Ίντερνετ: Η ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο που άλλαξε τα πάντα

Μάρτιος 26, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Κάποιοι μιλούν για μαύρη μέρα για το ίντερνετ. Κάποιοι άλλοι μιλούν για αναγκαία αλλαγή. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε την έγκριση στο πακέτο μέτρων για την πνευματική ιδιοκτησία στο ίντερνετ. Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν με 348 ψήφους υπέρ και 274 κατά. Η νέα νομοθεσία για το ίντερνετ θα πρέπει να ενσωματωθεί στο δίκαιο των χωρών μελών της ΕΕ μέσα σε διάστημα δυο ετών.
Το λόμπινγκ που έγινε μέχρι να ψηφιστεί ήταν απίστευτο. Σε αυτό συμμετείχαν γίγαντες του διαδικτύου αλλά και ακτιβιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων. Η ψήφιση του νέου νόμου θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο λειτουργίας του ίντερνετ στην Ευρώπη.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα στο ίντερνετ
Οι πλατφόρμες των social media θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι το περιεχόμενό τους δεν θα παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα
Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν την άδεια δημιουργών (μουσικών, τραγουδιστών και συγγραφέων) για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα έργα τους
Πλατφόρμες όπως η Google News θα πρέπει να πληρώνει τους εκδότες/ιδιοκτήτες site για να μπορεί να εμφανίζει τις δημοσιεύσεις τους στα αποτελέσματα αναζήτησης
Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες και εγκυκλοπαίδειες όπως η Wikipedia θα μπορούν να χρησιμοποιούν στοιχεία για σκοπούς έρευνας και επιμόρφωσης
Νεοσύστατες εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω από 10 εκατομμύρια ευρώ εξαιρούνται
Το κείμενο έχει στόχο να προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, που χρονολογείται από το 2001, μια εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε το YouTube, που ανήκει σήμερα στη Google.

Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης επέμεναν πως οι «αμερικανικοί γίγαντες», όπως οι Google και Facebook, που επωφελούνται από τις διαφημίσεις που δημιουργούνται από τα έργα που φιλοξενούν, οφείλουν να αμείβουν πιο δίκαια τους μουσικούς, τους κινηματογραφιστές, τους φωτογράφους, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους.

Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονταν οι γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, αλλά και οι υποστηρικτές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο, που φοβούνται ότι θα περιοριστεί αυτός ο δίαυλος διανομής.

Τα κράτη μέλη, που θα πρέπει να δώσουν την οριστική έγκρισή τους στη μεταρρύθμιση, θα έχουν δύο χρόνια για να ενσωματώσουν το κείμενο στο εθνικό δίκαιό τους μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς το κείμενο δεν τα τεθεί σε ισχύ παρά το 2021.

«Η οδηγία, αν ενσωματωθεί σωστά, μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθεί το δημοσιογραφικό ερευνητικό ρεπορτάζ που όλα δείχνουν πως εξακολουθεί να είναι το καλύτερο μέσο για να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP, Agence France-Press) Φαμπρίς Φρις.

https://www.newsit.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot