Χώρες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» για τους πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα 3.037 πρόσφυγες που τους έμειναν... αμανάτι, μετά το κλείσιμο των συνόρων στο οποίο προχώρησαν η μία μετά την άλλη!
Πρόκειται για την Κροατία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, οι οποίες ενώ προχώρησαν στο αυθαίρετο και ερμητικό κλείσιμο των συνόρων τους για τους πρόσφυγες από την περασμένη Δευτέρα -για τους μετανάστες το έχουν κάνει από τις 20 Νοεμβρίου-, δεν θέλουν να αναλάβουν τη διαχείριση ούτε καν ενός τέτοιου μικρού αριθμού προσφύγων. Τους χρησιμοποιούν μάλιστα προσχηματικά ώστε να μπλοκάρουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στα σύνορά τους.
Οι πρόσφυγες αυτοί, Σύροι, Ιρακινοί αλλά και ένας μεγάλος αριθμός Αφγανών (κυρίως στην ΠΓΔΜ), σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χώρας βρίσκονται κατά σειρά σε τρεις χώρες. Στην Κροατία στο κέντρο προσφύγων του Σλαβόνσκι Μπροντ στα σύνορα με τη Σερβία με 408 άτομα.
Στη Σερβία σε διάφορα κέντρα (στο κέντρο πρώτης υποδοχής του Πρέσεβο κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και στο Σιτ στα σύνορα Σερβίας - Κροατίας) με 1.638 άτομα. Στην ΠΓΔΜ εδώ και τρεις εβδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κέντρο προσφύγων του Ταμπανόβσκι στα σύνορα με τη Σερβία 1.047 άτομα, κυρίως Αφγανοί, στους οποίους δεν επέτρεψαν να περάσουν και επέστρεψαν πίσω οι Αρχές της Σερβίας.
Αυτό έγινε μετά την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου των χωρών του «βαλκανικού διαδρόμου», με την οποία οι Αφγανοί εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές.
Οι Αφγανοί του Ταμπανόβσκι αρνούνται να μεταφερθούν στα νότια στα σύνορα με την Ελλάδα και χθες το πρωί 40 από αυτούς δραπέτευσαν από το κέντρο και είναι άγνωστη η τύχη τους. Ομως ακριβώς πάνω στο σύνορο της ΠΓΔΜ με τη Σερβία παραμένουν εδώ και πάνω από μία εβδομάδα κάτω από άθλιες συνθήκες 450 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, που εγκλωβίστηκαν μετά το κλείσιμο των συνόρων.
Οι πρόσφυγες αυτοί αρνούνται να γυρίσουν πίσω και μένουν μέσα σε μικρές σκηνές εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, αρνούμενοι να γυρίσουν πίσω, έχοντας τη βοήθεια μόνο κάποιων ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Εκπρόσωποι της οργάνωσης «Legis» κάνουν λόγο για μια άθλια κατάσταση, στα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Πάνω από το 30% είναι παιδιά που περνούν τις μέρες και τις νύχτες τους μέσα σε μικρές σκηνές, μέσα στη λάσπη και με συνεχή βροχή και πολύ κρύο.
Τους εφοδίασαν, όπως αναφέρουν, πρόσφατα με παπούτσια και ρούχα, αλλά δεν μπορούν με αυτά να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τη δραματική κατάσταση.
Οι πρόσφυγες απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι έλεγαν χθες ότι δεν πρόκειται να γυρίσουν πίσω και ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους παράγοντες των χωρών της ΕΕ.
42.000 εγκλωβισμένοι
Την ίδια στιγμή αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εγκλωβίζονται στη χώρα μας, που ανέρχονται στους 42.000.
Παράλληλα η Frontex ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2015 στην Ελλάδα έφθασαν 484.000 πρόσφυγες. Οι περισσότεροι από αυτούς ακολούθησαν τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. Το 46% των εισερχομένων στα νησιά δηλώνουν συριακής καταγωγής και το 28% αφγανικής.
Για την αποσυμφόρηση των επιβατικών σταθμών του Πειραιά ξεκίνησε η μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών προς τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα (δυναμικότητας 110 ατόμων) και δομές στη Θεσσαλία.
ethnos.gr