«Εμείς τώρα έχουμε αποκαλύψει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση οστών, τα στερεοποιούμε και σταθεροποιούμε με διάφορα χημικά και από αύριο θα αρχίσουμε να κατασκευάζουμε καλούπια για να μπορέσουμε να τα σηκώσουμε, να τα πάμε στο μουσείο του πανεπιστημίου για να τα συντηρήσουμε και να τα επιστρέψουμε πίσω στην περιοχή όπου ανήκουν για να εκτεθούν σε τοπικούς εκθεσιακούς χώρους», ανέφερε ο Γ. Αναστασάκης, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας Παν. Αθηνών.
Απολιθωμένα οστά ιπποποτάμων πέρα από την Κρήτη έχουν βρεθεί σε Κύπρο, Σικελία, Μάλτα και Μαδαγασκάρη. «Οι ιπποπόταμοι της Κρήτης είναι μοναδικοί. Είναι μοναδικοί για την Κρήτη διότι μόνο σε αυτό το νησί έζησαν, ήρθαν εδώ κολυμπώντας. Φτάνοντας εδώ έζησαν σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον όπου δεν είχαν ανταγωνιστές», τόνισε ο κ. Λύρας, παλαιοντολόγος πανεπιστημίου Αθηνών.
«Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος που υπάρχει μόνο στην Κρήτη, έχει ιδιαίτερες προσαρμογές στο τοπικό περιβάλλον της Κρήτης, ανατομικές προσαρμογές δηλαδή και στο σχήμα του κρανίου και στις αναλογίες των κάτω άκρων και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την επιστήμη να μάθουμε πως ακριβώς αυτά τα ζώα προσαρμόστηκαν εδώ», είπε ο Αθανάσιος Αθανασίου, Παλαιοντολόγος Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός απολιθωμένων ζώων έχει βρεθεί στο οροπέδιο Καθαρού καθώς σε άλλες θέσεις της Κρήτης, κυρίως σε σπήλαια έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα ευρήματα από άλλα προϊστορικά είδη. Τα ευρήματα αναμένεται να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου.
Πηγή: ertnews.gr