Το υπουργείο Οικονομικών άδειασε τον Τσίπρα: Πρόσθετα μέτρα αντί για αντίμετρα

Σεπτέμβριος 14, 2017
Σκηνικό νέων μέτρων στήνει από τώρα για το 2018 το οικονομικό επιτελείο με τη δικαιολογία της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022.
Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική νέων μέτρων εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αποκλίσεις που παραδοσιακά εμφανίζονται σε κάθε αξιολόγηση δεν θα είναι μεγάλες. «Ακόμη όμως και αν είναι μεγάλες θα πρέπει να τις συζητήσουμε με τους θεσμούς αφού, όπως γνωρίζετε, είμαστε δεσμευμένοι στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.
Στην κατεύθυνση αυτή θα επανεξεταστούν οι φόροι και οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών αφού η μεγάλη επιβάρυνση που ήρθε με τις αλλαγές του 2016 και του 2017 οδήγησε σε φοροαποφυγή. Τούτο γίνεται φανερό από τα πρώτα στοιχεία για τις δηλώσεις του 2017 όπου φαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 20% χαμηλότερα εισοδήματα. Η ίδια πηγή τόνιζε ότι αναζητείται μια «έξυπνη» λύση που δεν θα μειώσει περαιτέρω τα έσοδα.
Αξιολόγηση
Σε ό,τι αφορά την εικόνα για την τρίτη αξιολόγηση πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι το κύριο μέρος της θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στα μέσα Οκτωβρίου. Παραδέχονταν επίσης ότι οι δύο βασικές ανησυχίες θα είναι η στάση του ΔΝΤ, το οποίο θέτει συνεχώς νέες απαιτήσεις, αλλά και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, ειδικά αν περιλαμβάνει Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθερους
Ειδικά για το ΔΝΤ και το θέμα των τραπεζών και την απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση του ενεργητικού τους (Asset Quality Review) η ίδια πηγή παραδέχθηκε το πρόβλημα καθώς επίσης ότι αν το Ταμείο επιμείνει το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί. Τόνισε πάντως ότι σε αυτό το θέμα δεν συμφωνούν ούτε η ΕΚΤ αλλά ούτε και ο ενιαίος ευρωπαϊκός Μηχανισμός (SSM), οι οποίοι θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.
Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα υπάρχει επίσης πρόβλημα καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζεται ανακατανομή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να μεταφερθεί μέρος της υψηλής ενίσχυσης που δίνεται σήμερα μόνο για τις πολύτεκνες οικογένειες και σε αυτές που έχουν ένα ή δύο παιδιά οι οποίες απολαμβάνουν συγκριτικά πολύ χαμηλά επιδόματα. Για να μην υπάρξουν λοιπόν περικοπές στις πολύτεκνες οικογένειες θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα χρήματα για κοινωνικά επιδόματα.
Μέχρι τον Ιανουάριο
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι η επιθυμία του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αξιολόγηση, αν δεν τελειώσει τον Δεκέμβριο όπως θέλουν οι επίσημες κυβερνητικές εξαγγελίες, να έχει τελειώσει μέσα στον Ιανουάριο. «Πρέπει να τελειώσουμε οπωσδήποτε πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις που θα γίνουν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο ώστε να μην είμαστε τότε μέρος του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Το… πρόβλημα συνίσταται σε δύο βασικά θέματα μετά τη χρονική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος: τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και το καθεστώς στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική οικονομία μετά την τελική αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η ίδια πηγή άφησε ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα καθώς το Δ.Σ. του Ταμείου θα κάνει μια εσωτερική αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος τον Ιανουάριο. Εκεί θα κριθεί αν η προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζει να υφίσταται ή αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στο Eurogroup θα παραπέμψουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στις καλένδες…
Το ίδιο καίρια θα είναι η συζήτηση με τους Ευρωπαίους δανειστές για το καθεστώς μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος. Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε αισιόδοξο ότι, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου κ. Πιέρ Μοσκοβισί για αυστηρή εποπτεία επί δεκαετίες, μια καθαρή έξοδος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι μεταξύ μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής απλής (PCCL) ή ενισχυμένης (ECCL) και της καθαρής εξόδου χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις υπάρχουν πολλές ενδιάμεσες καταστάσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι οι Ευρωπαίοι δείχνουν να προκρίνουν την «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα καθώς έχουν ήδη προγραμματίσει να δημιουργήσουν για την Ελλάδα ένα απόθεμα ρευστότητας 9 δισ. μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την έξοδο από τις αγορές ή ίδια πηγή τόνισε ότι σχεδιάζονται και νέες εκδόσεις τους επόμενους έξι-επτά μήνες μαζί με κάποιες διαχειριστικές πράξεις σε ομόλογα με στόχο τη συγκράτηση ή τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Κοινωνικό μέρισμα
Αισιοδοξία φαίνεται ότι επικρατεί επίσης και για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 1,8% του ΑΕΠ για το 2017. Η ίδια πηγή έδειξε να μην ανησυχεί για την αναιμική ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου του χρόνου. «Το τρίτο τρίμηνο του χρόνου θα είναι σούπερ», τόνιζε χθες αρμόδια πηγή, παραδεχόμενη όμως ότι το τρίτο τρίμηνο του χρόνου θα υπάρχει κάμψη όπως και κάθε χρόνο.
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα που προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για το 2017 αν έχουμε ξανά υπερπλεόνασμα, η ίδια πηγή τόνισε ότι η εκτίμηση για το ύψος του θα γίνει τον Νοέμβριο. Με βάση το ύψος του πλεονάσματος το ποσό με βάση τη συμφωνία που έγινε από τον Δεκέμβριο του 2016 με τους θεσμούς θα μοιραστεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, αναπτυξιακές δράσεις και ενίσχυση του κονδυλίου για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Τόνισε επίσης ότι στη συζήτηση για την τρίτη αξιολόγηση θα μπει και το θέμα της δέσμευσης για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 1ης/1/2018 μετά την αναβολή για ένα χρόνο της εφαρμογής του μέτρου που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς στο τέλος του 2016. Διευκρίνισε πάντως ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ αφού τα νησιά αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του προσφυγικού.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες ούτως ή άλλως δεν μπορούσε να γίνει στο EWG αφού δεν υπήρχαν στατιστικά για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τοποθέτησε, δε, την εκταμίευσή της κοντά στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η ελληνική πλευρά θα έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία.
Τέλος, διέψευσε ότι οι θεσμοί έχουν θέσει ως θέμα την ανάκληση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα εφόδια και τα αναλώσιμα της γεωργίας.
eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot