Με τον «αέρα» της συνάντησης και της εποικοδομητικής συζήτησης με τον Άντονι Μπλίνκεν, που φέρεται να επιβεβαιώνει τόσο την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όσο και τον περιφερειακό ρόλο που αναζητά να διαδραματίσει η χώρα μας ολοένα και πιο ενεργά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για ένα μπαράζ ταξιδιών στο εξωτερικό και διεθνών επαφών.
Μπαράζ ταξιδιών και διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε μία εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και στις 24 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διοργανώσει με την J.P. Morgan επενδυτικό roadshow, ενώ αμέσως μετά θα βρεθεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την ομογένεια – και όχι μόνο.
Την 1η Φεβρουαρίου συνέρχεται εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με κυρίως αντικείμενο συζήτησης το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ενώ στις 16 Φεβρουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει και θα μιλήσει στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο.
Ενδιάμεσα δε πιθανότατα θα ηγηθεί κυβερνητικής και ταυτόχρονα επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδία, όπου η Ελλάδα αναζητά ευκαιρίες εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών και δυνατότητες προσέλκυσης επενδύσεων.
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ταξιδέψει σε Αίγυπτο (αυτή την Τετάρτη), Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, για συζητήσεις και διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την ανησυχία για ενδεχόμενη γενικευμένη κρίση στην περιοχή να είναι αυξημένη.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη - Μπλίνκεν
Η συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά άνοιξε τον δρόμο όχι μόνο για την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, αλλά και για τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που ενδεχομένως θα κινηθεί και πέραν των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ως «εξαιρετικά σημαντική» χαρακτήρισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, την τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που έκανε λόγο για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
«Είναι κάτι το οποίο δεν λέγεται εύκολα και δεν λέγεται βεβαίως όπως καταλαβαίνουμε "ελαφρά τη καρδία". Λέγεται επειδή η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτήσει αυτόν τον ρόλο, έχει παίξει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Είναι πυλώνας σταθερότητας κι αυτό οφείλεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές απαντώντας σε ερώτηση για τα F-35 μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι «η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».
Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, οι κ. Μητσοτάκης και Μπλίνκεν υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης και την κοινή δέσμευση ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ για δημοκρατία, ειρήνη και ευημερία. Συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξής της προς την Ουκρανία, της παροχής σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα μέσω της συμμετοχής της στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.