Νομική φόρμουλα η οποία θα επιτρέπει την απέλαση και επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων που έχουν φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω της γείτονος εξετάζεται στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ και της Κομισιόν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».
Το ενδεχόμενο αυτό «πατάει» πάνω στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» και έχει προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο των «Financial Times»: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να εξετάσουν τον χαρακτηρισμό χωρών με λειτουργικά συστήματα ασύλου στα σύνορα του μπλοκ ως "ασφαλείς τρίτες χώρες"».
Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν προβλέπεται νομικά, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να επιστρέψουν πρόσφυγες μόνο πίσω στις χώρες προέλευσής τους και όχι στις χώρες που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία. Βέβαια το πρώτο βήμα προς την αλλαγή της αρχής αυτής έχει γίνει μονομερώς από την Ουγγαρία, η οποία, παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, έχει επιστρέψει πρόσφυγες από το έδαφός της προς τη Σερβία.
Σε νευρική κρίση
Το γεγονός ότι οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να στέλνει πίσω στην Τουρκία όσους πρόσφυγες περνούν από τουρκικό έδαφος σε ελληνικό είναι γνωστό στην Αγκυρα, όμως το ενδεχόμενο και μόνο να αλλάξει αυτό έχει προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναστάτωση στην τουρκική κυβέρνηση.
Μάλιστα Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Εξάλλου, η Τουρκία έχει απορρίψει πλήρως και το σχέδιο Σάμσομ, το οποίο έχει προτείνει η Ολλανδία και το οποίο προβλέπει την επανεγκατάσταση 250.000 προσφύγων από την Τουρκία σε κράτη- μέλη της ΕΕ ως αντάλλαγμα για να μην επιτρέπει η Τουρκία το πέρασμα προς την Ελλάδα.