειάζονταν η πρόσληψη της , και γιατί δεν μπορούσε να κάνει την δουλειά του με το υπάρχον υπαλληλικό προσωπικό του. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε μιλήσουμε σε πολιτικό επίπεδο για τον διορισμό, θα ευχηθούμε «καλή επιτυχία» !
Τα ίδια ισχύουν και για τον νέο διοικητή του Hotspot! Το σχόλιο μας για την παρουσία του στην γραμματεία του Δήμου 2011-14 είναι ότι δεν έχουμε να θυμηθούμε τίποτα! Ούτε και ο ίδιος φανταζόμαστε έχει να παινευτεί! Επί πλέον οι θέσεις που έχει διατυπώσει για το μεταναστευτικό είναι πολύ συντηρητικές και στο πλαίσιο του αντιπροσφυγικού πολιτικού πλαισίου κυβέρνησης και δημοτικής αρχής μπορεί να γίνει ο τελικός φορέας επικίνδυνης αρνητικής διαχείρισης!
3. Τελικά, όταν είσαι διορισμένος με τους τρόπους που αναφέραμε προηγουμένως (και που γίνονται συνήθως), τα περιθώρια αυτενέργειας και αυτονομίας είναι ελάχιστα! Όμως έστω και έτσι πρέπει να έχουμε μια κριτική θετική προσέγγιση στους διορισμούς τους.
Έχουμε 2 νέους ανθρώπους με πτυχία και γνώσεις, που φυσιολογικά θα παίξουν ρόλο στην τοπική πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια. Είναι σκόπιμο να τους βοηθήσουμε να σταθούν στο ύψος της υπευθυνότητας που έχουν, συμβάλλοντας στο να απομακρυνθούν από τις παλαιοκομματικές πελατειακές λογικές και όχι να γίνουν συνεχιστές της! Οι λογικές που πιθανόν επιβιώνουν και που επηρέασαν τους διορισμούς τους πρέπει να περιθωριοποιηθούν και να γνωρίζουν ότι θα κριθούν ανοικτά, δημοκρατικά, και επί πλέον θα αξιολογηθούν από την τοπική κοινωνία!
4. Το τοπικό πολιτικό παιγνίδι εξουσίας αυτοσυντηρείται μέσα από την γενική απόρριψη αυτού που γίνεται τώρα, κτυπώντας τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δημιουργώντας συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις που κεφαλαιοποιούνται την προεκλογική περίοδο! Τα έχουμε ζήσει! Ο κ. Κυρίτσης, όπως και ο κ. Νικηταράς βρίσκονται ήδη στον δρόμο της επόμενης εκλογικής αντιπαράθεσης!

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot