Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είχαν πληροφορίες που παρέπεμπαν στη δράση εγκληματικής ομάδας στα Χανιά, τα μέλη της οποίας αφενός φέρονται να διακινούσαν και να εμπορεύονταν όπλα, αφετέρου είχαν τις ειδικές γνώσεις και την κατάλληλη υποδομή ώστε να τα τροποποιούν, να τα επισκευάζουν και να τα συντηρούν.
Αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι εμπλεκόμενοι, τουλάχιστον οι βασικοί, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τα τρία παράνομα εργαστήρια οπλισμού που εντόπισαν οι Αρχές, δύο στην πόλη των Χανίων και ένα στην Κίσσαμο, πέραν από τα όπλα που εμπορεύονταν, ήταν σε θέση να κάνουν …θαύματα. Παλιά και άχρηστα όπλα, τα έκαναν της «κούτας» ή μετέτρεπαν σε κανονικά όπλα ρέπλικες.
Κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης φέρεται ένας 57χρονος απόστρατος, ο οποίος διατηρεί (στο όνομα της συζύγου του) οπλοπωλείο στα Χανιά. Στο υπόγειο του καταστήματος βρέθηκε, όπως αναφέρεται, ένα παράνομο εργαστήριο όπλων, πλήρως εξοπλισμένο, ενώ σε διαφορετικό δωμάτιο, και πάλι στο υπόγειο, εντοπίστηκε οπλισμός που εκτιμάται ότι είναι παράνομος.
Σε ό,τι αφορά στο εμπόρευμα του επίσημου καταστήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διασταύρωσης των παραστατικών για να πιστοποιηθεί η προέλευση του κάθε όπλου.
Τα άλλα δύο παράνομα εργαστήρια όπλων βρέθηκαν να λειτουργούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το ένα στα Χανιά και αποδίδεται σε 63χρονο πρώην στρατιωτικό, το άλλο στο Καστέλλι Κισσάμου και συνδέεται με 57χρονο κτηνοτρόφο.
Μάλιστα, στην περίπτωση του Καστελλίου, πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι ο 27χρονος γιος του 57χρονου επιχείρησε να διαφύγει, φορτωμένος με όπλα. Καταδιώχθηκε και ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Ηρακλείου.
Το κάδρο των συλλήψεων συμπληρώνουν δύο ακόμα άτομα σε Παλαιόχωρα και Αποκόρωνα. Για την Αστυνομία τα άτομα αυτά αγόραζαν οπλισμό από τους προαναφερόμενους και τα μεταπωλούσαν. Ως προς τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης, για την Αστυνομία ο ένας φέρεται να συμπλήρωνε τον άλλον σε επίπεδο διασυνδέσεων, γνώσεων, επαφών και προσβάσεων.
Για παράδειγμα, αναφέρεται, ότι αν ο ένας δεν είχε κάποιο όπλο που χρειαζόταν για πώληση, απευθυνόταν στον άλλον που μπορούσε να είχε την σωστή πρόσβαση. Αστυνομικές πηγές μιλούν για κέρδη πολλών χιλιάδων ευρώ.
Η διακίνηση των όπλων γίνονταν, κατά κύριο λόγο, με δέματα είτε μέσω εταιρειών κούριερ είτε με τα λεωφορεία της γραμμής, με αφετηρία τα Χανιά προς άλλες περιοχές και νομούς της Κρήτης.
Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που έγινε υπό την εποπτεία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος εξελίχθηκε ταυτόχρονα στην πόλη των Χανίων (σε δύο μέτωπα), στο Καστέλλι Κισσάμου, σε χωριό του Αποκόρωνα και στην Παλαιόχωρα, με την συμμετοχή δυνάμεων από το Ηράκλειο (ΟΠΚΕ Ηρακλείου), το Ρέθυμνο (ΟΠΚΕ Ρεθύμνου), ΤΑΕ Χανίων, καθώς και ομάδας της ΕΚΑΜ Κρήτης.
Φωτογραφίες από: astynomia.gr.