Η αποσυμφόρηση των νησιών και τα χρονοδιαγράμματα – Το κυβερνητικό σχέδιο

Φεβρουάριος 29, 2020

Χωρίς πράξεις και από κοινού προσπάθεια υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τοπικών κοινωνιών, ένα είναι το σίγουρο, ότι τα νησιά δεν θα ανακουφιστούν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης παραμένει ίδιο από τα τέλη του Νοέμβρη που ανακοινώθηκε διά των Στέλιου Πέτσα και Αλκιβιάδη Στεφανή.

Αυτό που έχει όμως αλλάξει είναι το χρονοδιάγραμμα λόγω των επεισοδίων, αντιδράσεων και καθυστερήσεων στην υπόδειξη σημείων από τους τοπικούς άρχοντες. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει 5 βασικά σημεία και 7 κύριες ημερομηνίες επίτευξης, με τη μεγαλύτερη δυσκολία ότι κάθε μέτρο είναι αλυσίδα με το επόμενο και αν δεν ολοκληρωθούν όλα ταυτόχρονα στους σωστούς χρόνους, δεν θα αποδώσει όπως αναμένεται.

Eνίσχυση της φύλαξης των συνόρων: Οι 800 προσλήψεις συνοροφυλάκων και η αύξηση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος κατά 1.500, με τους περισσότερους να πηγαίνουν στα νησιά που σηκώνουν την προσφυγική κρίση είναι η φυσική ενίσχυση των συνόρων. Ομως οι δράσεις δεν μένουν εκεί καθώς το Λιμενικό θα ενισχυθεί με 25 νέα ταχύπλοα σκάφη: 10 ταχύπλοα Rafnar 1100 Cabin Bulletproof, δωρεά από την Ενωση Εφοπλιστών, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ο Γιάννης Πλακιωτάκης υπέγραψε την αγορά 15 νέων ταχύπλοων, με δικαίωμα προαίρεσης για τρία επιπλέον, συνολικού προϋπολογισμού 33.780.000 ευρώ. Η παράδοση του συνόλου των σκαφών θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2ο εξάμηνο του 2023. Στα μέτρα ενίσχυσης και το πλωτό φράγμα που ξεκινά άμεσα η δοκιμή του.
Επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου ώστε η παραμονή στα νησιά να μπορεί να περιοριστεί κάτω των 6 μηνών αρχικά και λιγότερο στο άμεσο μέλλον. Για αφίξεις μετά την 1/1/20, οπότε θα ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο για το άσυλο, θα εκδίδουμε τις αποφάσεις πρώτου βαθμού σε 24 ημέρες, ενώ η παραμονή δεν θα ξεπερνά τους 4 μήνες μαζί με τη διαδικασία των προσφυγών. Για αυτό άλλαξε το ωράριο της υπηρεσίας ασύλου η οποία πλέον λειτουργεί και απόγευμα, ενώ δόθηκαν νέα κίνητρα σε δικηγόρους για να ενταχθούν στο μητρώο που αναλαμβάνει τις προσφυγές των προσφύγων αν το αίτημα ασύλου απορριφθεί. Οι γρήγορες διαδικασίες εξέτασης ασύλου οδηγούν στο βασικότερο μέτρο για την ανακούφιση των νησιών, τις επιστροφές.

Επιστροφές: Στόχος του υπουργείου είναι να γίνονται 200 επιστροφές την εβδομάδα. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το μέτρο απαιτείται η κατασκευή των κλειστών κέντρων. Το βασικότερο στις επιστροφές όμως είναι η διεκδίκηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να υπογραφούν οι απαραίτητες συμφωνίες για κοινές διαδικασίες επιστροφών από την ενδοχώρα απευθείας στις τρίτες χώρες, όπως το Αφγανιστάν, καθώς οι αφιχθέντες στα νησιά Αφγανοί είναι δεύτεροι ως εθνικότητα.

Κλειστά ελεγχόμενα κέντρα: Οι νέες δομές στα πέντε νησιά θα έχουν συνολικά 20.000 θέσεις, άρα θα οδηγήσουν σε αποσυμφόρηση πέραν του 50% από τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Ηδη στη Σάμο είναι σχεδόν έτοιμη η νέα κλειστή δομή, ενώ μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αν και χρειάστηκαν τα ΜΑΤ, ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εργασίες κατασκευής σε Λέσβο και Χίο. Στόχος είναι μέχρι τον Ιούνη να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και τον Σεπτέμβρη να έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους. Χωρίς κλειστά κέντρα δεν μπορεί να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών. Σε αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσει και η νέα τεχνική υπηρεσία που αναμένεται σύντομα να ιδρυθεί στο υπουργείο, η οποία θα αναλάβει να αναθέτει τις εργασίες κατασκευής και θα επιτηρεί τα έργα.

Ελεγχόμενα κέντρα στην ενδοχώρα: Για να μπορέσουν να αποσυμφορηθούν τα νησιά εκτός από τις νόμιμες επιστροφές απαιτούνται και νέα ελεγχόμενα κέντρα στην ενδοχώρα. Και η λειτουργία των κλειστών κέντρων στα νησιά πρέπει να συμπέσει με αυτή τον κέντρων στην ενδοχώρα. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης μερικών υφιστάμενων κέντρων που υπάρχουν σε Ηπειρο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, καθώς όπως και στα νησιά, πολλοί δήμαρχοι και κάτοικοι αντιδρούν με την κατασκευή τους. Η κυβέρνηση ήδη μοίρασε τις αποζημιώσεις του 2019 ενώ άμεσα θα δώσει και για το 2020, ενώ τονίζει ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών.

Χρονοδιαγράμματα

-Απρίλιος 2020: Επέκταση ελεγχόμενων κέντρων στην ενδοχώρα.
-Απρίλιος 2020: Νέο κοινοτικό σχέδιο «Δουβλίνο 2».
-Μάιος 2020: Ολοκλήρωση των κοινών διαδικασιών επιστροφών από την ενδοχώρα σε τρίτες χώρες.
-Ιούνιος 2020: Κατασκευή κλειστών κέντρων.
-Ιούνιος 2020: Στόχος 1.800 επιστροφές.
-Ιούλιος 2020: Παράδοση των 5 πρώτων σκαφών στο Λιμενικό.
-Σεπτέμβριος 2020: Πλήρης λειτουργία των κλειστών κέντρων.
-Σεπτέμβριος 2020: Πλήρης λειτουργία νέων ελεγχόμενων κέντρων.
-Σεπτέμβριος 2020: Σταδιακή μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα.
4 μήνες: Η μέγιστη παραμονή στα νησιά.

Από την έντυπη έκδοση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot