Πανελλαδικές: Ανατροπές στον αριθμό των εισακτέων και στις βάσεις εισαγωγής

Φεβρουάριος 10, 2018
Αριθμός εισακτέων και βάσεις εισαγωγής θα είναι οι επόμενες ανατροπές που θα φέρει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
 
Το νομοσχέδιο, που έχει σημειώσει εντυπωσιακή καθυστέρηση στην ψήφισή του, μπαίνει επιτέλους σε τελική τροχιά, κατατίθεται στη Βουλή και αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την ερχόμενη Τρίτη. Η ψήφισή του (σ.σ. στο υπουργείο Παιδείας αναμένουν έως τις 20 Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία) έχει ήδη ανατρέψει το αυστηρό πρόγραμμα των Πανελλαδικές, ξαναμοιράζει την τράπουλα στον αριθμό εισακτέων και δημιουργεί νέες συνθήκες για το τοπίο των βάσεων.
Με τη συζήτηση στη Βουλή να αναμένεται θερμή, μιας και οι αντιδράσεις κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και τους φοιτητές είναι έντονες, ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει όλες τις καραμπόλες που αναμένονται μετά την προσθήκη ενός ακόμη πανεπιστημίου στο μηχανογραφικό.
Κόβε-ράβε στους εισακτέους
Σε αναδίπλωση αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τον αριθμό εισακτέων. Πέρσι, η πολιτική ηγεσία είχε αποφασίσει γερό «ψαλίδι» στον αριθμό εισακτέων σε δημοφιλείς πανεπιστημιακές σχολές με εργαστήρια, όπως η Ιατρική, σε μια προσπάθεια ανακούφισης των κεντρικών Ιδρυμάτων. Μετά από τεράστιες αντιδράσεις, κυρίως από γονείς, το υπουργείο πήρε την πρωτοφανή απόφαση να… μοιράσει το «ψαλίδι» των 1.000 θέσεων σε δύο χρονιές. Πέρσι, έγινε περικοπή 500 θέσεων στα πανεπιστήμια, ενώ κατά τη συνήθη πρακτική των τελευταίων ηγεσιών, πολλαπλασιάστηκαν οι θέσεις στα ΤΕΙ.
Φέτος όμως, οι πρωτοβουλίες του υπουργού Παιδείας για κατάργηση των δύο ΤΕΙ της πρωτεύουσας, ξαναμοιράζουν την τράπουλα και τους εισακτέους. Το επερχόμενο «ψαλίδι» στα πανεπιστήμια (σ.σ. αίτημα πολλών σχολών και τμημάτων που βουλιάζουν από φοιτητές λόγω κακών πρακτικών του παρελθόντος και με αδυναμία λειτουργίας λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης) πολύ πιθανόν να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας. Κι αυτό γιατί το υπουργείο αντιμετωπίζει τα εξής δύο προβλήματα:
– Η ίδρυση του νέου πανεπιστημίου, με συγχώνευση των τμημάτων ΤΕΙ, οδηγεί στη δραστική μείωση των διαθέσιμων σχολών και τμημάτων. Από 40 σχολές με κατευθύνσεις στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το μηχανογραφικό του 2018 θα έχει ένα Ιδρυμα με πέντε σχολές και 26 τμήματα. Στόχος του υπουργείου είναι να διατηρήσει τον ίδιο, αν όχι αυξημένο ελαφρώς, αριθμό εισακτέων στο νέο Ίδρυμα (σ.σ. περίπου 5.000) ώστε να μη παρουσιαστούν τεράστιες αποκλίσεις στο συνολικό αριθμό εισακτέων, που κυμαίνεται στους 70.000 κάθε χρόνο.
– Τα τρία τελευταία χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Παιδείας αντιμετώπιζαν τα ΤΕΙ ως δεξαμενή εισακτέων πολλαπλασιάζοντας κάθε χρόνο τις θέσεις, με στόχο τη συνολική αύξηση του αριθμού. Φέτος όμως δύο μεγάλα ΤΕΙ θα βρεθούν εκτός υπολογισμού, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να πρέπει να κάνει κοπτοραπτική και κυρίως προσθήκες και καθόλου μειώσεις, ώστε να του βγουν τα νούμερα στα περσινά επίπεδα.
– Στην πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «μια θέση στο πανεπιστήμιο για όσο το δυνατόν περισσότερους», αξίζει να προστεθεί και ο πενταπλασιασμός του ποσοστού εισαγωγής για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Πέρσι, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων βρήκαν δίοδο στα πανεπιστήμια με δυνατότητα εισαγωγής σε ποσοστό 1% επί του αριθμού εισακτέων (σ.σ. από 1 έως 4 θέσεις ανάλογα με τη σχολή ή το τμήμα). Τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής, το ποσοστό αυτό πενταπλασιάζεται, εκτινάσσοντας τις διαθέσιμες θέσεις από 5 έως 20, ανάλογα και με τον αριθμό εισακτέων.
Το νέο ΑΕΙ σπρώχνει ψηλά τον πήχη
Ηδη αναλυτές και εκπαιδευτικοί έχουν αρχίσει να μιλάνε για νέα ανατροπή στις βάσεις, μιας και το τοπίο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλάζει άρδην.
-Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Τι κι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν το αποδέχεται, τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν έχουν ούτε καν συζητηθεί για να κατοχυρωθούν και ο ακαδημαϊκός τίτλος ακόμα είναι στον αέρα. Η ανωτατοποίηση των δύο ΤΕΙ σε πανεπιστήμιο, ακόμα κι αν δεν έχει ψηφιστεί, έχει ήδη τραβήξει την προσοχή των υποψηφίων, οι οποίοι βλέπουν η Αθήνα να εμπλουτίζεται με ένα ακόμα πανεπιστήμιο. Αν και τα τμήματα των δύο ΤΕΙ διατηρούσαν ήδη υψηλές βάσεις, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, υπάρχουν αρκετά τμήματα που με την… πανεπιστημιοποίησή τους θα τραβήξουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των εισακτέων και θα σπρώξουν τις βάσεις προς τα πάνω, όπως για παράδειγμα οι σχολές Πληροφορικής του νέου πανεπιστημίου.
– Σχολή Μηχανικών: Ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις πολυτεχνικές σχολές. Ήδη το ΕΜΠ και το ΑΠΘ έχουν αντιδράσει στο να «μοιράζονται» το ίδιο όνομα (π.χ. τμήμα μηχανολόγων μηχανικών, ηλεκτρολόγων μηχανικών, ναυπηγών μηχανικών) με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αν και τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα είναι τα ίδια, πολύ πιθανόν οι υποψήφιοι που θα θέλουν να ενταχθούν σε πολυτεχνικές σχολές να εκτοξεύσουν σε επίπεδα Πολυτεχνείου τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής., μιας και ο ακαδημαϊκός τίτλος, αν δεν υποκύψει το υπουργείο Παιδείας στις αντιδράσεις, θα είναι ο ίδιος. Είτε κάποιος έχει ολοκληρώσει το Πολυτεχνείο (πενταετείς σπουδές) είτε το Πανεπιστήμιο Δυτικής (τετραετείς σπουδές) θα αναγνωρίζεται ακαδημαϊκά ως πολιτικός μηχανικός, ναυπηγός, ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Παιδαγωγικά Τμήματα: Εκτόξευση των βάσεων αναμένεται στα παιδαγωγικά φέτος. Πλέον η εισαγωγή στα τμήματα αυτά θα γίνεται απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία χωρίς ειδικό μάθημα (Ιστορία για τους υποψηφίους θετικών επιστημών, μαθηματικά για τους υποψηφίους των ανθρωπιστικών σπουδών), το οποίο είχα «χαντακώσει» τους υποψηφίους (σ.σ. ενδεικτικά πέρσι το 90% είχε γράψει κάτω από τη βάση στην Ιστορία).

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot