Έγκλημα χωρίς τιμωρία για τους δουλεμπόρους: Εκτός φυλακής η συμμορία που είχε εξαρθρωθεί το 2018

Φεβρουάριος 17, 2020

Την ώρα που τα νησιά του Αιγαίου «βράζουν» για τη δημιουργία κλειστών κέντρων με επίταξη κτισμάτων και εκτάσεων και το μεταναστευτικό οδηγεί τις τοπικές κοινωνίες σε απόγνωση, οι λιγοστοί δουλέμποροι που έχουν πέσει στα χέρια των λιμενικών και αστυνομικών αρχών καταφέρνουν να ξεγλιστρούν από τον νόμο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σκληρής συμμορίας διακινητών που είχε εξαρθρωθεί το 2018 με 13 συνολικά μέλη, εκ των οποίων οι επτά είναι Ελληνες και οι υπόλοιποι κατάγονται από την Ουκρανία, το Πακιστάν και τη Γεωργία. Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι δουλέμποροι που διακινούσαν μετανάστες προς την Ελλάδα και στη συνέχεια τους μετέφεραν με θαλαμηγό σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πλέον ελεύθεροι αφού κατάφεραν με νομικά τερτίπια να μη δικαστούν πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης. Η συμμορία είχε καθίσει στο εδώλιο τον περασμένο Οκτώβριο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά.

Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δικαστηρίου όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης έθεσαν ο ένας μετά τον άλλον αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας λόγω αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, ζητούσαν να δικαστούν οι εντολείς τους στο Εφετείο Αθηνών, καθώς, όπως υποστήριξαν, τα δικαστήρια Πειραιά δεν είχαν αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη υπόθεση αφού το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των μεταναστών έφερε ξένη σημαία και επιπλέον οι συλλήψεις των εμπλεκόμενων έγιναν σε άλλες περιοχές. Το αίτημα των δικηγόρων των δουλεμπόρων έγινε τελικά δεκτό από το δικαστήριο που δεν μπήκε καν στην ουσία της υπόθεσης. Ετσι, εκμεταλλευόμενοι τον αργό βηματισμό της Θέμιδας, οι προφυλακισμένοι διακινητές μεταναστών κατάφεραν να περάσουν την έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού, Δομοκού και Νιγρίτας όπου κρατούνταν καθώς παρήλθε το 18μηνο χωρίς να δικαστούν. Μέχρι σήμερα εξάλλου, τέσσερις μήνες μετά την απόφαση να μεταφερθεί η υπόθεση σε άλλο δικαστήριο, η δίκη δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα και οι κατηγορούμενοι απολαμβάνουν ανενόχλητοι την ελευθερία τους εκτός από ορισμένους που παρέμειναν στη φυλακή επειδή εκκρεμούσαν σε βάρος τους εντάλματα και για άλλες παράνομες πράξεις.

«ΑΛΜΥΡΗ… ΤΑΡΙΦΑ»

Χρέωναν 4.000 ευρώ το… κεφάλι για το ταξίδι με θαλαμηγό

Η συγκεκριμένη συμμορία είχε συλληφθεί τον Μάιο του 2018 ενώ προσπαθούσε με θαλαμηγό να μεταφέρει μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των ίδιων των μεταναστών οι κατηγορούμενοι είχαν εισπράξει 4.000 ευρώ για τον κάθε έναν από αυτούς ενώ για ζευγάρια με παιδί είχαν αποφασίσει και… σκόντο χρεώνοντας όλη την οικογένεια 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα «για τη διάπραξη κακουργημάτων και συγκεκριμένα διευκόλυνση παράνομης εισόδου και εξόδου-μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος ή στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος για οποιαδήποτε αιτία, προώθηση αυτών στο εσωτερικό της χώρας ή στο έδαφος κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή τρίτης χώρας, διευκόλυνση της μεταφοράς τους, εξασφάλιση σε αυτούς καταλύματος για απόκρυψη τελούμενα υπό κερδοσκοπία…».

Ο αρχηγός

Η οργάνωση είχε αρχηγό έναν ομογενή από τη Γεωργία που μπαινόβγαινε στο παρελθόν σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, βγάζοντας φωτογραφίες selfie με πολιτικά πρόσωπα και ποστάροντάς τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να φαίνεται υπεράνω υποψίας. Η εγκληματική ομάδα είχε -όμως- και μέλη με διακριτούς ρόλους, επιφορτισμένα το καθένα με το δικό του καθήκον και είναι εντυπωσιακό ότι είχε οριστεί ακόμα και υπεύθυνος… σκάφους, ο οποίος είχε αναλάβει να βρίσκεται η θαλαμηγός στην εντέλεια ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη για την επικίνδυνη αποστολή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος «παρείχε διευκόλυνση και βοήθεια στην εγκληματική οργάνωση για την προετοιμασία, επισκευή, συντήρηση και τροφοδοσία με καύσιμα του σκάφους αναψυχής IMREN 1, ώστε να εκτελέσει αυτό το κάτωθι περιγραφόμενο παράνομο δρομολόγιο παράνομης μεταφοράς παράνομων μεταναστών, επιπλέον δε, είχε επαφές με την πλευρά των παράνομων μεταναστών, των οποίων οργάνωσε τη μεταφορά η εν λόγω εγκληματική οργάνωση. Τη θαλαμηγό επισκέπτονταν σε κάθε λιμάνι που βρισκόταν αγκυροβολημένη όλοι οι κατηγορούμενοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους πανάκριβα αυτοκίνητα, δηλωμένα σε άλλους ιδιοκτήτες. Ανάμεσά τους ένα τζιπ BMW, ένα Μercedes cabrio, ένα Μercedes CLK 200 και ένα Range Rover με ρωσικό αριθμό κυκλοφορίας.

 


Ο αρχηγός βρισκόταν συχνά σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας και σε καφετέρια του Ασπροπύργου όπου συναντούσε τους υπόλοιπους της ομάδας και τους έδινε οδηγίες για τον τρόπο δράσης τους. Στα σπίτια τους, κατά την έρευνα των αρχών μετά τη σύλληψή τους, βρέθηκαν δεκάδες κάρτες sim αφού μεταξύ τους συνομιλούσαν από κινητά τηλέφωνα που δεν ήταν καταχωρημένα στα δικά τους ονόματα ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις Αρχές. Βρέθηκαν επίσης όπλα που είχαν ορισμένοι από τους συλληφθέντες αλλά και μεγάλα χρηματικά ποσά.

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Η σύλληψη και το «φορτίο» με τους 35 Ιρακινούς

Το σκάφος είχε αναχωρήσει τον Μάρτιο του 2018 από τη Νεάπολη Λακωνίας και στη συνέχεια, μέσω Καλαμάτας, κατευθύνθηκε προς τη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε μέχρι τον Μάιο του ίδιου χρόνου.

Οταν απέπλευσε από το νησί με κατεύθυνση νοτιοανατολικά, ακινητοποιήθηκε από το Λιμενικό κοντά στο Κατάκολο, σύμφωνα με τη δικογραφία. Ενα από τα δρομολόγια παράνομης μεταφοράς μεταναστών πραγματοποιήθηκε στις 10-5-2018, με τη συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων να κατάγεται από το Ιράκ.
«Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο ακρωτήριο Κατακόλου και το ακρωτήριο Γέρακα της νήσου Ζακύνθου και συνελήφθη ο κυβερνήτης αυτού, καθόσον κατελήφθη στον ως άνω τόπο και χρόνο να μεταφέρει με αυτό τριάντα οκτώ παράνομους μετανάστες και συγκεκριμένα 35 υπηκόους Ιράκ, 2 υπηκόους Ιράν και έναν υπήκοο Συρίας…».


Πριν από τη μεταφορά τους στην Ιταλία είχαν φροντίσει και το προηγούμενο στάδιο, τη μεταφορά των μεταναστών στη χώρα μας. «Ενας από τους κατηγορούμενους της εγκληματικής οργάνωσης αναλάμβανε τη μεταφορά των μεταναστών στην Ελλάδα με σκοπό να μεταφερθούν στη συνέχεια με το σκάφος σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Ο συγκεκριμένος «ανέλαβε και εκτέλεσε την παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα των αναφερόμενων πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος καθόσον δεν ήταν εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την περαιτέρω μεταφορά τους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία», τονίζεται στη δικογραφία. Παρά την έρευνα που οδήγησε στη σύλληψή τους ωστόσο και παρά τα στοιχεία που βρέθηκαν από τις αρχές σε βάρος τους, οι δουλέμποροι παραμένουν ατιμώρητοι. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών ώστε να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του καθώς με τα σημερινά δεδομένα οι δουλέμποροι δεν υπολογίζουν τις συνέπειες του νόμου.

Αντίθετα πολλαπλασιάζονται ως Λερναία Υδρα καθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από το εμπόριο της ελπίδας είναι ιλιγγιώδη και τα καραβάνια των μεταναστών ατέλειωτα.

Από την έντυπη έκδοση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot