Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του C.G.P. Grey παρουσιάζει και εξηγεί το πως η αυτοματοποίηση και η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να απειλήσει την οικονομική ευημερία.
Ειδικότερα, αν λάβει κανείς υπόψη του τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες, μεταξύ 50% και 60% των θέσεων εργασίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν σύντομα να αντικατασταθούν από ρομπότ, αυτοματισμούς και αλγόριθμους.
Η τεχνολογική επανάσταση θα φέρει ανακατατάξεις σε πολλούς τομείς. Πολλές ανθρώπινες θέσεις εργασίας μπορούν να αντικατασταθούν από ρομπότ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο : "Τα ρομπότ είναι φθηνότερα και ταχύτερα. Οι εργαζόμενοι χαμηλής εξειδίκευσης πρέπει να ανησυχούν". Η αυτοματοποίηση είναι αναπόφευκτη, τα ρομπότ παράγουν μεγάλη ποσότητα σε λίγο χρόνο."
Οι μόνοι χαμένοι της υπόθεσης επομένως είναι οι εργαζόμενοι, αφού η οικονομία στο σύνολο της κερδίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανησυχία για την τεχνολογία είχε ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τότε μέχρι σήμερα η εξέλιξη είναι πολύ μεγάλη. Ερευνητές μελετούν τη δυνατότητα δημιουργίας σκεπτόμενων ρομπότ. Πως; Αναπτύσσοντας την με τεχνητή νοημοσύνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα μικρά παιδιά. Τα ρομπότ μπορούν πολύ εύκολα με τον κατάλληλο προγραμματισμό να μιμηθούν ανθρώπινες συμπεριφορές. Η ανάπτυξη της δύναμης των τσιπ, οι ψηφιακοί αισθητήρες και οι ευρωζωνικές επικοινωνίες βελτιώνουν τα ρομπότ, ενώ πολλές είναι οι εταιρείες που επενδύουν στη ρομποτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Google, η οποία αγόρασε 8 εταιρείες ρομποτικής.
Μέχρι το 2025, οι μηχανές θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να προσαρμόζουν, να ασκούν τη δική τους κρίση. Ωστόσο,τα ρομπότ δεν μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε συνθήκες ευμετάβλητες και απρόβλεπτες και σε θέσεις εργασίας που απαιτείται οξυμένη αίσθηση αφής.
Σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι αναμένονται εξελίξεις και τεχνολογική πρόοδος. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα. Στο πόσο καλό ή κακό μπορεί να εξελιχθεί, πρωτίστως εξαρτάται από τη χρήση που θα γίνει.
Δείτε το βίντεο