arxiki selida

Η Μίκα Ιατρίδη στην Kostoday: «Οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταστρέφουν τα νησιά μας»

Απρίλιος 04, 2014 Comments (2)
eody-banner
jumbo-banner
banner

Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που εκλεχτήκατε για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου και μάλιστα όντας η πρώτη γυναίκα στο Νομό, θα θέλαμε μια σύντομη αναφορά των πεπραγμένων της πενταετίας.
Όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρώτη φορά το 2007 και, μετά, το 2009, αυτό που είχα θέσει ως πρωταρχικό μου στόχο, στην περίπτωση που θα εκλεγόμουν βουλευτής, ήταν να καταφέρω να πολιτεύομαι με πράξεις και όχι με λόγια. Ήθελα να είμαι συνεπής σε αυτά που έλεγα, ειλικρινής και ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που οι συμπατριώτες μου Δωδεκανήσιοι μου έκαναν την τιμή και με εμπιστεύτηκαν έκανα το καλύτερο δυνατό για να τιμήσω τις δεσμεύσεις μου.
Αυτό, λοιπόν, που θα κράταγα ως σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της πενταετίας ήταν ότι έδωσα όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ σε αυτήν την εμπιστοσύνη, παραμένοντας, ταυτόχρονα η Μίκα που ήμουν και πριν γίνω βουλευτής. Αυτό σας το λέω, γιατί είναι κάτι που κρατώ από όλες τις επισκέψεις μου στα νησιά μας, το γεγονός, δηλαδή, ότι οι συμπατριώτες μου, ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις τους, αναγνωρίζουν ότι είμαι δίπλα τους και προσπαθώ έτσι ώστε τα Δωδεκάνησα να έχουν δυνατή φωνή στη Βουλή.
Θα περιορίσω, λοιπόν, τη σύντομη αναφορά στις σχέσεις που διατηρώ με τους συμπατριώτες μου. Το να κάνω έναν απολογισμό θα ήταν σαν να έλεγα «κατόπιν ενεργειών μου» και δεν θέλω να το κάνω γιατί τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στα νησιά μας είναι διαρκή και σοβαρά.

Το 2012, μετά την απόφαση σας να μην ψηφίσετε την δεύτερη δανειακή σύμβαση, διαγραφτήκατε από την Νέα Δημοκρατία, ενώ λίγο αργότερα ενταχτήκατε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στις βουλευτικές εκλογές το Μάιο του 2012 εκλεχτήκατε για δεύτερη φορά με το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζετε μεταξύ των δύο κομμάτων;
Με την ευκαιρία της ερώτησης σας, θα ήθελα να πω ότι η απόφαση μου να καταψηφίσω και το δεύτερο μνημόνιο, όπως έκανα και με το πρώτο, ήταν μια συνειδητή απόφαση, η οποία ήξερα ότι θα με οδηγούσε τότε εκτός πολιτικής. Γιατί, όταν είπα το «όχι» οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν είχαν δημιουργηθεί, δεν υπήρχαν. Ήξερα, λοιπόν, ότι καταψηφίζοντας το μνημόνιο θα με διέγραφαν από τη Ν.Δ. και θα πήγαινα σπίτι μου. Αλλά δεν με πείραξε, ούτε το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Πίστευα ότι έκανα το σωστό και, μέχρι στιγμής, οι εξελίξεις δικαιώνουν όσους από εμάς είπαμε τότε ότι υπάρχει και άλλη πολιτική.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα. Είναι ένα κίνημα το οποίο ξεκίνησε αυθόρμητα από το διαδίκτυο, με μπροστάρη, βέβαια, τον Πάνο Καμμένο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κίνημα που εξέφρασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αγωνίες των Ελλήνων και ενσωμάτωσε στις τάξεις του πολίτες από όλους τους χώρους. Περαιτέρω, όταν προχωρήσαμε στην δημιουργία της οργανωτικής μας δομής, δώσαμε έμφαση στο να φτιάξουμε θεσμούς και όργανα που να λειτουργούν ουσιαστικά και να μην είναι διακοσμητικά, ώστε να επικυρώνουν απλώς τις αποφάσεις του προέδρου.
Με άλλα λόγια, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κίνημα, το οποίο διαφέρει σημαντικά από τα κόμματα της Μεταπολίτευσης και ως προς την οργανωτική του δομή και ως προς τη λειτουργία του γενικότερα. Επιπλέον, υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για την έκφραση των διαφορετικών απόψεων και, σε γενικές γραμμές, δεν θέτουμε την περίφημη «κομματική γραμμή». Βέβαια, για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής, είναι και επόμενο, μια και είμαστε ένα νέο κίνημα, να έχουμε και «παιδικές ασθένειες», οι οποίες όμως θα ξεπεραστούν με τον καιρό.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Δωδεκανήσου; Ποιες είναι οι δικές σας πρωτοβουλίες για την επίλυση τους;
Αυτή τη στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα της Δωδεκανήσου, όπως και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, είναι ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τα νησιά μας λες και δεν περιτριγυρίζονται από τη θάλασσα. Νομίζουν ότι συνδεόμαστε με γέφυρες ή ότι είμαστε ηπειρωτική περιοχή. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και, κατά συνέπεια, βλέπουμε ότι η πολιτική αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, στην υγεία, την παιδεία, την εξυπηρέτηση μας στις υπηρεσίες του Δημοσίου, τη δυνατότητα μας να μετακινούμαστε από νησί σε νησί.
Είναι προφανές ότι για δημοσιονομικούς λόγους, οι μνημονιακές κυβερνήσεις αφήνουν τα νησιά μας στο έλεος του Θεού. Σε ό,τι με αφορά, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, πιστεύω ότι έχω αναδείξει εντός της Βουλής όλα τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν ως νησιώτες και έχω καταθέσει προτάσεις για την αντιμετώπιση τους. Αλλά, βλέπετε και εσείς τι γίνετε. Αντί να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας, είτε τις αγνοούν παντελώς, είτε τις καθυστερούν μέχρι να εμφανιστεί ένας βουλευτής της συμπολίτευσης και να φανεί ότι κάτι έχει κάνει και έχει δοθεί κάποια λύση.
Αλλά, μετά, ο νησιώτης και η νησιώτισσα κοιτούν αν όντως έχει δοθεί λύση και αντιλαμβάνονται πλήρως την κοροϊδία. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, τα νησιά μας θα αντιμετωπίσουν ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις.

Υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής σας στη Νέα Δημοκρατία;
Μέχρι τώρα, πιστεύω ότι είμαι συνεπής σε όσα έχω πει και σε όσα έχω δεσμευτεί απέναντι στους συμπολίτες μου. Η δική μου πολιτική θέση και η στάση απέναντι σε μια μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία μας είναι δεδομένη και δεν αλλάζει.

Όσον αφορά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, ποια είναι η πρόβλεψη σας για τον Δήμο της Κω;
Πιστεύω ότι είναι εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό σκηνικό για το Δήμο της Κω και δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω κάποια πρόβλεψη. Γενικά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές, λόγω και των δεδομένων συνθηκών, θα έχουν πολλές εκπλήξεις, γιατί και τα κριτήρια των πολιτών έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το βέβαιο είναι ότι οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα γιατί θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός ενός ασφυκτικού μνημονιακού πλαισίου, το οποίο ήδη έχει οδηγήσει την αυτοδιοίκηση σε οικονομικό μαρασμό.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον και ιδιαίτερα για τον χώρο της πολιτικής; Υπάρχει «ημερομηνία λήξης» για σας;
Κοιτάξτε, δεν μπορώ να προδιαγράψω το μέλλον. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να είμαι χρήσιμη για τον τόπο μου. Άλλωστε, είμαι ακόμα νέα και πιστεύω ότι έχω να δώσω ακόμη πολλά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να είμαι ξεκάθαρη, κρυστάλλινη και σταθερή στις απόψεις μου, τις θέσεις μου και, κατά συνέπεια, τις πράξεις μου. Σε κάθε περίπτωση, όσο οι συμπατριώτες μου συνεχίζουν και με επιλέγουν να τους εκπροσωπήσω, και εγώ από τη μεριά μου θα κάνω το καλύτερο δυνατόν και θα συνεχίζω να αγωνίζομαι, όπως κάνουν όλοι οι νησιώτες, για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.
 
Ο τελευταίος λόγος σε σας.....
Η αλήθεια είναι ότι στην πολιτική ο τελευταίος λόγος ανήκει πάντα στους πολίτες, στους συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έχουν δείξει την απεριόριστη εμπιστοσύνη τους και την αγάπη τους. Ειδικά για το τελευταίο δεν φτάνουν τα λόγια μου για να τους ευχαριστήσω.

Σχόλια  
Μανώλης
0 #2 Μανώλης 05-04-2014 20:45
ένα μεγάλο μπράβο και από εμένα για την Πόπη μας για την καλή δουλεία που κάνει .
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
φιλος
0 #1 φιλος 04-04-2014 22:11
ποπητσα μπραβο σου.
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot