Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα υπέρ του «ναι» στο ευρώ χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα.
Οι φίλοι του «Μένουμε Ευρώπη» που κατέβηκαν έχοντας στο στόμα σφυρίχτρες έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ζητώντας της να επανέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και υποστήριξαν την ψήφο στο «ναι» εάν τελικά γίνει το δημοψήφισμα. Αλλωστε οι σφυρίχτρες είχαν ακριβώς αυτόν τον συμβολισμό: «Να ακούσει και να ξυπνήσει η κυβέρνηση» όπως χαρακτηριστικά κάποιοι δήλωσαν στο «Εθνος».
Οι συγκεντρωμένοι φαίνεται μάλιστα να κέρδισαν τη «μάχη της πλατείας» που διεξάγεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ο αριθμός τους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας ξεπέρασε τις 20.000.
Πολιτικοί, καλλιτέχνες, δήμαρχοι και προσωπικότητες έδωσαν το «παρών» στη μάχη υπέρ του «ναι».
Απειλή η έξοδος
Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ξέρετε πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές, κι όμως βλέπετε τι παλμό έχει ο κόσμος. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι το διακύβευμα είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οποιαδήποτε έξοδος της χώρας απειλεί ζωτικά συμφέροντα και πρώτα απ' όλα εκείνων που ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να ψηφίσουν ''όχι''. Καλούμε όλους τους ηγέτες, και των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας, να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, λέμε όχι στον διχασμό. Καλούμε τους φίλους ευρωπαϊστές που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούν να ψηφίσουν ''ναι'' να ψηφίσουν όχι στο ''όχι''».
Το «παρών» έδωσαν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος και ο χρυσός ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής Πύρρος Δήμας.
«Στο χωριό μου λένε ότι η βροχή φέρνει γούρι», είπε ο κ. Μπουτάρης παίρνοντας τον λόγο και ανέφερε: «Η αγωνία μας είναι διπλή», είπε αναφερόμενος στον κίνδυνο του διχασμού, αλλά απευθύνοντας και έκκληση να βρεθεί μια λύση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ελληνική. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αποπροσανατολιστικό» και επεσήμανε ότι δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι στην καταστροφή.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ψευδεπίγραφο» και επεσήμανε την Κυριακή θα ψηφίσουμε «για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι». «Ψηφίζουμε για να μη γίνουμε μια απομονωμένη, τριτοκοσμική χώρα, μέσα σε έναν ιδιαίτερο, ταραγμένο κόσμο τριγύρω στην περιοχή μας», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος δήλωσε: «Λέμε ''ναι'' στην Ευρώπη, στην ουσία λέμε ''ναι'' στην Ελλάδα με την έννοια που τη γνωρίζουμε, με ανοιχτά σύνορα, με τη δυνατότητα των παιδιών μας να ταξιδεύουν». Στο Σύνταγμα βρέθηκαν επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αδ. Γεωργιάδης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Β. Οικονόμου και πολλοί άλλοι, που είχαν ήδη καλέσει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο να κατέβει στην πλατεία. Από πολύ νωρίς το απόγευμα το μετρό ήταν ασφυκτικά γεμάτο από ανθρώπους μέσης και μεγαλύτερης κυρίως ηλικίας, που όπως χαρακτηριστικά έλεγαν συζητώντας μεταξύ τους είχαν να κατέβουν σε πορεία από το 1960.
Προσαγωγές Σε 15 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία όταν ομάδα νεαρών από το αντιφασιστικό μέτωπο Μοσχάτου-Καλλιθέας πέταξε φυλλάδια μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Το φέιγ βολάν ανέγραφε προσβλητικό μήνυμα προς τους πολίτες οι οποίοι διαδήλωναν υπέρ της Ευρώπης.
Πάντως αν και παράλληλα με τη συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα είχαν προγραμματιστεί και αντισυγκεντρώσεις, κυρίως από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές, δεν προκλήθηκε καμία ένταση.
ethnos.gr