«Ποτέ την Κυριακή» δηλώνουν τώρα και μεγάλες εταιρείες, οι οποίες αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις ανατροπές που θα φέρει στην αγορά και στην οργάνωσή τους η λειτουργία των καταστημάτων 30 Κυριακές τον χρόνο.
Μετά τους μικρομεσαίους, την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με την ΑΒ Βασιλόπουλος μάλιστα να εκδίδει ανακοίνωση και να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος, απορρίπτοντας τις αλλαγές που έρχονται. Μάλιστα, η ΑΒ Βασιλόπουλος τόνισε πως θεωρεί επαρκές το υπάρχον νομικό πλαίσιο και ότι η όποια συζήτηση για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, πλέον των προβλεπόμενων από τον νόμο, έχει νόημα μόνο σε τουριστικές περιοχές, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και αυτό κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου κάθε περιοχής. Στην ίδια γραμμή και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίκτες του χώρου, με πηγές του Σκλαβενίτη να σημειώνουν πως θα επιμείνουν στο καθολικό κλείσιμο των σημείων τους τις Κυριακές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν πως η οικογένεια είναι έτοιμη να επανεξετάσει τη στάση της ανάλογα με την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού στην πλήρη απελευθέρωση, αφού πλέον είναι ο leader του λιανεμπορίου τροφίμων με δίκτυο που υπερβαίνει τα 500 σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.
Με ιδιαίτερο προβληματισμό βλέπει το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου η Electronet. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η γνωστή αλυσίδα επισημαίνει ότι «σεβόμενη τα μέλη της, τους πελάτες της και τους εργαζόμενους στα 81 καταστήματά της σε όλη τη χώρα, θεωρεί ότι μόνο ζημιά μπορεί να φέρει στην κοινωνία, τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Το υπάρχον πλαίσιο όχι μόνο είναι επαρκές, αλλά κινείται στα όριά του. Κατά συνέπεια δηλώνει την αντίθεσή της σε ένα γενικευμένο μέτρο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Υπό προϋποθέσεις, ίσως να μπορούσε να συζητηθεί το ενδεχόμενο, να λειτουργούν κάποια καταστήματα, αποκλειστικά και μόνο στις τουριστικές περιοχές, εν τοις πράγμασι και όχι ψευδεπίγραφα και μόνο για την τουριστική περίοδο».
«Αγκάθι» το κόστος
Για τους περισσότερους και κυρίως για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, το βασικό αγκάθι στην όλη προσπάθεια είναι το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η λειτουργία των καταστημάτων. Τα έξοδα για τους μισθούς των υπαλλήλων είναι μεγάλα, ενώ οι πωλήσεις με βάση και τη μέχρι σήμερα εμπειρία από το άνοιγμα 8 Κυριακές τον χρόνο δεν δικαιολογούν επιχειρηματικά το άνοιγμα. Το επιχείρημα ότι ο τζίρος τις Κυριακές δεν αυξάνεται επικαλέστηκαν οι οργανώσεις των εμπόρων και των εργαζομένων, οι οποίες σε συνέντευξη που έδωσαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα εξάλλου του κυριακάτικου ανοίγματος των καταστημάτων, τα οποία δεν αμφισβητούνται δείχνουν ότι η καταναλωτική δαπάνη δεν αυξήθηκε ενώ πολλοί εργαζόμενοι στο εμπόριο, οι οποίοι εργάστηκαν Κυριακές, παραμένουν απλήρωτοι. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων μάλιστα κατήγγειλε πως πάνω από το 80% των εμποροϋπαλλήλων δηλώνεται για εργασία Κυριακής 3 -4 ωρών, ενώ δουλεύει στην πράξη για πάνω από 8 -10 ώρες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή 75% και χωρίς ρεπό και πάνω από το 30% ως το 40% δεν αμείβεται καθόλου με το +75%, ούτε για τις 3-4 τυπικά δηλωμένες ώρες εργασίας.
Οι μικρομεσαίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να παλέψουν για την ανατροπή του μέτρου, καθώς μετά την προκήρυξη απεργίας για αύριο 7 Μαΐου δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση για τη λειτουργία των επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο.
«Εσωκομματικές τριβές»
Το θέμα των Κυριακών προκαλεί και εσωκομματικές τριβές, με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση από την κυβέρνηση και τάσσεται ανοιχτά υπέρ των μικρομεσαίων. Μάλιστα, σε ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν φείδεται κριτικής για την επιλογή του Μαξίμου να συναινέσει στην απαίτηση των δανειστών. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι αυτή η απόφαση που προωθείται «κατά απαίτηση των δανειστών», εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες εταιρίες, απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και δεν προσφέρει καμία οικονομική - αναπτυξιακή προοπτική.
Προσθέτει ότι «η νέα νομοθετική παρέμβαση παρά το γεγονός ότι μετά τη διαπραγμάτευση αγορά σε 30 Κυριακές και μόνο στις τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου- «έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Απόφαση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η κυριακάτικη αργία αποτελεί «απαραβίαστο και αναντικατάστατο δικαίωμα» των εργαζομένων και των επαγγελματιών, που σχετίζεται όχι μόνο με την ανάγκη ανάπαυσης, αλλά συνολικά με τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της δυνατότητας οργάνωσης της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Ξενοδόχοι Αττικής
Ευκαιρία για ανάπτυξη του City break
Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της τουριστικής αγοράς της πρωτεύουσας εκτιμούν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει καταλυτικά στην ανάδειξη της Αθήνας σε κορυφαίο προορισμό για το Σαββατοκύριακο, το λεγόμενο city break. Μάλιστα, ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υποστήριξε ότι είναι θέμα που χρήζει ευρείας συζήτησης, αλλά επισήμανε ότι είναι σημαντικό για τις τουριστικές περιοχές να είναι ανοικτά τα καταστήματα και τις Κυριακές και να υπάρξει συζήτηση για το ποιες ώρες θα είναι ανοικτά. Ξεκαθάρισε δε ότι είναι μύθος ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις δεν είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, τονίζοντας ότι οι τοπικές αρχές επιλέγουν και το ωράριο. Τα οφέλη για την αγορά της Αθήνας, εφόσον εξελιχθεί σε city break προορισμό θα είναι τεράστια, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, οι ημερήσιες δαπάνες ανά τουρίστα που έκανε διακοπές στην Αθήνα το 2013 ανήλθαν στα 157 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα.