Εγκλωβισμένοι οι μετανάστες στην Ελλάδα μέχρι το 2018;

Φεβρουάριος 15, 2016

Οι μάσκες έπεσαν. Η αλήθεια για τα ανταλλάγματα της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και του ενδεχόμενου «κουρέματος» του χρέους αποκαλύπτεται επτά μήνες αργότερα.

Οπως παρουσιάζουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. την τελευταία ημέρα του 2015 αποφάσισε την παράταση της λειτουργίας των υφιστάμενων κέντρων υποδοχής μεταναστών μέχρι το 2018, πλέον της δημιουργίας των επτά νέων hotspots, γεγονός που μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και τούτο σχεδόν παράλληλα με την εκπνοή της νέας δανειακής σύμβασης των 90 δισ. ευρώ που είχε υπογράψει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στα «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, πιθανολογεί ότι έως τα τέλη του μήνα οι Σκοπιανοί θα έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα. Αρα, θα εγκλωβιστούν εδώ όχι μόνον όσοι μετανάστες βρίσκονται ήδη στην επικράτεια της χώρας μας, αλλά και εκείνοι που εισέρχονται κατά χιλιάδες καθημερινά.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Στα μουλωχτά, λοιπόν, η κυβέρνηση, εν μέσω της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε στις 31/12/2015 (ΦΕΚ 2952) την παράταση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής για τρία χρόνια, συγκεκριμένα έως τις 31/12/2018. Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένους χώρους, που ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμονές των εκλογών του Ιανουαρίου 2015, με χρονικό ορίζοντα διάρκειας μόλις έξι μήνες (λήξη 30/6/2015), «έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασης ή απομάκρυνσης» των παράνομων μεταναστών. Βρίσκονται, δε, στην Αμυγδαλέζα Αττικής, στα κεντρικά της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Αθήνα, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, στην Κόρινθο, στην Ξάνθη, στη Λέσβο και στο Παρανέστι Δράμας.

Κι ενώ με την πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου 2015 (Αρ. ΦΕΚ 1128), το κόστος διαβίωσης και συντήρησης των αλλοδαπών ανερχόταν σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη ΚΥΑ η δαπάνη εκτοξεύεται στα 48,76 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,09 εκατ. ευρώ αφορούν «υπηρεσίες διερμηνείας, νομικής βοήθειας, κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης». Οπως προκύπτει από την αναλυτική περιγραφή των εξόδων, οι σταθμοί μετατρέπονται σε σημεία διαμονής αλλοδαπών, πέραν των νέων που θα παραδοθούν τις προσεχείς ημέρες στην περιοχή του Πειραιά, στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Λέρο, ενδεχομένως την Κω και τον Νομό Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονται πιστώσεις 7 εκατ. ευρώ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και 13,13 εκατ. ευρώ για σίτιση.

Κι επειδή λεφτά… δεν υπάρχουν, η Ε.Ε. έκανε τα στραβά μάτια και έτσι το μεγαλύτερο μέρος για τη χρηματοδότηση των κέντρων (35,09 εκατ. ευρώ) θα προέλθει από κονδύλι του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης. Πρόκειται για κοινοτικό φορέα καταγραφής και διαδικαστικής διεκπεραίωσης των αιτημάτων για βίζα, ο οποίος είναι άσχετος, ως προς την αποστολή του, με την επί μακρόν διαμονή των πολυάριθμων αλλοδαπών σε προκάτ και αντίσκηνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταφορά της πίστωσης από τον λογαριασμό του Ταμείου σηματοδοτεί τεράστιες καθυστερήσεις και τεράστια γραφειοκρατία στη χορήγηση ασύλου.

Η… ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Σημειώνεται ότι μερικές εβδομάδες μετά την κρυφή τριετή παράταση των hotspots, οι «Financial Times» (26/1/2016) σε άρθρο τους πρότειναν «να συμφωνήσει η Γερμανία σε μεγάλη διαγραφή του χρέους, με αντάλλαγμα τη συμβολή της Αθήνας στην ανακοπή των προσφύγων». Το ρεπορτάζ χαρακτηρίστηκε προκλητικό από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θεωρείται προκλητικά… προφητικό, και μάλιστα ο συντάκτης του, Gideon Rachman, υποστήριζε ότι το σχέδιο έφερε «την έγκριση του Βερολίνου».

Γ. Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

“Τα Σκόπια ίσως να κλείσουν τα σύνορα”

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των κέντρων κράτησης των μεταναστών, σε συνδυασμό με την κατασκευή δεύτερου φράγματος στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και με τις αναφορές των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, αποδεικνύει ότι το ανοσιούργημα για τη δημιουργία ενός «φτηνού ξενοδοχείου» αλλοδαπών ήταν προμελετημένο και τώρα η εκτέλεσή του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στις αρχές της εβδομάδας ευρωπαϊκές πηγές ενημέρωσαν το πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι οι Σκοπιανοί θα κλείσουν τη μοναδική οδό διέλευσης των «καραβανιών» προς την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ανέφερε πως «η κοινωνία δεν θα πρέπει να βρεθεί απροετοίμαστη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη», χωρίς αυτό να σημαίνει έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν. Για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε αντίρρηση από κυβερνητικής πλευράς στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ. Κοντολογίς, θα καταβληθεί προσπάθεια να μην μπουν πολλοί ακόμη, αλλά δεν θα βγει και κανείς από την Ελλάδα. Μιλώντας, πάντως, στα «Π» για αυτήν την εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι μονομερής ενέργεια και δεν σημαίνει ότι η χώρα βγαίνει από τη Σένγκεν.

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, αλλά αυτό δεν θα σχετίζεται με την επίσημη πολιτική της Ευρώπης. Θα σχετίζεται, όμως, με στρατοκρατικές και ακροδεξιές απόψεις κρατών-μελών ή πολιτικών. Ετσι, πιθανολογώ ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κλείσιμο του περάσματος της Ειδομένης. Αυτό δεν είναι έξοδος από τη Σένγκεν. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας δημιουργήσει ένα πρόβλημα, γιατί ένας αριθμός από την προσφυγική ροή θα παραμείνει στην Ελλάδα. Εκτιμώ, όμως, με βάση τη διεθνή εμπειρία, ότι θα είναι ένας αριθμός διαχειρίσιμος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ χθες το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει 50 συστάσεις για αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αλλιώς θα ανοίξει ο δρόμος για διετή εξαίρεση της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.

parapolitika.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot