Ενα στα 1.880 αυτοκίνητα που κινούνται στην Αττική και ένα στα 40.000 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα τα καίνε οι ιδιοκτήτες τους ή παίρνουν φωτιά εν κινήσει!
Αιτίες η κακή συντήρηση, τα ελλιπή σέρβις, τα «αυτοσχέδια» συνεργεία, τα οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, προκαλώντας ραγδαία αύξηση των πυρκαγιών οχημάτων την ώρα που κινούνται. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτόβουλων εμπρησμών για την είσπραξη αποζημιώσεων και ασφαλίστρων.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, τα τελευταία 5,5 χρόνια έχουν παραδοθεί στις φλόγες 6.443 οχήματα, τα περισσότερα από αμέλεια, λιγότερα από πρόθεση, με αυξητικές τάσεις και οι δύο κατηγορίες. Το 2012 καταγράφηκαν 1.113 πυρκαγιές (750 από αμέλεια και 363 από πρόθεση), 1.174 το 2013 (836 αμέλεια, 338 πρόθεση), το 2014 σημειώθηκαν 970 (736 αμέλεια, 234 πρόθεση) και 1.018 το 2015 (812 αμέλεια, 206 πρόθεση).
Τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκαν 1.138 πυρκαγιές οχημάτων, εκ των οποίων οι 920 από αμέλεια και οι 218 από πρόθεση, με το 2016 να αναδεικνύεται σε «πρωταθλήτρια» χρονιά, χωρίς να υπολογίζεται όμως αυτή που διανύουμε, καθώς μέχρι τις 31 Αυγούστου είχαν σημειωθεί 1.030 πυρκαγιές οχημάτων, από τις οποίες οι 648 οφείλονται σε αμέλεια και οι 382 σε πρόθεση.
Ο μηχανικός αυτοκινήτων, Κώστας Μιχαλόπουλος, αναφορικά με τις πυρκαγιές που οφείλονται σε αμέλεια, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Παραμελούν πάρα πολλά πράγματα. Το πιο βασικό είναι τα λάστιχα του αυτοκινήτου, κάποιες διαρροές με λάδια. Το σέρβις το έχουν σε τρίτη μοίρα, πλέον. Αν δεν μείνει το αυτοκίνητο, να έρθει με οδική βοήθεια, δεν το συντηρούν».
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι πυρκαγιές προέρχονται από νοθευμένη βενζίνη που καταστρέφει τον καταλύτη, αλλά και την εγκατάσταση καλωδίων και ηλεκτρονικών από μη εξειδικευμένο συνεργείο. Το «μπέρδεμα» των καλωδίων που προκαλεί βραχυκύκλωμα και φωτιά αρκετές φορές γίνεται και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες προκειμένου να αποφύγουν τη δαπάνη επισκευής. Σημειώνεται ότι περίπου δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων αγνοούν τον τεχνικό έλεγχο και δεν έχουν περάσει από αυτόν.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, σχετικά με τους τεχνικούς ελέγχους, δηλώνει: «Κατά κανόνα και συμπερασματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τα αυτοκίνητα τα οποία προσέρχονται στο ΚΤΕΟ είναι περίπου 10ετίας, άρα νεότερης τεχνολογίας και τα λιγότερο κουρασμένα. Αυτοί που αποφεύγουν το ΚΤΕΟ είναι αυτοί που έχουν και τις βλάβες».
Εκτός από την αμέλεια, οι ειδικοί βλέπουν και δόλο πίσω από πολλές περιπτώσεις, καθώς ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να κάψουν το όχημά τους για να εισπράξουν την ασφάλεια. «Αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού δύσκολα μπορούν να πουληθούν και ενώ είναι ήδη ασφαλισμένα, οι ιδιοκτήτες τους τα καίνε για να εισπράξουν τα ασφάλιστρα», υποστηρίζει ο πραγματογνώμονας τροχαίων ατυχημάτων, Παναγιώτης Μαδιάς.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, το ένα τρίτο των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε αυτοκίνητα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο του ’17 αφορούν εμπρησμούς με στόχο την είσπραξη της αποζημίωσης.