Από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη έτρεχαν οι πολίτες για να βρουν ΑΤΜ που λειτουργούσε και να σηκώσουν χρήματα για τις επόμενες δύσκολες μέρες.
Χθες, οι ουρές έξω από τις τράπεζες ήταν μικρότερες σε σχέση με αυτές που παρατηρήθηκαν το Σάββατο, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή οι πολίτες σταμάτησαν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, αλλά επειδή τα μετρητά είχαν εξαντληθεί σε πολλά μηχανήματα ανάληψης.
Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2.191 από τα 5.449 ΑΤΜ που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων, ωστόσο, περιλαμβάνει και αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις και καταστήματα, τα οποία ήταν κλειστά χθες και κατά συνέπεια δεν ήταν προσβάσιμα στους πολίτες.
Ακόμα και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έστησαν κάμερες δίπλα στα ΑΤΜ και ρωτούσαν τους πολίτες ποια είναι η γνώμη τους για την τροπή που πήραν τα γεγονότα.
Κάποιοι, μάλιστα, στήθηκαν στην ουρά για να τραβήξουν τα χρήματα που χρειάζονται για να περάσουν τις πιθανότατα δύσκολες επόμενες μέρες στην Αθήνα.
Αν και οι πολίτες ήταν στην πλειονότητά τους ψύχραιμοι και χωρίς διάθεση για καβγάδες, καταγράφηκαν μεμονωμένα περιστατικά πολιτικά φορτισμένων αντεγκλήσεων που άναψαν προσωρινά τα αίματα. Η τάξη, πάντως, τηρήθηκε και χάρη στις αυξημένες περιπολίες των αστυνομικών, οι οποίοι επιτηρούσαν τις περιοχές γύρω από τα ΑΤΜ για να προστατεύσουν τους πολίτες από πιθανές απόπειρες ληστείας. Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δύο νεαροί ηλικίας 29 και 30 χρόνων άρπαξαν την τσάντα 53χρονης που είχε μόλις κάνει ανάληψη 1.000 ευρώ από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Εγνατία Οδό, απέναντι από την Καμάρα της Θεσσαλονίκης.
Η γυναίκα περίμενε τη σειρά της στο ΑΤΜ και οι δύο νεαροί, ηλικίας 30 και 29 χρόνων, καθόταν λίγο παραπέρα και παρακολουθούσαν τους πελάτες. Μόλις είδαν ότι η γυναίκα έβγαλε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και όταν αυτή είχε απομακρυνθεί, της επιτέθηκαν, της άρπαξαν την τσάντα και εξαφανίστηκαν. Η 53χρονη άρχισε να φωνάζει, περαστικοί ειδοποίησαν την αστυνομία και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν και συνέλαβαν τους δράστες.
Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.
Μην επιλέγετε να πραγματοποιείτε αναλήψεις από την τράπεζα βράδυ ή σε ώρες που δεν υπάρχει κίνηση. Επίσης, επιλέξτε κεντρικά σημεία, τα οποία να έχουν κυκλοφορία την ώρα που θα επιλέξετε.
Μην εμπιστεύεστε κανέναν που δεν γνωρίζετε να σας μεταφέρει π.χ. στην τράπεζα ή οπουδήποτε αλλού.
Δεν χρειάζεται να «διαφημίζετε» αν και πόσα χρήματα έχετε πάνω σας ή στο σπίτι σας.
Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, κάτι ασύνηθες έξω και γύρω από τράπεζες ή άλλα καταστήματα, μην παραλείψετε να το αναφέρετε στις Αρχές.
Αυξημένες περιπολίες σε ΑΤΜ, τράπεζες και σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή «σαν να ήμασταν σε προεκλογική περίοδο», ενώ την ίδια στιγμή επιτηρούν διακριτικά τα σημεία που ενδεχομένως υπάρξει ένταση. Ηδη από το Αρχηγείο έχει «φύγει» η διαταγή που θέτει σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό με ανάκληση αδειών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το διήμερο από την εξαγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος έως σήμερα, ο αριθμός ληστειών του δρόμου, κλοπών και διαρρήξεων κινήθηκε σε καθημερινά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλότερα. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικοί καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.
Πηγή: Εθνος