Τι είναι οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που κάνουν σήμερα «πρεμιέρα» στη Θεσσαλονίκη [βίντεο]

Απρίλιος 02, 2021

Στη χρήση των πολιτών δίνονται από την Πέμπτη οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων που τοποθετήθηκαν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Oπως τονίζεται στο σχετικό ανακοινωθέν «η τοποθέτηση υπόγειων κάδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποδοτικότερη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αλλά και για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, η οποία μετεξελίσσεται σε πράξη».

 
 

Την Πέμπτη τίθενται σε λειτουργία οι πρώτοι εννέα υπόγειοι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί στην πλατεία Φαναριωτών και συγκεκριμένα στα ακόλουθα σημεία: Δημητρίου Γούναρη 2, Δημητρίου Γούναρη 6, Στρατηγού Καλλάρη 6 και Στρατηγού Καλλάρη και Λ. Νίκης γωνία.

«Η τοποθέτηση νέων υπόγειων κάδων σε όλη την πόλη, αρχής γενομένης από το κέντρο, αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι ένα βήμα που ομορφαίνει το αστικό περιβάλλον, τις γειτονιές και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις δυνατότητες αποκομιδής απορριμμάτων», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, προσθέτοντας:

«Για να καταφέρουμε να γυρίσουμε σελίδα και να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια πόλη με υψηλό βιοτικό επίπεδο, πόλη καθαρή, περιβαλλοντικά βιώσιμη, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένη, πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε τον δημόσιο χώρο και να σεβαστούμε τον αστικό εξοπλισμό. Είναι δική μας περιουσία, δική μας υπόθεση».

Οι πρώτες εικόνες από τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων: 

unnamed_2.jpg

Πού θα τοποθετηθούν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι

«Η τοποθέτηση υπόγειων κάδων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για μια πόλη ακόμη πιο καθαρή, για μια πόλη ακόμη πιο όμορφη», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη λειτουργία του νέου συστήματος, όπως είναι ενδεικτικά η μεγάλη χωρητικότητα, καθώς ένας υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε περίπου τρεις συμβατικούς. “Με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων θα βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα όλης της περιοχής”, πρόσθεσε ο κ. Ζεϊμπέκης, τονίζοντας ότι η χρήση του νέου συστήματος είναι εύκολη για όλους.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, υπόγειοι κάδοι, πέραν της πλατείας Φαναριωτών, τοποθετήθηκαν στην Καρόλου Ντηλ, στην Ερμού, στην Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην Αλεξάνδρου Σβώλου και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ανάλογες παρεμβάσεις στα Λαδάδικα, στην πλατεία Χρηματιστηρίου και στην πλατεία Άθωνος. Όπως εξήγησε ο κ. Ζεϊμπέκης, οι υπόγειοι κάδοι θα δίνονται στη χρήση των πολιτών τμηματικά.

unnamed.jpg

Πώς λειτουργούν οι υπόγειοι κάδοι

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των κάδων είναι ότι μπορούν να βρίσκονται σε χώρους ακόμα και τουριστικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δίχως να αλλοιώνουν το περιβάλλον και την αισθητική του. Η αποκομιδή από τους υπόγειους κάδους, κατά την εταιρεία, γίνεται σε 2 με 3 λεπτά και μπορεί να ολοκληρωθεί από έναν υπάλληλο καθαριότητας.

Οι υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στην πόλη της Λάρισας. Δείτε ένα -παλαιότερο- βίντεο για το πώς λειτουργούν και πώς γίνεται η αποκομιδή: 

 https://www.economistas.gr/koinonia/35105_premiera-gia-toys-ypogeioys-kadoys-aporrimmaton-sti-thessaloniki

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot