Αντιμέτωπος με την ελληνική πραγματικότητα θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που επέστρεψε αργά χθες το βράδυ από το Βατικανό, μετά την συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο Α.
Και μπορεί στο Βατικανό να βρήκε ευήκοα ώτα, όταν εξηγώντας στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο την κατάσταση στην Ελλάδα, μιλώντας για τη σωτηρία των τραπεζών και τις άδικες πολιτικές λιτότητας εις βάρος των πολιτών, με τον Πάπα να μιλά για μία διαφορετική γλώσσα των νέων πολιτικών που ηχεί ως «μελωδία ελπίδας», στην Ελλάδα όμως ακόμα απασχολούν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού περί bank run σε περίπτωση που γίνει ποτέ κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Κουμουνδούρου, είναι αποφασισμένοι να εντείνουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική, στον δρόμο προς τις κάλπες, που εκτιμούν ότι δεν θα είναι μακρύς. Στο εξής, τέτοιου είδους σχόλια, όπως αυτό του πρωθυπουργού, δεν θα μένουν αναπάντητα, όπως δεν έμεινε και εκείνο, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαρρέει ότι μιλώντας σε συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για πανικό του πρωθυπουργού που τον οδηγεί σε ανεύθυνη και ακατάσχετη κινδυνολογία. «Ο ρόλος του πρωθυπουργού απαιτεί αίσθηση ευθύνης και όχι ανεύθυνες παρεμβάσεις στο καφενείο της Βουλής», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, είναι αποφασισμένοι να «μην αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω» στο εξής. Χαρακτηριστική είναι η αναλυτική απάντηση του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στη «δήθεν» κοστολόγηση –όπως την ονομάζουν- από το υπουργείο Οικονομικών, των όσων εξαγγέλθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Σε αυτή, γίνεται λόγος για «τεκμήριο της κομματικής λογικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το κράτος λάφυρο της εκάστοτε κυβέρνησης», καταγγέλλοντας ότι επιβάλλουν σε μία δημόσια υπηρεσία να λειτουργεί σαν «παράρτημα κομμάτων». (Δείτε εδώ ολόκληρη την απάντηση της Κουμουνδούρου).
Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θα μείνουν στις αντιπαραθέσεις. Στόχος τους είναι να λειτουργούν ως η «επόμενη κυβέρνηση» για αυτό και θα αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από την επανακατάθεση σήμερα των δύο τροπολογιών του κόμματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και το δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, κάτι που αποτέλεσε άλλωστε δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του από τη ΔΕΘ.
Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα, αναμένεται να εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και στα 13 «περιφερειακά συνέδρια» που θα διοργανώσει η Κουμουνδούρου. Το πιθανότερο σενάριο δε, είναι να συνεδριάσει για το θέμα και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Την ίδια ώρα, πλησιάζοντας προς την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του και για την κυβέρνηση που σχεδιάζει να συγκροτήσει και για τη σύνθεση της οποίας έχει ήδη προϊδεάσει με εκπλήξεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε –και μέσα στο κόμμα του- όσοι έχουν θορυβηθεί από τη δήλωσή του αυτή στη ΔΕΘ, με την «απαίτηση» να «δείξει» ακόμα και συγκεκριμένα πρόσωπα προς υπουργοποίηση να αναμένεται να ενταθεί.
Επιπλέον, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη το «άνοιγμα» που επιχειρεί σε κόμματα και κινήσεις με στόχο την συγκρότηση της ευρείας, δημοκρατικής συμμαχίας για την οποία μιλά. Κάτι τέτοιο, απαιτεί και την εξειδίκευση του σχεδιασμού του κόμματος επί των συμμαχιών που επιθυμεί τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις κάλπες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και επιφορτιστεί με την ευθύνη να σχηματίσει κυβέρνηση.
real.gr