Εκδήλωση του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙ.Ι.ΚΩ) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Σεπτέμβριος 02, 2020

Τη φύτευση Πλατάνου και τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας πραγματοποίησαν από κοινού ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτριος Γούμενος και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Ι.Ι.ΚΩ κ. Νικόλαος Στ. Μανούσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων των ανακαινισμένων αμφιθεάτρων και της βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Πρόεδρος της Σχολής απευθύνθηκε στους εκλεκτούς Πανεπιστημιακούς, στους εκπροσώπους των Ιατρικών Φορέων της Πάτρας καθώς και στους εκπροσώπους της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως προβλεπόταν από το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής μαζί με τον Αντιπρόεδρο του ΔΙΙΚΩ, φύτευσαν τον Πλάτανο και ακολούθως έκαναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας, καταχειροκροτούμενοι από τους παρευρισκόμενους.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Γούμενος στην ομιλία του, έκανε απολογισμό του έργου του ως Προέδρου της Ιατρικής Σχολής. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δύο Περιφερειάρχες για τη καθοριστική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της ανακαίνισης των υποδομών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, την κ. Πρύτανη για τη στήριξη στις προσπάθειές του και τον εκπρόσωπο του Δ.Ι.Ι.ΚΩ για τη συμβολική πρωτοβουλία του Δ.Ι.Ι.ΚΩ.

 

Συγκινητική ήταν και η ομιλία της Πρυτάνεως κας Βενετσάνας Κυριακοπούλου, η οποία μετά από 6 χρόνια παραδίδει την Πρυτανική Αρχή Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία της με τον Πρόεδρο της Σχολής και ευχαρίστησε και εκείνη από τη μεριά της το Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.ΚΩ για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρύτανης κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου - Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, ο τέως Πρύτανης κ. Γεώργιος Παναγιωτάκης - Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, ο νέος Πρύτανης, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας - Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πολυτεχνείου Πάτρας, οι Αντιπρυτάνεις κ.κ. Μάρκος Μαραγκού, Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας και Δημήτρης Σκούρας - Καθηγητής Οικονομικών, ο κ. Μανταβίνος- Καθηγητής Πολυτεχνείου, ο κ. Δημόπουλος -Καθηγητής Θετικών Επιστημών, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και Γιάννης Καρβέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και Παθολογικής Κλινικής κ. Χαράλαμπος Γώγος -Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμώξεων, ο κ. Αθανάσιος Διαμαντόπουλος τ. Πρόεδρος Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας Νεφρολογίας, ο νέος Πρόεδρος της Ιατρικής κ. Παναγιώτης Μέγας-Καθηγητής Ορθοπεδικής, ο νέος Αναπληρωτής Πρόεδρος, κ. Γεώργιος Αντωνάκης -Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας, ο τ. Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Αναστάσιος Αθανασόπουλος - Καθηγητής Ουρολογίας και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Δημήτρης Αποστολόπουλος Καθηγητής Πυρ. Ιατρικής. Δεν παρέστη ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Διγαλάκης ευρισκόμενος σε καραντίνα λόγω κορωνοΪού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους χαιρετισμούς των υπολοίπων ομιλητών, όπως είχαν προβλεφθεί στο πρόγραμμα.
Μετά το πέρας της τελετής επεδόθησαν στους προσκεκλημένους αντίγραφα γκραβούρας του πλατάνου με σχετική αναφορά της εκδήλωσης. Στον Αντιπρόεδρο του Δ.Ι.Ι.ΚΩ επεδόθηκαν από την Πρύτανη και τον Πρόεδρο της Ιατρικής αναμνηστικά του Πανεπιστημίου Πατρών.

Παρατίθεται η ομιλία του Αντιπροέδρου Νίκου Στ. Μανούση στην εκδήλωση.
«Αξιότιμοι κ.κ. Περιφερειάρχες,
Εντιμολογιότατη κα Πρύτανις,
Εντιμότατε κ. Κοσμήτορα,
Εντιμότατε κ. Πρόεδρε,
Εντιμότατοι κοι Καθηγητές

Αξιότιμοι κ. εκπρόσωποι των αρχών
Κυρίες και Κύριοι
«Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι,
όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος»
(Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος)
Με αυτό το γνωμικό του Ιπποκράτη στη σκέψη μου και με την ευθύνη εκπροσώπησης του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω, των οποίων το θερμό χαιρετισμό σας μεταφέρω, αποδέχτηκα την ιδιαίτερη τιμή να είμαι σήμερα ενώπιών σας σε αυτήν την όμορφη τελετή.

Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω αποτελεί, από το 1960, ίδρυμα με κοινωφελή και διεθνή χαρακτήρα, με σκοπό τη συνειδητοποίηση και την καλλιέργεια του ιδανικού της Ιατρικής Επιστήμης, όπως το συνέλαβε, το ανέπτυξε και το εφάρμοσε ο ίδιος ο Ιπποκράτης πριν από 2.500 χρόνια. Επίσης, ουσιαστικός σκοπός του Δ.Ι.Ι.Κω παραμένει η εκλαΐκευση και η διάδοση μεταξύ των ιατρών όλου του κόσμου της Αξίας της Ιπποκρατικής Ιατρικής, δηλαδή τη δημιουργία της ανθρωπιστικής συνείδησης που έχει ως αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση και ανύψωση της ζωής του ανθρώπου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν τόσο ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Δ.Ι.Ι.Κω όσο και η δημιουργία του «Ιπποκρατικού Περιβαλλοντικού Πάρκου της Ιστορίας της Ιατρικής», σε συνδυασμό με το ήδη υφιστάμενο «Ιπποκρατικό Μουσείο», τον «Ιπποκρατικό Κήπο» με τα βότανα του πατέρα της ιατρικής ,το «Ιπποκρατικό Ιατρείο» και την Ιπποκρατική βιβλιοθήκη που γίνεται προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί.

 

Το Δ.Ι.Ι.Κω, τιμώντας την Ιπποκρατική ιατρική, την αριστεία αλλά και τη γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής, καθιέρωσε τη διοργάνωση της τελετής απόδοσης του «Όρκου του Ιπποκράτη» από τους πρωτεύσαντες αριστούχους-αποφοίτους των επτά Ιατρικών Σχολών της επικράτειας. Άλλωστε, στη συμμετοχή του εκπροσώπου της Ιατρικής Σχολής της Πάτρας εντοπίζεται το έναυσμα αυτής της μεστής συμβολισμών πρωτοβουλίας.

Η εν λόγω συμμετοχή μου έδωσε την ευκαιρία να προτείνω, κατόπιν εγκρίσεως του Δ.Σ. του Δ.Ι.Ι.Κω, στον εξαίρετο πρόεδρο του Τμήματος, καθηγητή Δημήτρη Γούμενο (τον οποίο και ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία), τη φύτευση πλατάνου της Ιπποκρατικής Κω στον περιβάλλοντα χώρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Πατρών και την τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας, η αποκάλυψη της οποίας θα γίνει εντός ολίγου, ως ανάμνηση της σημαντικής σημερινής εκδήλωσης. Μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Πρυτανείας, την οποία έχει υπηρετήσει ως πρύτανης και ο Κώος καθηγητής Βιολογίας Σταμάτης Αλαχιώτης, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πραγματοποιείται σήμερα μαζί με τα εγκαίνια των ανακαινισμένων αμφιθεάτρων και της Βιβλιοθήκης του Τμήματος της Ιατρικής.

Ωστόσο, η σημερινή μου ομιλία δεν έχει ως αντικείμενο την ιστορία ή τις δράσεις του Δ.Ι.Ι.Κω αλλά την, επιτρέψατέ μου να τη χαρακτηρίσω, «συμβολική αδελφοποίηση» του Τμήματος της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω. Δύο Ιδρυμάτων από δύο ευλογημένους τόπους: Ο πρώτος από τον πολιούχο της Πάτρας, Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, το όνομα του οποίου τιμά το νοσοκομείο της πόλης, και ο δεύτερος από τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, επέλεγε ως χώρο για τις διδασκαλίες του τον πλάτανο του Ιπποκράτη.

Η φύτευση του πλατάνου προσομοιάζει, τρόπο τινά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο ίδιος ο Ιπποκράτης δίδασκε τα μυστικά της ιατρικής επιστήμης στην Κω αλλά και νουθετούσε τους μαθητές του στα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Με τον ίδιο τρόπο και εσείς, ως Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό, θα έχετε την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύετε γνώσεις και να πραγματοποιείτε επιστημονική έρευνα, σε πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις βέβαια, αλλά κάτω από τον πλάτανο της Ιπποκρατικής Κω, ενθυμούμενοι τον πατέρα της Ιατρικής και κυρίως τα διδάγματά του.

Ο ισχυρός αυτός συμβολισμός σε συνδυασμό με τον Ιπποκράτειο Όρκο επιβεβαιώνουν τις ηθικές επιταγές που παραδίδονται από γενιά σε γενιά ιατρών. Αυτή είναι άλλωστε και η επιθυμία μας στο Δ.Ι.Ι.Κω. Να παγιωθεί δηλαδή ο Πλάτανος του Ιπποκράτη όχι απλά ως ένα ακόμη τοπό-σημο ή ως χώρος συναντήσεως καθηγητών, φοιτητών ή εργαζομένων του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά ως ερέθισμα σκέψης και στοχασμού σχετικά με την ανθρωπιστική ηθική αλλά και άρρητη υπόσχεση συνέχισης της εργώδους προσπάθειας διαφύλαξης και προβολής της Ιπποκρατικής Ιδέας στο πλαίσιο πάντα του «ωφελέειν ή μη βλάπτειν». Το να καταστεί άλλωστε η ορκωμοσία των πρωτευσάντων αριστούχων αποφοίτων των ιατρικών σχολών παγκόσμιο ετήσιο γεγονός αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η γνώση του ανθρώπου, όπως ανέφερα σχετικά και στην εισαγωγή μου, είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για τον ορθό τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων των ιατρών. Εξάλλου, στη γνώση του ανθρώπου συμπεριλαμβάνεται και η γνώση του εαυτού μας, των αδυναμιών και των προτερημάτων μας, ώστε να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι ιατροί, ολοένα και καλύτεροι άνθρωποι.

Με αυτήν τη φράση θα ήθελα να κλείσω τη σημερινή μου ομιλία συνοδεύοντάς τη με την ευχή και προτροπή-παράκληση προς τους καθηγητές αλλά κυρίως προς τους φοιτητές, κι ας μην είναι σήμερα κοντά μας, ότι όπως θα ριζώνει ο πλάτανος και θα απλώνονται τα κλαριά του έτσι βαθιά να ριζώσει και να απλωθεί η Ιπποκρατική Ιδέα και τα διδάγματα του πατέρα της Ιατρικής και πάνω από όλα του ανθρώπου Ιπποκράτη.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot