Νίκος Μυλωνάς: Προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας στον δήμο μας..

Αύγουστος 28, 2014
Η συμμετοχή των πολιτών μόνο στην ανοικτή δημοκρατική λειτουργία μπορεί να στηριχτεί.

Α. Υπάρχει πολύ κακή παράδοση στον Δήμο της Κω στα θέματα δημοκρατίας που έχουν σχέση με την διαφάνεια, την συμμετοχή και τον έλεγχο της δημοτικής αρχής εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών.

1. Για να πάρουμε φωτοαντίγραφα για δημοτικές υποθέσεις, πράγμα αυτονόητο, αφού το προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία αλλά ακόμη και αφού προκαλέσαμε  υπουργική απόφαση ως δημοτικός σύμβουλος αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε σε εισαγγελικές συνδρομές!!!

2. Βεβαίωση της πολεοδομίας Κω με όρους δόμησης οικοπέδου για συγκεκριμένη επένδυση (αποκλειστικής υπηρεσιακής αρμοδιότητας της πολεοδομίας) δίνεται με καθυστέρηση ενός χρόνου αφού η υπηρεσία υποχρεώθηκε να γράψει  την (διατεταγμένη) αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στην επενδυτική πρόταση. Λες και το δημοτικό συμβούλιο ελέγχει την κειμένη πολεοδομική νομοθεσία, παρεμβαίνει διορθωτικά και την επιβάλλει στην πολεοδομική υπηρεσία!!!
Οι περιφερειακές διοικητικές και πολιτικές αρχές ενώ προφορικά σχολίαζαν αρνητικά το απαράδεκτο της υπόθεσης, αρνήθηκαν την έγγραφη απάντηση ενώ ο συνήγορος του πολίτη μετά παρέλευση ενός έτους είπε ότι ασκεί πιέσεις για να ικανοποιηθεί …το αίτημα μας!!!

3. Δεν ξεχνάμε ότι στις επιχειρήσεις του Δήμου υπάρχουν ειδικές επιτροπές που εξετάζουν τα αιτήματα μείωσης ή διαγραφής χρεών των χρεοφειλετών τους, οι οποίες δεν απολογούνται στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης και δεν δημοσιεύουν τις χαριστικές αποφάσεις τους!!!

5. Δεν ξεχνάμε ότι στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών οργανισμών και επιχειρήσεων όλα τα λαϊκά μελή τους προέρχονταν από την δημοτική αρχή και την αξιωματική αντιπολίτευση! Για τις ''μικρές'' παρατάξεις υπήρχαν μόνο θέσεις για δημοτικούς συμβούλους με αποτέλεσμα  ο μοναχικός σύμβουλος της Συμπαράταξης Ελπίδας να μετέχει σε 3 Δ.Σ. και σε όλα να βλέπει να απέχουν συστηματικά σχεδόν όλα τα λαϊκά μελή των 2 μεγάλων παρατάξεων!  Τι να σου θυμηθω…όπως λέμε!

Β. Η νέα δημοτική αρχή σε σχέση με την δύσκολη περίοδο των περιορισμένων δυνατοτήτων που ζούμε έχει ανάγκη την ενότητα και την δραστηριοποίηση της κοινωνίας. Η κοινωνική συμμετοχή όμως μόνο πάνω στην αρχή της ισοπολιτείας και της δημοκρατικής διαδικασίας μπορεί να επιτευχτεί. Αν χάσει το παιγνίδι της δημοκρατικής και ανοικτής λειτουργίας από τα πρώτα βήματα της, η κοινωνική διάθεση για συλλογική δράση γύρω από τις δημοτικές πρωτοβουλίες υπάρχει σήμερα θα εξαφανιστεί και σύντομα η κοινωνική ελπίδα θα οδηγηθεί στην πικρία της διάψευσης, στην αποσυσπείρωση, στην ατομικιστική ωφελιμιστική συμπεριφορά και στην αποχή. Δηλαδή σε μία από τα ίδια!

Γ.     Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εφαρμόσει το αυτονόητο: να ανοίξει τον Δήμο! Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον! Να εφαρμόσει τον νομό και να επιβάλει πρακτική δημοσιοποίησης όλων των αποφάσεων των δημοτικών οργάνων. Η επιλεκτική πληροφόρηση ως μέσο άσκησης πολιτικής επηρεασμού των δημοτών στις σημερινές συνθήκες δεν αποδίδει πολιτικά.

Δ.   Η άκρως προβληματική η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχει λογική αιτιολόγηση και η νέα αρχή πρέπει και εδώ να εφαρμόσει το αυτονόητο: να θεσπίσει τον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου εσωτερικών βελτιώνοντας τον στα σημεία που η πρακτική μας έχει δείξει τα δικά μας τοπικά λάθη.  Σε 2 συνεχείς δημοτικές περιόδους εκ μέρους της Συμπαράταξης Ελπίδας καταθέσαμε προτάσεις χωρίς αποτέλεσμα γιατί επικρατούσε η σκοπιμότητα και όχι η λογική.

1.Καθορισμός συγκεκριμένης σταθερής ημέρας κάθε μήνα (πχ πρώτη Κυριακή του μήνα) για την σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου. Μέγιστη διάρκεια κάθε σύγκλισης τις 5 ώρες. Το ίδιο για όλα τα ΔΣ των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών!

2.Επέκταση  του δικαιώματος εισαγωγής ενός θέματος στο δημοτικό συμβούλιο από ομάδα δημοτών μετά από ενυπόγραφο αίτημα πάνω 1/100 των ψηφισάντων στις τελευταίες εκλογές.

3.Προδιαβούλευση μέσω παραταξιακής επιτροπής (ένας εκπρόσωπος κάθε παράταξης) που συνέρχεται προ της σύγκλισης του δημοτικού συμβουλίου .

4.Τερματισμός της απαράδεκτης κατάστασης του  απεριορίστου χρόνου των παρεμβάσεων του Δημάρχου που πρέπει να είναι κινείται στα ίδια πλαίσια με τους επικεφαλής των παρατάξεων.

5.Σε κάθε θέμα μια εισήγηση από την δημοτική αρχή και ένας αγορητής από κάθε παράταξη.

6.Η συνεδρίαση διακόπτεται μόλις διαπιστωθεί απουσία της απόλυτης πλειοψηφίας.

Ε. Στα πλαίσια του εκδημοκρατισμού χρειαζόμαστε αλλαγή διαρρύθμισης της αίθουσας του ΔΣ ή αλλαγή χώρου αφού με την συγκεκριμένη διαρρύθμιση του οβάλ τραπεζιού δεν χωρανε οι υποχρεωτικά παρόντες πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων και φυσικά ούτε λόγος για λαϊκούς παρατηρητές, δημοσιογράφους ή φιλοξενία μαθητών ή άλλων προσκεκλημένων κοινωνικών ομάδων!Εξ άλλου το οβάλ συνδέεται με το ‘’κακό’’ παρελθόν και παραπέμπει μάλλον σε συζήτηση τραπεζιού παρά σε πολιτικό διάλογο  μεταξύ διακριτών πολιτικών δυνάμεων.

Νίκος Μυλωνάς (δημ. σύμβουλος)

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot