Τουλάχιστον 66.000 πρόσφυγες (50.400 συν άλλοι 16.000 από παλιότερη απόφαση) αναμένεται να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, μετά την υπερψήφιση κατά πλειοψηφία του σχεδίου υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ.
Το σχέδιο καταψηφίστηκε από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και συγκεκριμένα την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Από την ψηφοφορία, όπως έγινε γνωστό, απείχε η Φινλανδία.
Η ψήφιση του σχεδίου της Κομισιόν, που έγινε μία μόλις ημέρα πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το θέμα, προβλέπει τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, όμως η στάση της Ουγγαρίας στην ψηφοφορία αλλάζει κάπως τα δεδομένα, χωρίς να είναι γνωστό το τι ακριβώς θα συμβεί με όσους βρίσκονται στην Ουγγαρία.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει εκ νέου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν προτάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και την ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων της ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η μετεγκατάσταση 54.000 προσφύγων από την Ουγγαρία προς άλλες χώρες, 50.400 προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και 15.600 προσφύγων από την Ιταλία προς άλλες χώρες.
Οι δεσμεύσεις για Ελλάδα και Ιταλία ισχύουν (από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν επίσης άλλοι 16.000 σύμφωνα με παλιότερη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που αφορούσε συνολικά 40.000 πρόσφυγες), όμως το θέμα της Ουγγαρίας δεν είναι ξεκάθαρο πως θα λυθεί, δεδομένης της καταψήφισης του σχεδίου από τον Ούγγρο ΥΠΕΣ. Η Ουγγαρία καταψήφισε, όπως έγινε γνωστό, το σχέδιο γιατί θεωρεί ότι είναι ημιτελές καθώς δεν προέβλεπε το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας, κάτι που θα επαναφέρει τους υπουργούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εντός μερικών μηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, είναι πιθανό η Κομισιόν να καταθέσει νέα συγκεκριμένη πρόταση για τους 54.000 της Ουγγαρίας.
Σύμφωνα με πηγές αλλά και τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», εάν υπάρξει αυξημένη κίνηση προσφύγων προς χώρες της βαλκανικής διαδρομής μετανάστευσης όπως η Κροατία, η Σλοβενία και η Αυστρία, είναι πιθανό ο αριθμός των προσφύγων προς μετεγκατάσταση να συμπληρωθεί από εκεί, ενώ σε περίπτωση που οι 54.000 δεν έχουν μετεγκατασταθεί εντός 18 μηνών ο αριθμός θα συμπληρωθεί από πρόσφυγες που βρίσκονται σε Ελλάδα και Ιταλία.
Από την πλευρά της πάντως η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Μελίσα Φλέμινγκ, με δηλώσεις της τόνισε ότι η απόφαση για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων δεν είναι αρκετή καθώς τόσοι αναμένεται να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσα στις επόμενες 20 ημέρες εάν ο ρυθμός αφίξεων δεν μειωθεί.
Καθημερινός Γολγοθάς ενάντια στην κακοκαιρία
Βάσανα χωρίς τελειωμό για τους δεκάδες μετανάστες που «στοίχειωναν» την πλατεία Βικτωρίας. Από τα παγκάκια, στον ηλεκτρικό σταθμό κι από εκεί στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, για να ξεφύγουν από τη βροχή, ενώ δυστυχώς δεν φαίνεται να μπορούν να ξεφύγουν από τη μοίρα τους. Ανθρωποι κατατρεγμένοι, ανήμποροι, ολόκληρες οικογένειες προσφύγων που ήταν ήδη στον δρόμο από καιρό, δεινοπάθησαν στην προσπάθειά τους να προστατευθούν από την καταιγίδα.
Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά, ανήλικα παιδιά, άντρες και γυναίκες χωρίς ρούχα, ξυπόλητοι και με μια μόνο αλλαξιά ρούχα μαζί τους, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας και αφού είχαν μαζέψει αρκετή από την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε την Αθήνα, στο παγωμένο γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου. Μούσκεμα τα φτωχικά τους ρούχα, αλλά κυρίως μούσκεμα η ψυχή, αφού δεν μπορούν πουθενά να βρουν ανθρώπινη ηρεμία. Από τα δουλεμπορικά στο Αιγαίο και την απίστευτη οδύσσεια μέχρι να φθάσουν στην Αθήνα, έως και το πάτωμα του γηπέδου, η ζωή τους μοιράζεται ανάμεσα σε πόνο και πίκρα.
Χωρίς στρώματα, χωρίς κουβέρτες και χωρίς φαγητό η νύχτα στο Τάε Κβον Ντο ήταν ένας ακόμη εφιάλτης, σε μια απολύτως προσωρινή λύση που δόθηκε για αυτούς, μόνο και μόνο για να ξεφύγουν από τον κατακλυσμό. Ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, κ. Χατζηδάκης, παραχωρεί για δυο μόνο μέρες το αθλητικό κέντρο, καθώς στις 6 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένο στο γήπεδο να διεξαχθεί παγκόσμιο τουρνουά.
Περίπου 200 άνθρωποι βρήκαν στέγη κάτω από το στέγαστρο του γηπέδου.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
Στόχος τα έγγραφα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη
Ο ατέλειωτος ξεριζωμός τους από πατρίδα και σπίτι καθρεφτίζεται καθαρά στα μάτια των παιδιών, που δεν καταλαβαίνουν τι ζουν και γιατί το ζουν! Τα μέτρα ανακούφισης, όπως θα ήταν οι ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί χώροι υποδοχής, με πλήρη φροντίδα, είναι κάτι που οι ίδιοι με χαρά θα αποδέχονταν, ο στόχος τους όμως είναι η απόκτηση των ταξιδιωτικών εκείνων εγγράφων που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν στις χώρες του προορισμού τους.
ethnos.gr