Αντωνιάδου Αθηνά-Χαμηλά στην προεκλογική ατζέντα τα ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος (?)

Ιούνιος 14, 2019

Αναμφισβήτητα η νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές ήταν μια καθαρή νίκη που δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα για τις επικείμενες Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι συζητήσεις που γίνονται από τώρα για το αυριανό της κυβερνητικό σχήμα.

Και ενώ η «συνταγή» επιτυχίας (σε επικοινωνιακό επίπεδο) των Ευρωεκλογών έδωσε στη ΝΔ το επιθυμητό αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως εάν δεν ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών -σχεδόν από όλες τις πλευρές- τα πραγματικά διακυβεύματα της αυριανής Ευρώπης και των εκπροσώπων της, φτάσαμε μόλις 3 εβδομάδες πριν τις Εθνικές εκλογές του Ιουλίου και όλα δείχνουν πως η προεκλογική της ατζέντα διαμορφώνεται εκ νέου.

Η χώρα μας διανύει μια άκρως κρίσιμη περίοδο αναφορικά με την διαχείριση Εθνικών ζητημάτων - άμυνας και γεωστρατηγικών ισορροπιών (βλέπε συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν και αναταραχές στην Αλβανία) και ενώ οι κινήσεις στη σκακιέρα δείχνουν να εξελίσσεται ένα πιθανό «Proxy War*» Ρωσίας - ΗΠΑ, συνεχίζουν οι εν λόγω ειδήσεις είτε να μεταδίδονται ως δευτερευούσης σημασίας, είτε να μην χωρούν στο τραπέζι των προεκλογικών συζητήσεων που γίνονται καθημερινά στα πάνελ.

Την ίδια στιγμή μια υπερδύναμη (ΗΠΑ) σε κάθε ευκαιρία εξαίρει τη στήριξή της στην Ελλάδα και στέλνει αυστηρά τελεσίγραφα στην Τουρκία, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινούνται το Ισραήλ αλλά και η Αίγυπτος που έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους (σσ στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ-Αιγύπτου-Ισραήλ που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια από το ΥΠ.ΕΘ.Α). Στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις, που διεκδικούν τα ηνία της χώρας, αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως αν προτίθενται να διατηρήσουν το εν λόγω καλό επίπεδο συνεργασίας που χτίσθηκε τα τελευταία δύσκολα κιόλας χρόνια και αν μη τι άλλο αποπνέει αίσθημα ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη.

Συμφωνία των Πρεσπών

Έτοιμος να διαπραγματευτεί εκ νέου την “επιβλαβή για την Β. Μακεδονία” Συμφωνία των Πρεσπών δηλώνει ο Χρίστιαν Μιτσοτσκι του VMRO, αν εκλεγεί στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιας και τα δύο κόμματα ανήκουν στο ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ όπως -μεταξύ άλλων- αναφέρει «Εάν μας πετάξουν το γάντι θα δεχθούμε", καθώς ήδη η συμφωνία παρουσιάζει επιπλοκές κατά την εφαρμογή της.

Έτσι λοιπόν με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση της ΝΔ στην πρόσκληση του VMRO για αλλαγή του ονόματος και της Συμφωνίας καθώς και στις προτάσεις του Μιτσοτσκι, ενώ η καθυστέρηση έστω και σχολιασμού των επικείμενων δηλώσεων φέρεται να επιβεβαιώνει την αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας.
Ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας (Α.Σ.Σ.)

Κατά το προηγούμενο διάστημα, οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών μονοπώλησαν το ενδιαφέρον χωρίς ωστόσο να αναδειχτούν κάποιες ουσιώδεις λεπτομέρειες, όπως τα οριζόμενα των άρθρων 12§2-3 της Διεθνούς συμφωνίας των Πρεσπών (ν.4588/2019), τα οποία υπό συνθήκες μοιάζουν ως μελλοντικό εφιαλτικό σενάριο που θα πρέπει όμως να απαντηθεί Σήμερα από τους «διεκδικητές» της αυριανής διακυβέρνησης του τόπου.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο αναφέρει πως «…τα Μέρη θα θεσπίσουν Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) των Κυβερνήσεών τους, με από κοινού επικεφαλείς τους Πρωθυπουργούς τους. Το ΑΣΣ θα συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και θα είναι το αρμόδιο όργανο για τη σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας και του απορρέοντος εξ αυτής Σχεδίου Δράσης…».

Έτσι λοιπόν, ενώ προ 2 μηνών ορίστηκε η Συμμετοχή της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών, κας Σίας Αναγνωστοπούλου, για το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια, 02.04.2019) -βλέπε εδώ: https://www.mfa.gr/missionsabroad/north-macedonia/news/summetokhe-anaplerotrias-upourgou-exoterikon-sias-anagnostopoulou-sto-1o-anotato-sumboulio-sunergasias-elladas-boreias-makedonias-skopia-02042019.html,- αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον να ακουστεί (?) στις προεκλογικές συζητήσεις/δεσμεύσεις εάν το κυβερνητικό σχήμα της 7ης Ιουλίου, ιδίως αν αυτό απαρτίζεται από κόμμα/ κόμματα που έχει/ έχουν εκφράσει τη διαφωνία του/τους με τη συμφωνία, –μεταξύ άλλων- θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Α.Σ.Σ.

* Proxy War: διαμεσολαβητικός πόλεμος ή πόλεμος δι' αντιπροσώπων, η σύγκρουση μεταξύ δύο εθνών, χωρίς άμεση εμπλοκή των εμπλεκομένων. Χρησιμοποιείται επίσης για τον πόλεμο που υποκινείται από μεγάλη δύναμη χωρίς να εμπλακεί η ίδια.
Αντωνιάδου Αθηνά
Κοινωνιολόγος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot