Οι τελικές αποφάσεις για το πως θα λειτουργήσουν οι καφετέριες και τα εστιατόρια αναμένεται να ληφθούν σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με υπουργούς και συναρμόδιους φορείς.
Ο προβληματισμός είναι έντονος στον χώρο της εστίασης καθώς τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λάβουν, μειώνουν κατά πολύ τον κόσμο που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν, καθώς θα χρησιμοποιηθούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι.
Πρόκειται για έναν ακόμη κλάδο που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις είναι συνυφασμένος με την τουριστική κίνηση. Η μείωση του κόσμου που θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί θα προκαλέσει μείωση του τζίρου, μικρότερο αριθμό εργαζομένων ενώ από την άλλη πλευρά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα τρέχουν κανονικά.
Οι εισηγήσεις για την εστίαση
Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση δημοτικών τελών.
Κορονοϊός: Τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν αν θα ανοίξουν πιο γρήγορα καφε, μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία
Στην περίπτωση που μία καφετέρια ή ένα εστιατόριο δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιον κοινόχρηστο εξωτερικό χώρο, τότε θα προταθεί η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών.
Εάν κάποια επιχείρηση εστίασης δεν έχει εξωτερικό χώρο τότε και για μην μείνει κλειστό το κατάστημα τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τον εσωτερικό χώρο, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξει ένα μεγάλο μέρος του μαγαζιού. Δηλαδή να μετατραπεί σε ημιυπαίθριο έτσι ώστε να αερίζεται συνεχώς ο χώρος, ενώ θα απαγορεύεται η χρήση κλιματιστικών.
Παράλληλα, εξετάζονται μια σειρά από μέτρα στήριξης όπως είναι, τα φορολογικά κίνητρα, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το επίδομα για τους εργαζόμενους το οποίο θα ισχύσει και για τον Μάιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βλέποντας την έκδηλη ανησυχία των επαγγελματιών της εστίασης, πήρε την πρωτοβουλία και συζήτησε το ζήτημα της μείωσης των δημοτικών τελών με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ αλλά και με τους Δημάρχους των μεγάλων πόλεων και η ανταπόκριση ήταν ιδιαιτέρως θετική.
"Να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες της εστίασης να επεκτείνουν τους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να αξιοποιήσουν χωρίς να υπάρξει καμία επιβάρυνση με δημοτικά τέλη. Σε διαφορετική περίπτωση όπου αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται μείωση των τελών κατά 50%" δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Τι θα κρίνει το γρηγορότερο άνοιγμα της εστίασης
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα καταστήματα της εστίασης που είναι προγραμματισμένο για την 1η Ιουνίου, όλα όμως θα εξαρτηθούν από την πορεία της νόσου. Η πρώτη ημέρα της άρσης των μέτρων ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική με την πλειονότητα των πολιτών να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγείς των ειδικών.
Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τις πιθανότητες για γρηγορότερο άνοιγμα των εστιατορίων αλλά και των καφετεριών.
"Είναι ένα ιδιαιτέρως υπαρκτό ενδεχόμενο, μόνο φυσικά σε περίπτωση που τα κρούσματα στη χώρα συνεχίσουν να κινούνται σε φυσιολογικούς ρυθμούς" δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
"Έχουμε ένα αρχικό πλάνο να ανοίξουν τα καταστήματα αυτά, από τις αρχές Ιουνίου. Όμως όλο αυτό το διάστημα το εκμεταλλευόμαστε. Είμαστε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης, ώστε να δούμε όρους, προϋποθέσεις και το πλαίσιο, για να μπορέσουμε να έχουμε ανοιχτά καταστήματα με ασφάλεια για τους πελάτες και τη δημόσια υγεία, αλλά και με ένα ικανοποιητικό τζίρο για τα καταστήματα, που έχουν πληγεί πάρα πολύ από την κρίση του κορονοϊού".
Ωστόσο πολλά θα κριθούν από την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας για το αν θα συναινέσει με το γρηγορότερο άνοιγμα των χώρων εστίασης. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν τα πρώτα δείγματα για την πορεία του Κορωνοϊού μετά την σταδιακή άρση των μέτρων προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα για την εξάπλωση της νόσου.