Πολιτική Προστασία: Η "Ελπίδα" φέρνει… War Room - Αυτό είναι το νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών

Ιανουάριος 30, 2022

Η "Ελπίδα" φέρνει… War Room (Δωμάτιο Πολέμου)! Είναι το πρώτο από τα συνολικά τέσσερα στάδια, των ριζικών αλλαγών και του νέου μοντέλου διαχείρισης κρίσεων, στον τομέα συντονισμού και ενεργειών Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προλαμβάνονται αρχικά συνέπειες… χιονοκαταιγίδας, σαν αυτή που εγκλώβισε χιλιάδες οδηγούς και κατοίκους πολλών περιοχών της Αττικής, και να επιλύονται τα προβλήματα που ανακύπτουν συντονισμένα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το επόμενο στάδιο είναι το Scientific Support (Επιστημονική Υποστήριξη), τρίτο είναι το Operation Land (Πεδίο Επιχειρήσεων) και τελευταίο το Horizontal Ιnterface (Οριζόντια Διασύνδεση).

Το μοντέλο Επιστημονικής Υποστήριξης
Τα σημαντικότερα από αυτά τα στάδια είναι αυτά της Επιστημονικής Υποστήριξης, που σε συνδυασμό με τα Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems), θα μπορούν να προβλέπουν τον όγκο χιονιού, τα ακριβή χρονικά διαστήματα που θα πέφτει και τις τοποθεσίες με… συντεταγμένες.

 

Πολιτική Προστασία: Η "Ελπίδα" φέρνει… War Room - Αυτό είναι το νέο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών
Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο, θα "συνορεύουν" αίθουσες που θα περιλαμβάνουν το WAR ROOM (Δωμάτιο Πολέμου), τον χώρο συγκέντρωσης των πολιτικών προϊσταμένων συναρμόδιων υπουργείων, που πρέπει να διαχειριστούν καταστάσεις οι οποίες ανακύπτουν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Θα λαμβάνουν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα την κήρυξη αργίας σε δημόσιο τομέα και ιδιωτικό τομέα, την επίταξη ιδιωτικών μηχανημάτων έργου, το κλείσιμο οδικών δικτύων κ.ά.


Σε έναν δεύτερο χώρο θα βρίσκεται το το Scientific Support (Επιστημονική Υποστήριξη), όπου θα συγκεντρώνονται αρμόδιες επιτροπές επιστημόνων, ειδικοί σε μετεωρολογικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις.

Εξοπλισμός για έγκαιρη πρόβλεψη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Απαραίτητη προϋπόθεση η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς ο "Μπάλος" και κυρίως η "Ελπίδα" ανέδειξαν την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

Περίμεναν την "Ελπίδα" στις 12 το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας και αυτή είχε έρθει από τα ξημερώματα, κάτι που προκάλεσε καθυστερήσεις στις αποφάσεις κήρυξης αργίας ή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στις διακοπές κυκλοφορίας σε μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Σε σχεδόν έναν χρόνο, αν και γίνονται προσπάθειες για επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναμένεται η προμήθεια των Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning Systems), τα οποία μπορούν να προλάβουν νέες φυσικές καταστροφές με προβλέψεις καιρού σε παρόντα χρόνο (now casting weather).

Με drone, ραντάρ με λογισμικό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, συλλογή δορυφορικών δεδομένων, ανιχνευτές και μετρητές σε ρέματα και λεκάνες απορροής, σε σημεία πιθανής συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων χιονιού, θα "προβλέπει" τα επικίνδυνα φαινόμενα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, που μέσα στην επόμενη πενταετία θα ενισχύσει τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό πρόληψης. Όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται, θα καταλήγουν στο νέο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, το οποίο θα εποπτεύει και θα καθοδηγεί τις απαιτούμενες ενέργειες.

Εναέρια απεικόνιση των ρεμάτων που χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά συστήματα μέτρησης της στάθμης του νερού σε λεκάνες απορροής, ραντάρ-"μετεωρολογικοί σταθμοί" σε περιοχές κλειδιά για τον εντοπισμό των σημείων όπου θα εκδηλωθούν έντονες χιονοπτώσεις με αναλυτικές αναφορές του όγκου του χιονιού που θα συσσωρευτεί, το ακριβές χρονικό διάστημα και τα σημεία εκδήλωσης.

Τα παραπάνω ολοκληρωμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, χρησιμοποιούνται ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για την πρόβλεψη επικίνδυνων φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται σταδιακά να ενταχθούν στη "φαρέτρα" της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτός από τον υλικοτεχνικό σχεδιασμό, στον τομέα της πρόληψης, θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος και στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων στις "κόκκινες" περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από έντονα φυσικά φαινόμενα.

Operation Land (Πεδίο Επιχειρήσεων)
Το τρίτο στάδιο είναι το Operation Land (Πεδίο Επιχειρήσεων), σε άλλον χώρο όπου θα συντονίζονται Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Ελληνικός Στρατός, Πολιτική Προστασία, ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΔΑΠ και άλλες υπηρεσίες που θα ενεργούν στο πεδίο εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων, για απεγκλωβισμό πολιτών, για διακοπές κυκλοφορίας, βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες και άλλες απαιτούμενες ενέργειες.


Από τη "Μήδεια" δεν αντλήθηκαν διδάγματα για να διορθωθούν στην περίπτωση της "Ελπίδας", καθώς επαναλήφθηκαν αστοχίες, όπως αυτή της διακοπής ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Κακοκαιρία
Το τελευταίο και σημαντικό στάδιο είναι το Horizontal Ιnterface (Οριζόντια Διασύνδεση), των τοπικών φορέων περιοχών όπου αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή τις περιφέρειες, δήμους και κοινότητες, όπου κατά τη διάρκεια της "Ελπίδας" απέτυχαν παταγωδώς.

Μεγάλοι οδικοί άξονες και πολίτες δεκάδων περιοχών της Αττικής παρέμεναν αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα ακόμη και τέσσερις ημέρες μετά την επέλαση της "Ελπίδας". Στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο θα βρίσκονται σύνδεσμοι περιφερειών και δήμων που αναμένεται να πληγούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμυρικά ή χιονοπτώσεων, προκειμένου να δρουν με ταχύτητα λαμβάνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις, χωρίς να υπάρχει η επαναλαμβανόμενη μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στους συναρμόδιους φορείς, μετά από δυσάρεστες εξελίξεις.

Η Πολιτική Προστασία είναι μία "αλυσίδα" φορέων που πρέπει να είναι αδιάρρηκτη, ωστόσο με την παρούσα μορφή φαίνεται πως έχει πολλούς αδύναμους κρίκους, κυρίως στο επίπεδο των Περιφερειών και Δήμων. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν εμφατικά, πως δεν μπορεί η πολιτική προστασία να στηρίζεται σε εκλεγμένους που αλλάζουν τακτικά, δεν είναι δραστήριοι ή συνεργάσιμοι να λειτουργήσουν δυναμικά για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων στις περιοχές τους.


Στις συσκέψεις που γίνονταν πριν την "Ελπίδα", όλοι οι φορείς, περιφέρειες, δήμοι και εταιρείες έδιναν διαβεβαιώσεις μιας ψευδούς-εικονικής ετοιμότητας, η οποία αποκαλύφθηκε από τα δυσάρεστα αποτελέσματά της. Η έπαρση "ανύπαρκτων" δυνατοτήτων και η υποτίμηση του φαινομένου ανέδειξε ολιγωρία και αναποτελεσματικότητα, καθώς κρατικός μηχανισμός, αυτοδιοίκηση και ιδιωτικές εταιρείες θάφτηκαν στο χιόνι…

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/politiki-prostasia-i-elpida-fernei-war-room---neo-montelo-diaxeirisis-kriseon-kai-fusikon-katastrofon/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot