Ξεπούλημα στις εκπτώσεις Καστέλλο, Λίνδου, Καμείρου και Μουσείων Ρόδου και Κω!

Ιανουάριος 20, 2019

Το Καστέλλο, τα αρχαιολογικά μουσεία Ρόδου και Κω, οι αρχαιολογικοί χώροι της Λίνδου και της Καμείρου, που φέρνουν τρομερές εισπράξεις στο Δημόσιο, περιλαμβάνονται στα ακίνητα του Δημοσίου που περιέρχονται στο Υπερταμείο, σύμφωνα με ανακοίνωση-καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Με σοβαρό το ενδεχόμενο της αναβολής της εκδίκασης της προσφυγής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο ΣτΕ την επόμενη Τρίτη, 22 του μηνός, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών τις απόψεις του στο ΣτΕ, η πρόεδρος, μέλη του Δ.Σ., αλλά και ο νομικός του ΣΕΑ, σε συνέντευξη Τύπου, εξέθεσαν τις θέσεις του συλλόγου για το ζήτημα που έχει προκύψει με το υπερταμείο, θέτοντας στο επίκεντρο το θέμα της διαχείρισης των 2.329 μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ακινήτων που ταυτοποίησαν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ από τους 10.119 ΚΑΕΚ που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση.
Παράλληλα άνοιξαν τη βεντάλια των επίμαχων μνημείων και χώρων βάζοντας στη συζήτηση και τα 72.000 ακίνητα αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ στο παρελθόν, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με τους 587 ΚΑΕΚ μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων από 37 νομούς της χώρας που ταυτοποίησε και κατέθεσε ο ΣΕΑ μαζί με την προσφυγή του στο ΣτΕ, πριν ο τελικός έλεγχος του υπουργείου Πολιτισμού δείξει ότι ανέρχονται σε 2.329. Ανάμεσά τους η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, η Ροτόντα, ο Λευκός Πύργος κ.ά.
Η πρόεδρος του ΣΕΑ Τούλα Μαρκέτου τόνισε πως, παρότι έχουν περάσει τέσσερις μήνες «και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την εξαίρεση των 2.329 ακινήτων με νέα Υπουργική Απόφαση, ενώ προχθές ανακοινώθηκε ότι θα γίνει νέα συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ, και έχει δεσμευτεί επίσης για τη θεσμική θωράκιση προκειμένου να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτήριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα ‘διαφιλονικούμενα’, δεν έχει βγει καμία απόφαση, δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη».
Αντιθέτως, πρόσθεσε, «το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απόψεις, κάτι που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι δεν θέλει να εκδικαστεί το θέμα». Ωστόσο, ο Στάθης Γκότσης χαρακτήρισε «χονδροειδή ψεύδη και διαστρεβλώσεις» όσα εμπεριέχουν τα δελτία Τύπου «κύκλων του ΥΠΟΙΚ» και του υπερταμείου, που «ισχυρίζονται ότι το υπερταμείο κλήθηκε από το ΣτΕ να καταθέσει παρέμβαση».
Το ΣτΕ «γνωστοποιεί», επισήμανε ο δικηγόρος Δημήτρης Μπελαντής, που μαζί με τον Χαράλαμπο Χρυσανθάκη συνυπογράφουν την προσφυγή στο ΣτΕ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «αν δεν καταθέσει το ΥΠΟΙΚ απόψεις, δηλαδή τις θέσεις του, θα αναβληθεί η δίκη και θα οριστεί νέα δικάσιμος» σε δύο μήνες.
Ο Στάθης Γκότσης τόνισε επίσης ότι «οι απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ του ΥΠΠΟΑ και του υπερταμείου προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την παρέμβαση του υπερταμείου, να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, λέγοντας ότι το υπερταμείο παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου για να προφυλάξει τα αρχαία από τη μεταβίβαση στον εαυτό του. Ως αστεϊσμός μπορεί να ακουστεί. Αν ήταν έτσι, δεν χρειαζόταν η παρέμβαση, διότι αυτό μπορούμε να το υποστηρίξουμε μόνοι μας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «αν είναι να μην καταθέσει απόψεις το ΥΠΟΙΚ προκειμένου να καταθέσει μια ρύθμιση, δεκτή κι αυτή. Δεν έχουμε καμία διάθεση να τρέχουμε στα δικαστήρια». Πρόσθεσε δε πως «είναι θετικό ότι γίνεται αναφορά σε εκ νέου σύγκλιση του ΚΥΣΟΙΠ, στις προχθεσινές ανακοινώσεις. Είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν γίνει συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ για ανάκληση της προηγούμενης απόφασής του, είμαστε σε καλό δρόμο. Τουλάχιστον ξεκινάμε με μια βάση συζήτησης που βάζει τα 2.329 ακίνητα σε μια ορθολογική επίλυση». Επίσης χαρακτήρισε «κρίσιμο» το γεγονός ότι «προχθές, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος παραδέχτηκε πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα αυτό και των θεσμών. Επομένως υπάρχει ένα ζήτημα ανοιχτό σε όλα τα επίπεδα».
Για τη διαχείριση των ακινήτων, ο γραμματέας του συλλόγου Θέμης Βάκουλης τόνισε ότι «οι ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ και του υπερταμείου περιορίζονται στο θέμα της παραχώρησης της κυριότητας, δεν συζητούν για την παράγραφο 5 του ίδιου Νόμου 4389/16 που παραχωρεί τη διαχείριση όλων των εξαιρούμενων από παραχώρηση κυριότητας ακινήτων στο υπερταμείο».
Αυτό, κατά τον Θ. Βάκουλη, «σημαίνει ότι το υπερταμείο ενδιαφέρεται για τα έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία» (αλλά και «απόπειρα να αλλάξει το επιβαλλόμενο από το σύνταγμα θεσμικό πλαίσιο, όχι με ευθύ τρόπο, αλλά πλαγίως, με μια διαδικασία που σιγά – σιγά ροκανίζει τη διαχειριστική αρμοδιότητα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ και την παραχωρεί οπουδήποτε αλλού»). Γι’ αυτό «ζητάμε να διασφαλιστεί η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 3.329 μνημείων όσο και όσων μνημείων περιλαμβάνονται στα 72.000 ακίνητα».
Σ’ αυτά τα τελευταία, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΕΑ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα 36 ακίνητα του ΥΠΟΟΑ στην Πλάκα, όπως και «τα ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στη Δωδεκάνησο, ανάμεσά τους το Καστέλλο της Ρόδου, τα αρχαιολογικά μουσεία Ρόδου και Κω, οι αρχαιολογικοί χώροι της Λήνδου, της Καμείρου, που φέρνουν τρομερές εισπράξεις στο Δημόσιο. Όλα αυτά είναι μια γκρίζα ζώνη». Ωστόσο κατ’ επανάληψη τόσο ο υφυπουργός Κώστας Στρατής όσο και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη έχουν διευκρινίσει ότι γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να εξαιρεθούν και αυτά.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αργυρώ Καραμπερίδη επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει θεσμική θωράκιση των μνημείων στο διηνεκές. Ακόμα κι αν σήμερα εξαιρεθούν τα 2.329 μνημεία από τη μεταβίβαση της κυριότητας και της διαχείρισης της ΕΤΑΔ, όσο δεν αλλάζουν οι συγκεκριμένες διατάξεις του Νόμου 4389 υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε τα ίδια στο μέλλον».
Η Όλγα Σακαλή, μέλος του Δ.Σ., μετέφερε την εμπειρία της καθώς εργάζεται σε ακίνητο της Πλάκας που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί στην ΕΤΑΔ. «Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ που στεγάζονται σ’ αυτά τα ακίνητα δεν μπορούν να καρφώσουν ούτε ένα καρφί διότι δεν ανήκουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρέπει να λυθεί άμεσα το θέμα με τη νομοθετική ρύθμιση, αλλιώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων».
Στις 22 Ιανουαρίου, οπότε εκδικάζεται η προσφυγή του ΣΕΑ στο ΣτΕ, ο σύλλογος έχει κηρύξει στάση εργασίας. Στη συνέχεια, θα εξετάσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών του, όπως τονίστηκε προχθές.

 

Πηγή:www.dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot