Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να ενταχθεί η Κως σε κάποιες από τις χρηματοδοτούμενες δράσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020) που σχετίζονται με πολεοδομικά θέματα, θέματα αειφόρου ανάπτυξης, αστικών αναπλάσεων και οργάνωσης και διαχείρισης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πόλη της Κω, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και δράσεις στους ακόλουθους τομείς:
-Διαχείριση στάθμευσης με αναβάθμιση και αύξηση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο και στο λιμάνι.
-Επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και διασύνδεσή του με διαδρομές κατά μήκος της ακτογραμμής, αλλά και στο εσωτερικό του νησιού.
-Ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας με πληρέστερη κάλυψη των αναγκών, μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων, μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και θορύβου, κλπ
-Δημιουργία δικτύου οδών ήπιας κινητικότητας, για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των πεζών.
-Χρήση οχημάτων και νέων τεχνολογιών με ηλεκτροκίνηση σε δημόσια και ιδιωτικά οχήματα και ολοκληρωμένο σύστημα πληροφόρησης στο επιβατικό κοινό.
Η υποβολή της αίτησης έγινε από στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής του Δήμου Κω, ενώ ιδιαίτερα σημαντική για τη σύνταξη της πρότασης χρηματοδότησης ήταν η τεχνική υποστήριξη του Δήμου Κω από εξειδικευμένο επιστημονικό συνεργάτη του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου & Ιονίου (ΔΑΦΝΗ) μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Κω. Η σχετική πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου απευθύνεται σε 167 από τους 325 Δήμους της χώρας, που πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο (ελάχιστος πληθυσμός 25.000 κάτοικοι).
Στην επόμενη φάση θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων από το Πράσινο Ταμείο προκειμένου να επιλεγούν αυτές που τελικά θα χρηματοδοτηθούν.
Ο Αντιδήμαρχος κ.Χατζηκαλύμνιος, αναφερόμενος στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη της Κω, δήλωσε:
‘’Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε έργα και δράσεις που βελτιώνουν την εικόνα της Κω αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών.
Με την εκπόνηση του Σχεδίου μπορούμε να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 έργα και δράσεις αστικής ανάπλασης, πολεοδομικών ζητημάτων, οργάνωσης και διαχείρισης κυκλοφορίας.
Η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Οργάνωσης του Δήμου Κω έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο επίπεδο προετοιμασίας αλλά και υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης έργων και δράσεων από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο Δήμος Κω κινείται πλέον με άλλες ταχύτητες.
Προχωράμε μπροστά με έργα.’’
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω