Η "καμπύλη", ο μαθηματικός τύπος και στην καθημερινή και συνολική καταγραφή των παραβάσεων απαγόρευσης των άσκοπων μετακινήσεων, αποτελεί… βαρόμετρο μαζί με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για την λήψη ή όχι επιπρόσθετων μέτρων.
Γι αυτό το λόγο έχει ζητηθεί από τις αστυνομικές αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, προκειμένου να υπάρχει καθημερινό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο δείγμα που θα αντικατοπτρίζει κοντινότερα την πραγματικότητα
Μέχρι και χθες το μεσημέρι σε 14,5 ημέρες από την έναρξη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης είχαν βεβαιωθεί συνολικά 21.904 παραβάσεις, με τον ημερήσιο μέσο όρο των παραβάσεων να ανέρχεται σε 1.510. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν κάνει μία χαρτογράφηση των περιοχών που εντοπίζονται περισσότεροι παραβάτες όπως και την συχνότητα των αιτιολογιών μετακίνησης που παρουσιάζουν. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες αν δεν υπάρχει συμμόρφωση και μείωση των αριθμητικών δεδομένων να υπάρχουν στοχευμένες λήψεις επιπρόσθετων μέτρων μετακίνησης πολιτών.
Από τα ξημερώματα της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν βεβαιωθεί συνολικά 1.820 παραβάσεις ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21.904, και την επιβολή ισάριθμων διοικητικών προστίμων των 150 ευρώ.
Τι θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αναφορικά με την Μεγάλη Εβδομάδα, το κυρίαρχο μέτρο θα είναι η 24ωρη αστυνομική "απόχη" στην είσοδο-έξοδο διοδίων στα εθνικά οδικά δίκτυα και στις παράπλευρες οδούς, με αυστηρούς ελέγχους στις προϋποθέσεις διέλευσης, για την ανάσχεση της όποιας απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών.
Την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο στην περίπτωση που διαπιστώνεται ή υπάρχει πρόβλεψη απόπειρας μαζικής εξόδου πολιτών, να αυξηθεί το πρόστιμο των 150 ευρώ, ακόμη και στο διπλάσιο, για όσους εντοπιστούν να κινούνται στα εθνικά και περιφερειακά οδικά δίκτυα χωρίς σαφή αιτία και προορισμό.
Θα υπάρξει χρονικός περιορισμός;
Στο "τραπέζι" επιπλέον μέτρων είναι ο τρίωρος χρονικός περιορισμός, ο αριθμός των μετακινήσεων, ακόμη και η απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η αποστολή SMS στο 13033, δεν αποκλείεται να αποτελέσει τον μοναδικό τρόπο δήλωσης μετακίνησης, και τον απαγορευτικό "μετρητή-κόφτη" του χρόνου και αριθμού τους.
Προς τα παρόν τα μόνα ενδεχόμενα για έγκριση μετακίνησης από νομό σε νομό, που βρίσκονται προς συζήτηση χωρίς όμως ακόμη να έχει αποφασιστεί τι θα εφαρμοστεί, είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους όπου δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος και η επίδειξη του Ε1 της φορολογικής δήλωσης του… προηγούμενου οικονομικού έτους, που δηλώνεται η μόνιμη κατοικίας στον νομό προορισμού του ταξιδιώτη. Αστυνομικές πηγές, επισημαίνουν πως η μετακίνηση πολιτών από νομό σε νομό, ακόμη και με αυτά τα "δικαιολογητικά" θα είναι δύσκολη, με αρκετή ταλαιπωρία.