Tην ερχόμενη Παρασκευή αναμένονται οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας, ενώ στις 14 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μετά και από το κλείσιμο του Nord Stream 1.
Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη ενόψει του δύσκολου χειμώνα που καταφθάνει, με τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται πλέον πολύ πιο ρεαλιστικά σενάρια για να ρίξουν την τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα που δεν σταματούν οι εκκλήσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε εθελοντική βάση - προκειμένου να αποφευχθούν οι καταναγκαστικές διακοπές.
Στο πλαίσιο αυτό κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας πρόκειται να εξαγγείλουν το πρωί της Τετάρτης οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών, Κώστας Σκρέκας και Μάκης Βορίδης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έμφαση θα δοθεί στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείονται σχετικές ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποίηθηκε σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ενέργειας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου.
Συζητήθηκε η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς και τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα.
Τι θα κρίνει το πακέτο στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα, ωστόσο, στη ΔΕΘ - όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα όποια μέτρα ανακούφισης των πολιτών για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Το πακέτο στήριξης πρόκειται να είναι σε άμεση συνάρτηση με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και με τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία θα κριθούν και από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη που θα γίνουν την Τετάρτη.
Για φέτος, προτεραιότητα παραμένει η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και η καταβολή αυξημένου επιδόματος θέρμανσης, καθώς και η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Αβέβαιο είναι το αν θα επιδοτηθούν εκ νέου τα καύσιμα ή το φυσικό αέριο.