Η διαφθορά στη χώρα μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των Ανεξάρτητων Αρχών, φαίνεται ότι υπάρχει σε όλους σχεδόν τους τομείς, πόσο μάλλον στον Αθλητισμό (αυτό άλλωστε είναι γνωστό παλαιόθεν…). Με αφορμή το θέμα της εξάρθρωσης κυκλώματος που χορηγούσε πλαστές βεβαιώσεις αθλητικών διακρίσεων για μοριοδότηση στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όπου κάποιοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την κατά περίπτωση ιδιότητά τους στο χώρο πολεμικής τέχνης, προσέγγιζαν γονείς, τα ανήλικα τέκνα των οποίων φοιτούσαν σε σχετικές σχολές και τους υπόσχονταν ότι έναντι χρηματικού αντιτίμου (3500 έως 7000 ευρώ) για μια προνομιούχα θέση κατάταξης, θα είχαν ευεργετική μοριοδότηση για τις πανελλήνιες εξετάσεις, το aftodioikisi.gr, απευθύνθηκε στο μόνο άτομο που θα μπορούσε να μας πει την αλήθεια και την ιστορική γνώση του, ανεπηρέαστο.
Πρόκειται για τον Yawara Shihan, Ιστορικό Ερευνητή, Ιαπωνολόγο, Μάνο Δασκαλάκη, ιδρυτή του Judo Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Μυκόνου, Βύρωνα και Ολυμπιακού Χωριού. Ο κ. Δασκαλάκης, χειμαρρώδης, έθεσε πολύ σοβαρά ζητήματα και αποκάλυψε γεγονότα που πρέπει να προβληματίσουν και να παραδειγματίσουν.
Όλα αυτά εκθέτουν την Ελλάδα διεθνώς
“Όλα αυτά εκθέτουν την Ελλάδα αθλητικά διεθνώς και να γιατί: δεν είναι μόνο που οι προπονητές υποβιβάζονται σαν αθλητές για να ωφεληθούν ποικιλοτρόπως μα και οι αθλητές και αθλήτριες, ειδικά των ατομικών πολεμικών αθλημάτων που πέφτουν στην παγίδα μέσω των γονέων τους, του χρηματισμού για τα “μόρια” (με την καλή έννοια)”, αναφέρει ο κ. Δασκαλάκης, σημειώνοντας στη συνέχεια: “Όταν όμως κατακτούν θέση νικητή ή νικήτριας σ΄ αυτά τα αθλήματα και δεν αξίζουν τεχνικά τη θέση αυτή, όταν οι Ομοσπονδιακοί προπονητές καλούν αυτά τα άτομα, ώστε να στελεχώσουν βάσει των επιτυχιών τους, που αντικατοπτρίζουν την τεχνική τους ικανότητα, τότε, αυτά τα άτομα εξαφανίζονται! Διότι τους ενδιαφέρει μόνο η εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και καθόλου η προβολή της Ελληνικής σημαίας διεθνώς, βάσει πρωταθλητικών θέσεων. Γνωρίζω άτομο με ονοματεπώνυμο στην Αργυρούπολη από τον χώρο του sport-Judo που πριν 20 χρόνια, όντας άσχετη, με την ίδια τακτική που μου αναφέρετε, εισήχθη στο Τ.Ε.Φ.Α.Α με “μοριοδότηση” (πάντα με την καλή έννοια) από στημένο τραπέζι γραμματείας αγώνων, διαιτησία και tatami (κριτές) Πανελληνίων Αγώνων Judo. Όσο οι γονείς ανακατεύονται στα διοικητικά και στις υπερκείμενες ενώσεις ως μέλη των διοικήσεών τους και όσο επικρατεί το δόγμα “φάτους παιδί μου πριν σε φάνε” και όσο ο “αθλητισμός” τέτοιου είδους εμπλέκεται με τον Πολιτισμό, τότε θα ισχύει το ρητό που με δίδαξε ο αείμνηστος Δάσκαλος του Judo και της δημοσιογραφίας, Γιώργος Καράγιωργας:
“- πας θεσμός όστις, εις την αλλοδαπήν επιτυγχάνει, στην ημεδαπήν ουχί μόνον αποτυγχάνει, πλην και γελοιοποιείται!”. Πόσο δίκιο είχε, όχι μόνο σ΄αυτό αλλά και σε άλλα πολλά, ο αείμνηστος Γ. Καράγιωργας, που ήταν και δικός μου δάσκαλος, στη δημοσιογραφία.
Γιατί παραιτήθηκα από τη θέση του Εθνικού διαιτητή sport Judo!
“Τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από όσα φαίνονται και η κατάσταση για μένα είναι ανεπίστρεπτη λόγω του κολοσσιαίου ποσοστού ημιμάθειας στον χώρο των Ασιατικών τεχνών πολέμου, με φωτεινές πάντα εξαιρέσεις, καθώς και τις ευκαιριολαγνείας και της απληστίας που χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες κοινωνίες, εντελώς ξένες με τα διδάγματα των τεχνών και όχι αθλημάτων, προσθέτει ο κ. Δασκαλάκης, αποκαλύπτοντας στη συνέχεια κάτι πολύ ανησυχητικό:
“Εκεί ακριβώς υπάρχει το αβυσσαλέο χάσμα. Το χάσμα μεταξύ σχολής-γυμναστηρίου, δασκάλου-προπονητή, μαθητή-αθλητή, τέχνης – αθλήματος και συναγωνιστικότητας – ανταγωνιστικότητας”. Αυτό το χάσμα μεταξύ της Ασιατικής εμβάθυνσης και της δυτικότροπης επιδερμικής ενασχόλησης, ειδικά στην Ελλάδα, δεν θα γεφυρωθεί ποτέ!!! Το 1986 παραιτήθηκα από τη θέση του Εθνικού διαιτητή sport Judo, διότι, μεταξύ άλλων, παράγοντας του Πανελλήνιου Γ.Σ. και διοικητικό στέλεχος της ΕΟΦ Judo, μου ζήτησε να ηττηθεί σε τελικό αγώνων γυναικών sport Judo, Αργυρουπολίτισσα αθλήτριά μου προς όφελος αθλήτριας του Πανελληνίου Γ.Σ. κατά τη διάρκεια εκείνου του πρωταθλήματος, το κατήγγειλα φωναχτά, οι αγώνες διακόπηκαν για δύο ώρες, μα το κακόσυνεχίζεται μέχρι σήμερα. Όσοι γονείς διαθέτουν επαρκή νοητική ικανότητα, ας ψάξουν… πριν “αφιερώσουν” τα παιδιά τους σε όμορα αθλήματα. Όποιος-α ψάχνει, βρίσκει και ο παλαίμαχος Δάσκαλος του Wado Ryu Karate-Do, πασίγνωστος ψυχολόγος και φίλος μου, Γιώργος Πιντέρης, συνηθίζει να λέει: “όταν μπείτε σε έναν χώρο πολεμικών τεχνών, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να οσμίζεστε τις μυρωδιές του χώρου. Αν η μυρωδιά είναι δυσάρεστη, σηκώνεστε και φεύγετε!”, καταλήγει ο κ. Δασκαλάκης.