Ιχνη από τοξικά φυτοφάρμακα στα μήλα

Ιούνιος 17, 2015

Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων εντοπίστηκε σε οπωρώνες με μηλιές της Κορινθίας, της Ημαθίας και της Αρκαδίας έπειτα από έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Πρόκειται για ουσίες υψηλής τοξικότητας, απαγορευμένες επί σειράς δεκαετιών, η παρουσία των οποίων στο νερό και το έδαφος συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εγείρει ανησυχίες για εκτεταμένη χρήση μη εγκεκριμένων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα.

Συνολικά αναλύθηκαν πέντε δείγματα -τρία χώματος και δύο νερού- στα οποία βρέθηκαν πέντε είδη φυτοφαρμάκων μεταξύ των οποίων το εντομοκτόνο Dieldrin που θεωρείται καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο, έχει 10/10 τοξικότητα στις μέλισσες, 10/10 εμμονή στο περιβάλλον και η χρήση του είναι απαγορευμένη εδώ και δεκαετίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ορμώμενη από τα αποτελέσματα των ερευνών, η Greenpeace ζητά την εφαρμογή συστήματος ελέγχου και καταγραφής της χρήσης φυτοφαρμάκων και καλεί τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, να προχωρήσει στην κατάργηση των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων ξεκινώντας από το «πιθανώς καρκινογόνο» Glyphosate που χρησιμοποιείται στο φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto. Παράλληλα, η οργάνωση επισημαίνει την ανάγκη στήριξης της βιώσιμης γεωργίας.

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση, υπολείμματα φαρμάκων εντοπίστηκαν σε συνολικά δώδεκα χώρες και στα 2/3 των δειγμάτων που ελήφθησαν. Στο σύνολο των 85 δειγμάτων βρέθηκαν 53 διαφορετικά φυτοφάρμακα, ενώ το 70% των ουσιών που ανιχνεύθηκαν είναι υψηλής τοξικότητας τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον.

Ο μεγαλύτερος αριθμός φυτοφαρμάκων στο έδαφος ανιχνεύθηκε στην Ιταλία (18 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και ακολουθούν το Βέλγιο (15 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και η Γαλλία (13 φυτοφάρμακα σε 6 δείγματα), ενώ στα δείγματα νερού ο μεγαλύτερος αριθμός ανιχνεύθηκε στην Πολωνία (13 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα), στη Σλοβακία (12 φυτοφάρμακα σε 3 δείγματα) και την Ιταλία (10 φυτοφάρμακα σε 2 δείγματα).

Με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο έδαφος ανιχνεύθηκαν το μυκητοκτόνο boscalid, το εντομοκτόνο DDT και το εντομοκτόνο chlorpyrifos-ethyl, ενώ στο νερό συχνότερα εντοπίστηκαν το boscalid και το chlorantraniliprol. Ολα τους θεωρούνται πολύ τοξικά.

«Τα άσχημα νέα είναι ότι τα περισσότερα τυχαία δείγματα που αναλύσαμε βρέθηκαν γεμάτα υπολείμματα φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας. Τα καλά νέα είναι ότι το πρόβλημα της κατεστραμμένης και καταστροφικής βιομηχανικής γεωργίας έχει λύση και λέγεται βιώσιμη γεωργία, στην οποία πρέπει να στραφεί επειγόντως η αγροτική παραγωγή», τονίζει η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η βιώσιμη γεωργία είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να παράγουμε τροφή χωρίς να δηλητηριάζουμε το νερό, το χώμα, τον αέρα, την τροφή και την υγεία αγροτών, καταναλωτών και περιβάλλοντος».

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot