Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γης -22 Απριλίου- εστιάζει στις «Πράσινες Πόλεις» ως ιδιαίτερη περιβαλλοντική πρόκληση για την εποχή μας. Με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται στις πόλεις και η απειλή για την κλιματική αλλαγή γίνεται πιο ξεκάθαρη, θεωρείται αναγκαία η προσπάθεια για τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων.
Ο στόχος της φετινής Ημέρας της Γης είναι να "πρασινίσουν" οι πόλεις μας και να βοηθήσουμε όλοι για ένα καθαρότερο και βιώσιμο μέλλον εστιάζοντας στη βιώσιμη τεχνολογία, στην ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών, στους ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες. Η ενέργεια, τα πράσινα βιοκλιματικά κτίρια και οι μεταφορές αποτελούν τους τρεις βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας αυτής προσπάθειας.
Το ερώτημα που τίθεται και για μας στη Κω είναι: Τί κάνουμε ή τί μπορούμε να κάνουμε για να απαντήσουμε στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια. Τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι ως πολίτες, τί κάνει ή τί μπορεί να κάνει ο Δήμος.
Σε ότι αφορά στην ενέργεια, ο πρώτος και άμεσος στόχος πρέπει να είναι η εξοικονόμηση και η μη σπατάλη ενέργειας κάνοντας ειδική καμπάνια γι’ αυτό. Ο ίδιος ο Δήμος, ως καταναλωτής, να μειώσει τις δαπάνες προς τη ΔΕΗ με μηνιαίους και ετήσιους στόχους στον προϋπολογισμό. Να βοηθήσουμε επίσης να αυξηθεί το ποσοστό της παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή μας συμμετέχοντας ο ίδιος ο Δήμος ως επενδυτής ή σε ανάλογα προγράμματα και καθορίζοντας χωροταξικά τις περιοχές που μπορούν τα αναπτυχτούν.
Σε ότι αφορά στα πράσινα βιοκλιματικά κτίρια, πρέπει να εστιάσουμε στις απλές βελτιώσεις της απόδοσης και του σχεδιασμού των κτιρίων, στην εφαρμογή σε παλιά και νέα κτίρια σύγχρονων κανόνων και προδιαγραφών με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της οικολογικής δόμησης.
Σε ότι αφορά στις μεταφορές - που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε παγκόσμιο επίπεδο με τα τρία τέταρτα να προέρχονται άμεσα από τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους – πρέπει να μειώσουμε την κυκλοφορία των ΙΧ αυξάνοντας τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς από τους πολίτες, να σχεδιάσουμε και να επενδύσουμε ως Δήμος σε εναλλακτικές μεταφορές και να βελτιώσουμε τη δυνατότητα μετακίνησης στην πόλη τόσο των πεζών, όσο και των ποδηλάτων.
Το ζητούμενο ήταν και εξακολουθεί να είναι, να μπει η οικολογία στην ατζέντα και στο σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης. Η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι η αυτοδιοίκηση υιοθέτησε την οικολογική γλώσσα στα προγράμματά της, αλλά δεν τη μετέτρεψε σε καθημερινή πρακτική. Τι κάνουμε λοιπόν; Ας απαιτήσουμε από τους υποψηφίους να κάνουν πράξη αυτά που συνήθως λένε κι ας αναλογιστούμε και τις δικές μας ευθύνες• γιατί καμία πολιτική και κανένα μέτρο, όσο αυστηρά ή καλοπροαίρετα και αν είναι, δεν μπορούν να πετύχουν χωρίς τη συμβολή των πολιτών.
Συμπαράταξη Ελπίδας