Ζημιά 100 δισ. από το πρώτο εξάμηνο του Τσίπρα

Ιούνιος 30, 2017
jumbo-banner

Μπορούμε και χωρίς QE να βγούμε στις αγορές, επανέλαβε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδεχόμενος παράλληλα ότι παρά τη δημοσιονομική βελτίωση οι επενδύσεις συνεχίζουν να απουσιάζουν από το παζλ της ανάπτυξης.

Στη δημόσια συζήτηση που είχε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από τη βιασύνη του Μεγάρου Μαξίμου για εύκολες νίκες και άμεση έξοδο στις αγορές.

Εχοντας απέναντί του το μεγαλύτερο δανειστή της Ελλάδας, ο οποίος θα έχει λόγο στις απόπειρες δανεισμού από τις αγορές, ήταν αρκετά προσεκτικός. Μίλησε για συγκεκριμένο σχέδιο έστω και για δοκιμαστική έξοδο για δανεισμό από τις αγορές.

«Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές», είπε τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιλεγούν προσεκτικά ο χρόνος και ο τρόπος του δημόσιου δανεισμού αφού το κλίμα που μετέφερε από τις επαφές που είχε με επενδυτές στο Λονδίνο ήταν από επιφυλακτικό έως ικανοποιητικό. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να γίνει και χωρίς να είναι η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αφού, όπως είπε, το QE έχει περισσότερο συμβολική σημασία. Μάλιστα, αντέστρεψε όσα έλεγε μέχρι τώρα σημειώνοντας ότι η έξοδος στις αγορές μπορεί να βοηθήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος στο τέλος αυτού του χρόνου. Μπορεί να πείσει ξανά τους επενδυτές χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα αλλά με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Αν οι αλλαγές συνεχίσουν και ολοκληρωθούν, η Ελλάδα θα είναι το επόμενο success story μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που χρηματοδότησε ο ESM», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπολόγισε στα 100 δισ. τις απώλειες της ελληνικής οικονομίας από τη διαπραγμάτευση στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ενώ προσέθεσε ότι από το 2014 η Ελλάδα είχε αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, την οποία στη συνέχεια έχασε.

Μνημόνιο του ΔΝΤ
Πάντως, μέσα στην επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει και το μνημόνιο με το ΔΝΤ το οποίο θα έχει σταλεί στην Αθήνα και θα πρέπει να πάρει τη μορφή της επιστολής δεσμεύσεων (Letter of Intend) από την ελληνική κυβέρνηση προς το Δ.Σ. του Ταμείου.

Το κείμενο αυτό θα επιστρέψει στο ΔΝΤ ώστε να τύχει της καταρχήν έγκρισης από το Δ.Σ. του Ταμείου στις 27 Ιουλίου. Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα απέναντι στο ΔΝΤ έχει καταβληθεί προσπάθεια να είναι συμβατές με αυτές του προγράμματος με το ESM, αν όχι ταυτόσημες.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το διάστημα που θα δοθεί στους Ευρωπαίους ώστε να διευκρινίσουν τα μέτρα για το χρέος και να περάσουμε από την καταρχήν σε τελική έγκριση του προγράμματος και δυνατότητα εκταμίευσης δόσης από τα περίπου 2 δισ. δολάρια που θα εγκριθεί ως χρηματοδότηση. Πληροφορίες θέλουν αυτό το διάστημα να μην ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.

eleftherostypos.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot